Το διπλό «θαύμα» του Κούγκουλου: Μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό λίγες ώρες μετά την είσοδο στο Πολυτεχνείο Ξάνθης!!!

Ο Αλεξανδρουπολίτης Τάσος Κούγκουλος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής αποστολής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Εφήβων – Νεανίδων, που φιλοξενήθηκε στην Ρώμη τις προηγούμενες μέρες. Πήγε στην ιταλική πρωτεύουσα με την 15η επίδοση τα 50 μέτρα ύπτιο και έφυγε με μετάλλιο στο στήθος, το μοναδικό της ελληνικής ομάδας.

Ο Θρακιώτης πρωταθλητής έπρεπε να μοχθήσει πάρα πολύ φέτος, έχοντας να εξισορροπήσει ανάμεσα στις αθλητικές του επιδιώξεις αλλά και τις πανελληνιες εξετάσεις. Τελικά φαίνεται τα επιτυγχάνει και στα δύο, αφού την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν τον τελικό που του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό, είχαν εκδοθεί και οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών με τον Κούγκουλο να έχει τα μόρια που κατά τα φαινόμενα θα τον βάλουν στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη, γεγονός που κάνει διπλά υπερήφανο τον μπαμπά Μιχάλη που έχει μια από τις πιο γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες στην Θράκη.

Την πορεία του Κούγκουλου παρακολούθησε όλη αυτή τη χρονιά το ThrakiSportS και ιδίως την προσπάθειά του την περίοδο της καραντίνας να αναζητήσει μαζί με τον προπονητή του Κώστα Χατζηπέτρου τρόπους να προπονηθεί αλλά και να αγωνιστεί, πηγαίνοντας με έξοδα της οικογένειάς του στην Τουρκία και την Βουλγαρία προκειμένου να αγωνιστεί σε μίτινγκς στην Αδριανούπολη ή την Φιλιππούπολη. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας τον δικαίωσε και με το παραπάνω, αφού ούτε ο ίδιος ο 18χρονος κολυμβητής περίμενε ποτέ ότι θα κατάφερνε να ανέβει στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Ρώμης, μιας διοργάνωσης που αποτελούσε στόχο από πέρυσι αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Ο Κούγκουλος είχε ατομικό ρεκόρ 26.25 από ημερίδα ορίων στην Αλεξανδρούπολη αλλά ο χρόνος με τον οποίο δηλώθηκε ήταν το 26.30 από ημερίδα επιδόσεων των Εθνικών Ομάδων τον Απρίλιο στην Θεσσαλονίκη. Στον προκριματικό πέρασε 1ος από την σειρά του και με την 5η επίδοση κατεβαίνοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 26 δευτερόλεπτα, στα 25.95 που αποτελούσε ήδη ατομικό ρεκόρ. Το πρώτο από τα τρία που θα έκανε σε λλιγότερες από 48 ώρες στην Ρώμη. Στον ημιτελικό τερμάτισε 2ος στην 2η ημιτελική σειρά με μεγάλο ρεκορ 25.72 που τον έβαλε στον τελικό με την τρίτη καλύτερη επίδοση και άρχισε να δίνει ελπίδες για μετάλλιο. Εκεί με 25.63 κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου επιτυγχάνοντας το τέταρτο ατομικό του ρεκόρ μέσα στο 2021 και την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων τωων εποχών στην Ελλάδα στηην συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, πίσω από τον Απόστολο Χρήστου (25.33) και τον Νίκο Σοφιανίδη (25.44).

Ο ίδιος ο Τάσος Κούγκουλος αφηγήθηκε στο Sportsfeed για την φετινή του εντυπωσιακή πορεία: «Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα και μετά την πρωινή κούρσα στα 100 μέτρα πεταλούδα ένιωθα πολύ κουρασμένος και δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι στο 50άρι. παρόλα αυτά σκέφτηκα ότι είχε μείνει μία κούρσα και θα τα έδινε όλα για όλα. Οταν είδα ότι προκρίθηκα με τον 5ο χρόνο στον ημιτελικό αμέσως ανέβηκε η αυτοπεποίθησή μου. Σε αυτό συνέβαλε αναμφισβήτητα και το κλίμα της ομάδας, οικογένεια θα την χαρακτήριζα αφού είμαστε δεμένοι και εμψυχώνουμε ο ένας τον άλλον. Στην κούρσα του ημιτελικού ήξερα ότι θα είμαι πιο γρήγορος επειδή ήταν απόγευμα και είμαι πάντα πιο ενεργοποιημένος. Οταν είδα ότι πέρασα τρίτος άρχισα να σκέφτομαι το ενδεχόμενο του μεταλλίου. Πριν τον τελικό πείσμωσα και ήμουν πανέτοιμος για την κούρσα, ειπα στον εαυτό μου ότι δεν θέλω να γυρίσω στην κερκίδα χωρίς ένα μετάλλιο γιατί ήξερα πλέον ότι ειναι εφικτό. Οταν είδα τον πίνακα ήμουν τρισευτυχισμένος και δεν θα κρύψω ότι στον δρόμο για την κερκίδα συγκινήθηκα. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα και είμαι ευγνώμων, γιατί η φετινή χρονιά μου έδειξε ότι με υπομονή, σκληρή δουλειά και πίστη στον εαυτό σου όλα είναι πιθανά, αρκεί ποτέ να μην τα παρατάς».