Υποδέχθηκε στην Ακρόπολη την Έφη Γκουλή του Ηρόδικου και άλλους Παραολυμπιονίκες η υπουργός και ο υφυπουργός Πολιτισμού

Το πρωί της Τρίτης ήταν ιδιαίτερο για τα μέλη της Παραολυμπιακής Ομάδας, που λίγο πριν την αναχώρησή τους για το Τόκυο, επισκέφθηκαν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, παρουσία της Υπουργού Πολιτιισμού Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Τα περισσότερα από τα στελέχη της ελληνικής παραολυμπιακής αποστολής μπόρεσαν με τους νέους διαδρόμους για πρώτη φορά να κινηθούν και να φωτογραφηθούν δίπλα στον Παρθενώνα με τη συγκίνηση να είναι έκδηλη.

Αθλητές και αθλήτριες ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο με τον υπερσύγχρονο ανελκυστήρα πλαγιάς και στη συνέχεια μπόρεσαν να περιηγηθούν γύρω από τα ιστορικά μνημεία. Η προσβασιμότητα σε ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν για εκείνους ένα όνειρο και ως τέτοιο το αντιμετώπισαν λίγο πριν το ταξίδι για το Τόκυο.

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κολύμβησης ΑμεΑ Ευθυμία Γκουλή, η οποία ανήκει στον Ηρόδικο, σχολίασε ότι μετά την τόσο μεγάλη προσπάθεια και την πρόκριση στο Τόκυο αισθάνεται πραγματικά υπερήφανη, ενώ για την επίσκεψη στην Ακρόπολη δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη για τη σημερινή εκδήλωση και είναι πολύ σημαντικό έργο για τα άτομα με αναπηρία, να μπορούν να έχουν πρόσβαση. Είναι άνθρωποι που είχαν χρόνια να επισκεφθούν την Ακρόπολη και σήμερα από αυτόν εδώ τον τόπο, παίρνουμε την απαραίτητη δύναμη για να σας κάνουμε όλους περήφανους».

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Αρμόδιος για Θέματα Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ήταν παρόντες στην εκδήλωση, υποδέχθηκαν τους αθλητές, δηλωσαν ότι συγκινήθηκαν από τα λόγια τους και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία, λίγο πριν φύγουν για την Παραολυμπιάδα του Τόκυο.

Οι Πρωταθλητές μας στην Ακρόπολη ήταν οι Γιάννης Κωστάκης, Έφη Γκουλή, Νάσος Γκαβέλας, Σωτήρης Γκαραγκάνης, Σεζόν Φερνάντες, Άννα Ντέντα, Χριστίνα Ντέντα και η Κέλλυ Λουφάκη. Εκτός του Προέδρου της ΕΠΕ Χρηστου αλούδη μαζί ήταν και οι Β’ Αντιπρόεδρος Φώτης Μπίμπασης, το μέλος της ΕΠΕ Γιάννης Βατικιώτης, η Αρχηγός Αποστολής και μέλος της ΕΠΕ Αναστασία Γκούφα και ο Διευθυντής της ΕΠΕ Σάκης Κωστάρης, οι οποίοι χρησιμοποιήσαν τον ανελκυστήρα πλαγιάς, το υπερσύγχρονο αναβατόριο και μέσω των νέων διαδρομών, που αναδεικνύουν σε όλο το εύρος της την οδό των Παναθηναίων, περιηγήθηκαν στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και «ταξίδεψαν» στην ιστορία. Στη συμβολική επίσκεψη παρόντες ήταν οι Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο καθηγητής Μανόλης Κορρές, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών Έλενα Κουντούρη και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, υποδεχόμενη τους αθλητές: «Σήμερα είναι μια μέρα μεγάλης χαράς και μεγαλύτερης συγκίνησης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υποδέχεσαι στην Ακρόπολη, μπροστά στον Παρθενώνα, τους αθλητές της Παραολυμπιακής μας Ομάδας. Όλους τους αθλητές μας που, όπου αγωνίζονται τιμούν την Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι για το έργο που έγινε στην Ακρόπολη. Για τον ανελκυστήρα, για τις διαδρομές. Γιατί πλέον, αυτό το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού μπορεί να είναι προσβάσιμο από τα άτομα με αναπηρία, από το σύνολο της κοινωνίας, τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες της Ακρόπολης. Το δικαίωμα της πρόσβασης στον Πολιτισμό δεν μπορεί να αφορά κάποιους. Πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία. Σήμερα, η χαρά, το χαμόγελο και τα λόγια που ακούσαμε από τους Παραολυμπιονίκες μας, νομίζω, ότι είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση, όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλους τους συνεργάτες μου. Για όλους όσους συνέβαλαν προκειμένου να γίνουν τα συγκεκριμένα έργα προσβασιμότητας στην Ακρόπολη. Την Επιστημονική Επιτροπή της Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως. Αυτή η μέρα μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία και βέβαια, όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι οι αθλητές μας θα γυρίσουν και από το Τόκιο με πολλά μετάλλια».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι θα διαπρέψουν και σ’ αυτούς τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ότι θα μας προσφέρουν αξέχαστες στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας, παρά τις πρωτόγνωρες ιδιαιτερότητες και τις τρομερές δυσκολίες, λόγω της πανδημίας. Εξέφρασα και τα θερμά μου συγχαρητήρια στην κ. Μενδώνη και στα στελέχη του Υπουργείου για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει στο μνημείο μας της Ακρόπολης, στο σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού.»

Οι αθλητές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις αναβαθμισμένες υποδομές του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Χρησιμοποίησαν τον ανελκυστήρα πλαγιάς και τις νέες διαδρομές για να περιηγηθούν στα μνημεία του Ιερού Βράχου. Οι περισσότεροι δήλωσαν τον ενθουσιασμό τους, καθώς ήταν η πρώτη τους επίσκεψη στην Ακρόπολη, αφού μέχρι σήμερα, δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο. Άλλοι μίλησαν για το όνειρό τους, που έγινε πραγματικότητα και εξέφρασαν τη χαρά τους ότι μπορούν πλέον να επισκέπτονται συχνά τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της χώρας.