Σοβαρές ενδείξεις επικείμενης πώλησης του ΑΟΞ – Έρχονται μέχρι και ορκωτοί να ελέγξουν τα βιβλία της ΠΑΕ

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες οι ενδείξεις ότι επίκειται αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Ξάνθη, μόλις έναν χρόνο (και κάτι) μετά την προηγούμενη.

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙΡΟ και κορυφώθηκαν όταν εντελώς ξαφνικά στα τέλη Σεπτεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Τάσος Γιαμουρίδης ρωτήθηκε από την εφημερίδα «Θράκη» αν αληθεύουν οι «διαρροές» περί ενδεχόμενης μεταπώλησης της ΠΑΕ ΑΟΞ. «Όχι! Δεν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή μου. Αυτό πρέπει να το ρωτήσετε στον κ. Πάπας. Από αυτά που γνωρίζω εγώ, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο να συζητείται εδώ», είχε πει τότε ο Γιαμουρίδης αφήνοντας ωστόσο παράθυρο και ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό και επίσημα το θέμα και βάζοντάς το στο τραπέζι, αφού μέχρι τότε δεν είχε γραφτεί ποτέ και πουθενά κάτι σχετικό.

Στην Αυστραλία, όπου ο Μπιλ Πάπας έγινε τόσο trendy που δημιουργήθηκε μέχρι και σκίτσο του στον Τύπο της χώρας, τα δημοσιεύματα πληθαίνουν για το σοβαρό ενδεχόμενο η ΠΑΕ Ξάνθη να έχει αποκτηθεί με τα χρήματα που φέρεται να απέσπασε ο Μπιλ Πάπας από την Westpac με απατηλό τρόπο και σύντομα η τράπεζα να επιχειρήσει να εκδιώξει τον Ελληνοαυστραλό επιχειρηματία και να αναλάβει η ίδια την ιδιοκτησία της ομάδας

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΓΝΩΜΙΚΟ ΓΙΑ τους πολιτικούς λέει ότι αν θες μόνος σου να δημιουργήσεις ένα θέμα, αρκεί να βγεις και να το διαψεύσεις. Αυτό συνέβη και με το θέμα του ΑΟΞ. Από εκείνη την στιγμή ξεκίνησαν και τα δημοσιεύματα στον Τύπο της Αυστραλίας, τα οποία κορυφώθηκαν το τελευταιο διάστημα, που τόνιζαν ότι η τράπεζα Westpac μπορεί να καταλήξει με επιθετικές κινήσεις να «αρπάξει» την ιδιοκτησία της ΠΑΕ Ξάνθη από τον Μπιλ Πάπας, εφόσον βέβαια τεκμηριώσει ότι τα χρήματα για την αγορά της αλλά και για τις επενδύσεις εκατομμυρίων που έγιναν τον τελευταίο ένα χρόνο στα Πηγάδια προέρχονται από αυτά που φέρεται να απέκτησε με απατηλό τρόπο σε βάρος της τράπεζας ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας. Ωστόσο στα δημοσιεύατα τονίζεται διαρκώς και το σοβαρό ενδεχόμενο στο μεταξύ η ομάδα να πουληθεί εκ νέου από τον Μπιλ Πάπας.

ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΙ απίθανο, με δεδομένο ότι με σειρά δικαστικών αποφάσεων έχουν παγώσει οι λογαριασμοί του Μπιλ Πάπας και αργά ή γρήγορα η τράπεζα της Αυστραλίας όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί διεκδικώντας απαιτήσες και προς την ΠΑΕ Ξάνθη, που είναι ένα διολου ευκαταφρόνητο περιουσιακό στοιχείο (ειδικά με δεδομένο ότι στην ΠΑΕ πέρα από το ρόστερ και γενικά το έμψυχο δυναμικό της ομάδας ανήκουν και ακίνητα όπως το γήπεδο των Πηγαδίων αλλά και το προπονητικό κέντρο της ομάδας αξίας εκατομμυρίων ευρω).

ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΠΩΛΗΣΗ της ΠΑΕ και μάλιστα άμεσα θα προλάμβανε πιθανές περιπέτειες για την ίδια την ομάδα σε περίπτωση που επιδιώξει να την κατάσχει η Αυστραλιανή Τράπεζα και κυρίως θα έδινε οξυγόνο, δηλαδή χρήματα, στον Μπιλ Πάπας που με παγωμένα τα περιουσιακά του στοιχεία και τους λογαριασμούς του, κατά δήλωσή του σε δικαστήριο της Αυστραλίας, δεν διαθέτει ούτε καν τα απαραίτητα λεφτά για να ταξιδέψει πίσω στην Αυστραλία.

ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, όταν η Τράπεζα φτάσει στην ΠΑΕ Ξάνθη και εφόσον αυτή έχει πωληθεί, δεν θα μπορεί εύκολα να κάνει κάτι παραπάνω από το να διεκδικήσει τα χρήματα του τιμήματος που θα δοθούν στο Πάπας. Βάσει του ελληνικού δικαίου, όπως εδώ και δεκαετίες καταγράφεται στον Αστικό Κώδικα, όποιος καλόπιστα αγοράζει κάτι από κάποιον, γίνεται κύριος αυτού έστω και αν ο πωλητής δεν είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Ουσιαστικά αυτή ήταν άλλωστε και η «λύση» που βρέθηκε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για να «θεραπευτεί» το πρόβλημα της τεκμηριομένης από την ίδια απόφασης περί πολυϊδιοκτησίας, όταν πέρυσι ενέκρινε την μεταβίβαση των μετοχών από τους Πανόπουλο και Συγγελίδη στον Μπιλ Πάπας και την εταιρεία του.

Οταν η ΕΕΑ ισχυρίστηκε ότι ο Χρήστος Πανόπουλος ΔΕΝ ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη, η λύση που δόθηκε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα ήταν η πώληση της ομάδας. Αυτό φημολογείται και τώρα ως επικείμενη «λύση» για τον κλοιό που σφίγγει γύρω από τον Μπιλ Πάπας και την ΠΑΕ Ξάνθη η Westpac, την ώρα που στην ΕΕΑ εκκρεμεί η υπόθεση

Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΜΠΙΛ ΠΑΠΑΣ ως «καλόπιστος τρίτος» αγόρασε την Ξάνθη από τους Πανόπουλο και Συγγελίδη, έστω και αν η ίδια η ΕΕΑ έλεγε ότι αυτή δεν ανήκει στην πραγματικότητα σε αυτούς αλλά στον Ιβάν Σαββίδη. Συνεπώς έγινε νόμιμα ιδιοκτήτης της. Τώρα, εάν η έρευνα της τράπεζας Westpac καταφέρει να αποδείξει ότι η ΠΑΕ Ξάνθη αγοράστηκε στην πραγματικότητα με δικά της χρήματα που αντλήθηκαν παρανόμως από τον Πάπας, τότε θα μπορεί να διεκδικήσει να εκπέσει ο Παπας και να πάρει αυτή την ιδιοκτησία της.

ΑΝ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ η ΠΑΕ Ξάνθη πουληθεί σε κάποιον τρίτον, εφόσον αυτός είναι καλόπιστος, τότε κανείς δεν θα μπορεί να αγγίξει την ομάδα από τα χέρια του και το μόνο που θα μπορεί να κάνει η τράπεζα είναι να διεκδικήσει τα ποσά της αγοραπωλησίας ώστε αυτά να καταλήξουν στην ίδια και όχι στον Πάπας.

ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ αυτές τις εξελίξεις να προλάβει ο Μπιλ Πάπας, οι οποίες καταγράφονται ολοένα και πιο έντονα στον Τύπο της Αυστραλίας, λέγεται ότι προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες στην πώληση της ομάδας. Τόσο ταχύτατες που στα Πηγάδια προετοιμάζονται μέχρι και για την έλευση ορκωτών ελεγκτών που θα ελέγξουν τα βιβλία της ΠΑΕ για λογαριασμό του νέου ιδιοκτήτη, ενόψει της πιθανής μεταβίβασης. Ο ίδιος ο Μπιλ Πάπας στις δικαστικές αρχές της Αυστραλίας έχει δηλώσει ότι έχει πουλήσει τις μετοχές του ήδη από τον Μάρτιο, δήλωση εξαιτίας της οποίας άνοιξε και η σχετική νέα έρευνα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Παράλληλα ο Τάσος Γιαμουρίδης, ο στενότερος συνεργάτης του, παραπέμπει στον ίδιο τον Πάπας για σαφείς απαντήσεις σε σχέση με τις διαρροές περί πώλησης.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ να είναι αρκετά πιεστική, σε τέτοιον βαθμό που οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν άμεσα από όλες τις πλευρές με αβέβαια ωστόσο την όποια έκβαση. Κανείς δεν ξέρει τις προθέσεις του νέου υποψήφιου επενδυτή, εφόσον πράγματι ολοκληρωθεί το deal. Κανεις δεν ξέρει τις προθέσεις της τράπεζας, εφόσον προλάβει αυτές τις εξελίξεις. Κανείς στο κάτω κάτω της γραφής δεν ξέρει τις προθέσεις του ίδιου του Μπιλ Πάπας, όσο αυτός δεν βγαίνει δημόσια να δωσει απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η ΠΑΕ Ξάνθη δείχνει να έχει μπει (για την ακρίβεια να παραμένει ακόμα) σε μια μεγάλη, πολύ μεγάλη για την ακρίβεια, περιπέτεια…

O Αθλητάμπουρας