Κύπελλο Ελλάδος: Με πρόεδρο Μάκη, αρχηγό Ντέμη και ήρωα… Μαλαδένη η τελευταία εντός έδρας νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ 20 χρόνια πριν

Στη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, το απόγευμα της Τετάρτης (9/2, 20:00) στο ΟΑΚΑ, έχει στραμμένη την προσοχή του όλος ο οργανισμός της ΑΕΚ με στόχο να μην πάει… στράφι η σεζόν ήδη από τις αρχές Φλεβάρη!

Βέβαια, για να βρεθεί στα ημιτελικά, πρέπει να κάνει κάτι που έχει να συμβεί… 20 χρόνια. Διότι, ναι, δύο δεκαετίες έχουν συμπληρωθεί από τότε που οι «κιτρινόμαυροι» -με πρόεδρο τον αείμνηστο Μάκη Ψωμιάδη και σκόρερ τη «χρυσή» αλλαγή, τον Ξναθιώτη Χρήστο Μαλάδενη- νίκησαν (2-1) για τελευταία φορά τους Θεσσαλονικείς σε εντός έδρας παιχνίδι για τον θεσμό του Κυπέλλου. Έκτοτε μεσολάβησαν τρεις αγώνες χωρίς να το καταφέρουν.

Το σύνολο του Αργύρη Γιαννίκη καλείται να επαναλάβει ότι είχε πράξει εκείνο του… Φερνάντο Σάντος το μακρινό 2002. Οπως θυμήθηκε σε σχετικό θέμα ο Sport-FM, η ΑΕΚ παρουσιάστηκε εμφανώς καλύτερη στην αναμέτρηση του «Νίκος Γκούμας». Κατάφερε, μάλιστα, να πάρει προβάδισμα εννιά λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους: Η μπάλα στημένη στο όριο της μεγάλης περιοχής και χωρίς πολλά-πολλά πάνω απ’ αυτήν ο Βασίλης Τσιάρτας. Ιδιαίτερα πλεονεκτικό σημείο για έναν από τους καλύτερους Έλληνες εκτελεστές φάουλ όλων των εποχών, ο οποίος επιβεβαίωσε το «ωωωωωω» που ηχούσε από τις κερκίδες όσο έπαιρνε φόρα. Υπέροχη εκτέλεση στο δεξί παραθυράκι της εστίας από τον 30χρονο, τότε, άσο και 1-0 για τους «κιτρινόμαυρους» στο 36′.

Η ΑΕΚ πίεσε και για το επόμενο γκολ. Ωστόσο, αυτό το βρήκαν οι Θεσσαλονικείς στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους (49′). Γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας από τους φιλοξενούμενους, με τον Σπάσιτς να σπάει στον Φρούσο και εκείνος με τη σειρά του στον Γεωργιάδη, το σουτ του οποίου προσέκρουσε στο δοκάρι. Ευτυχώς όμως για τον ΠΑΟΚ, ο δεύτερος πήρε το «ριμπάουντ» για να ισοφαρίσει από κοντινή απόσταση, ξεσηκώνοντας τους φίλους της ομάδας του που βρέθηκαν στο γήπεδο.

Εκ νέου πίεση από την ΑΕΚ. Τα λεπτά περνούσαν, με τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο να κρατά το σκορ στο 1-1. Αυτό μέχρι το 61′, όταν και λύγισε -όχι από τον Ντέμη Νικολαΐδη, όπως θα περίμεναν πολλοί- αλλά από τη «χρυσή», όπως αποδείχτηκε, αλλαγή του Σάντος, Χρήστο Μαλαδένη, ο οποίος είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο τέσσερα λεπτά νωρίτερα. Εκτέλεση κόρνερ από τον Τσιάρτα, πρώτο «στοπ» (στον Λάκη) από τον πορτιέρε των φιλοξενούμενων, δεύτερη κεφαλιά από κοντινή απόσταση από τον Ξανθιώτη μέσο και 2-1 για τους γηπεδούχους.

Μάλιστα, ο Μαλαδένης -που με 64 γκολ σε 287 εμφανίσεις του με την ΑΕΚ μόνο απρόσμενος ήρωας δεν ήταν τελικά- απώλεσε σημαντική ευκαιρία για το 3-1 στο 76′, όταν το ψιλοκρεμαστό πλασέ που έπιασε έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι της αντίπαλης εστίας. Αποτέλεσμα αυτού, το σκορ να μείνει ως είχε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα.

Με την ΑΕΚ του Σαντος στην αρχική ενδεκάδα εκτός από τον Ντέμη Νικολαΐδη αγωνιζόταν και ο Ακης Ζηκος αλλά και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, με τον Μαλαδένη να μπαίει στο 57′ στην θέση του Σωτήρη Κωνσταντινίδη. Εκείνο το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ ήταν ο πρώτος αγωνα των δυο ομάδων και ο επαναληπτικός ήταν στην Τουμπα, σε αντίθεση δηλαδή με το τωρινό ζευγάρι. Εκεί η ΑΕΚ εντέλει έστησε…  πάρτι σφραγίζοντας με το επιβλητικό 0-4 την παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Εκεί είναι αλήθεια ότι η Ενωση έφτυσε… αίμα για να περάσει στον τελικό. Αφότου ξεπέρασε το εμπόδιο του ΠΑΟΚ, το σύνολο του Φερνάντο Σάντος τα βρήκε σκούρα κόντρα στην Ξάνθη, με τις δύο ομάδες να λύνουν τις διαφορές τους στην παράταση. Τελικά, η ΑΕΚ πήρε την πολυπόθητη πρόκριση για τον τελικό. Εκεί επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τροπαίου, για να πάρει εν μέρει εκδίκηση και για το χαμένο -στην ισοβαθμία- πρωτάθλημα από τους Πειραιώτες (οι οποίοι μια εβδομάδα νωρίτερα επικρατούσαν 4-3 επί του «δικεφάλου» σε… άτυπο μεταξύ τους τελικό στο ΟΑΚΑ).

Εξαιρούμενης της συνάντησης των δύο ομάδων στον τελικό της σεζόν 2017-18, όπου η ΑΕΚ ως τυπικά γηπεδούχος ηττήθηκε 2-0, η «Ένωση» έχει υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ στον θεσμό του Κυπέλλου τρεις φορές την τελευταία εικοσαετία, όλες για τη φάση των «4». Απολογισμός; Μία ισοπαλία, δύο ήττες και ισάριθμοι αποκλεισμοί. Το 2003 ο «δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 1-0 στη Φιλαδέλφεια, για να σφραγίσει εν συνεχεία την πρόκριση με το 1-1 της Τούμπας. Το 2011 η πρώτη αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ ολοκληρώθηκε χωρίς σκορ, με την ΑΕΚ όμως να χαμογελά δύο εβδομάδες αργότερα παίρνοντας το «διπλό» (0-1). Για να φτάσουμε στα περσινά ημιτελικά, όπου η γκολάρα του Μουργκ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων έδωσε ισχυρό προβάδισμα (0-1) στον ΠΑΟΚ που νίκησε 2-1 στη ρεβάνς. Πλέον, το σύνολο του Αργύρη Γιαννίκη φιλοδοξεί να σπάσει αυτό το αρνητικό σερί που αρχίζει να χτίζεται, επαναφέροντας παράλληλα και τα χαμόγελα στον κόσμο των «κιτρινόμαυρων»…

Θυμηθείτε την τελευταία εντός έδρας νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο, 20 χρόνια πριν, με ηρωα τον Χρήστο Μαλαδενη, που εν τέλει οδήγησε την Ενωση του Μακη Ψωμιάδη, του Φερνάντο Σαντος και του Ντέμη Νικολαΐδη στην κατάκτηση εκείνου του Κυπελλου μετά από πρόκριση στα ημιτελικά στη παράταση επί της Ξάνθης…