Αναβάθμιση όλου του παραλιακού μετώπου της Ροδόπης εξήγγειλε στο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης

Κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Λίσσο στην επαρχιακή οδό Ιμέρου – Γλυφάδας και αναβάθμιση του παραλιακού οδικού δικτύου του Νομού υποσχέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης στην εναρκτήρια ομιλία του για το τριήμερο εκδηλώσεων του 3ου φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους, το πρωί της Παρασκευής 27/08 από το King Maron.

Μιλώντας για το φεστιβάλ, το χαρακτήρισε «πολιτιστικό πυλώνα» και «σημαντικό θεσμό», που επιστρέφει μετά από έναν χρόνο στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια συγκεφαλαίωσε τα έργα και τα σχέδια της ΠΕ Ροδόπης, που σχετίζονται με την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου.

Σε τέσσερα έργα και σχέδια για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Ροδόπης, στάθηκε ο Νίκος Τσαλικίδης, όπως καταγράφει στο ρεπορτάζ του ο Ανδρέας Αγελαρίδης στην εφημερίδα “Χρονος”.

Πρώτον, η οδική σύνδεση Μαρώνειας-Δικέλλων που έχει ξεκινήσει και σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί «έργο στατηγικής σημασίας για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου».
Δεύτερον, η ολοκληρώση μελέτης για την κατασκευή γέφυρας Λίσσου στην επαρχιακή οδό Ιμέρου – Γλυφάδας. «Διερευνούμε με τον περιφερειάρχη τη δυνατότητα χρηματοδότησης», είπε, υποσχόμενος θετικές εξελίξεις.
Τρίτον,η βελτίωση της παραλιακής οδού Ιμέρου – Μαρώνειας, όπου βρίσκεται σε φάση οριστικής μελέτης.
Τέταρτον, η προγραμματισμένη βελτίωση 8.000 τμ εθνικού κι επαρχιακού οδικού δικτύου στην ΠΕ Ροδόπης το 2022, σε συνέχεια αντίστοιχων έργων το 2021 και παλαιότερα.

Ως προς την τόνωση της τοπικής οικονομίας, του επιχειρείν και του αγροτικού κόσμου, στάθηκε σε έξι έργα και πρωτοβουλίες της ΠΕ Ροδόπης.
Πρώτον, τα δημόσια κι ιδιωτικά έργα Leader (13,4εκ € στη Ροδόπη) για νέες επενδύσεις κι αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών σε τομείς όπως ο τουρισμός.
Δεύτερον, η μελλοντική χρηματοδότηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για θαλάσσιες και λιμναίες περιοχές της ΠΕ Ροδόπης και καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών, μέσω του ΕΠ Αλιεία-Θάλασσα.
Τρίτον, η εκπόνηση μελέτης για την εξεύρεση μόνιμων λύσεων στα σοβαρά προβλήματα του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου.
Τέταρτον, ενέργειες για τη θεσμοθέτηση περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργιών (ΠΟΑΥ).
Πέμπτον, η μελέτη της διάβρωσης ακτών και των επιπτώσεων αυτής σε όλη τη παράκτια ζώνη του Νομού. «Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για κατοικίες», προειδοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης.
Έκτον, η προώθηση της προστασίας των αγροτικών εκτάσεων που επηρεάζονται από την υφαλμύρωση του Λίσσου ποταμού.

Εξειδικευμένους χαιρετισμούς για τα αντικείμενά τους πραγματοποίησαν επίσης η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, ο Αργύρης Πλέσσιας εκ μέρους της μελετητικής εταιρίας του δρόμου Μαρώνεια-Δίκελλα, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θανάσης Τσώνης κι ο αντιπεριφερειάρχης Αλιείας Ανδρέας Καραγιώργης. Επίσης χαιρετισμούς απεύθυναν ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ενώ εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη.  

Το φεστιβάλ συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο με δωρεάν εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, ψυχαγωγικού και τουριστικού περιεχομένου σε Μαρώνεια, Φανάρι, Κομοτηνή.