Τόκυο 2020: Δηλώσεις-φωτιά από την Ξάνθη του πρωταθλητή Ελλάδας Περικλή Ηλία μετά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς

Το θρίλερ των τελευταίων εβδομάδων στο χώρο της ποδηλασίας έλαβε τέλος το απόγευμα του Σαββάτου στην Ξάνθη. Ο Περικλής Ηλίας βγήκε νικητής στον αγώνα μπαράζ με τον Δημήτρη Αντωνιάδη στην κούρσα των 20χλμ. στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας και ο 35χρονος αναβάτης ετοιμάζει βαλίτσες για την 2η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι χθες κέρδισε το δίκαιο και ο αθλητισμός» δήλωσε αρχικά στο Sports3 ο Ελευσίνιος πρωταθλητής από την θρακιώτικη πόλη. Μια δήλωση που έκανε και λίγο μετά την απονομή των μεταλλίων.

«Με όσα είχαν γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτό το πανελλήνιο πρωτάθλημα είχε αποκτήσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Δεν έτρεχα για εμένα, αλλά για τους ανθρώπους που το τελευταίο διάστημα πάλεψαν για εμένα, για το δίκαιο» επισημαίνει ο Περικλής Ηλίας και εξηγεί: «Αναφέρομαι στην επιτροπή αθλητών της ΕΟΕ, στην οποία πρόεδρος είναι η Βασιλική Μιλλούση. Είναι οι άνθρωποι που μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία και κάνοντας την έρευνά τους, εισηγήθηκαν στα μέλη της ολομέλειας της ΕΟΕ πως η απόφαση που είχε λάβει η Ομοσπονδία δεν ήταν η σωστή, με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν».

Η Ελληνική Ομοσπονδίας Ποδηλασίας στις 25/5 είχε αποφασίσει πως ο Δημήτρης Αντωνιάδης θα αγωνιζόταν στο αγώνισμα της ορεινής ποδηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απόφαση που «έσβησε» η ολομέλεια της ΕΟΕ, την 1η Ιουλίου μετά την εισήγηση της επιτροπής αθλητών, στέλνοντας τους Ηλία και Αντωνιάδη στον αγώνα-τελικό του πανελληνίου πρωταθλήματος, με τον νικητή να τσεκάρει οριστικά το ολυμπιακό εισιτήριο.

«Αρχικά δεν ήθελα να πάρω μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, θεωρούσα άδικο οι κόποι δύο, τριών χρόνων να κριθούν σε έναν αγώνα. Όμως η απόφαση της ΕΟΕ, έστω και με αυτόν τον τρόπο, μου έδινε μια τελευταία ευκαιρία να διεκδικήσω την πρόκριση» τονίζει ο Περικλής Ηλίας. Σημειωτέον πως όταν έγινε γνωστή η ανακοίνωση της ΕΟΕ, ο Ηλίας βρισκόταν με την εθνική ομάδα στον Γύρο Βουλγαρίας.

Ο δημοσιογράφος του Sports3 Δημήτρης Ντζάνης ζήτησε από τον Περικλή Ηλία να στείλει ένα μήνυμα προς τον Δημήτρη Αντωνιάδη, τώρα που όλα τελείωσαν. «Δεν θα ήθελα να στείλω κάποιο μήνυμα» είπε αρχικά με δισταγμό, όμως στη συνέχεια δήλωσε: «Είμαι απογοητευμένος από τη στάση του. Ο Δημήτρης κι εγώ γνωρίζαμε πολύ καλά τα κριτήρια πρόκρισης, ποτέ δεν επικοινώνησε μαζί μου, ποτέ δεν πήρε θέση για το θέμα, κράτησε μια ουδέτερη στάση, είναι κάτι που δεν μου αρέσει. Θα ήθελα, όταν έγινε η επιλογή του από την ομοσπονδία, να μη τη δεχόταν, με βάση τα νόμιμα κριτήρια. Ό,τι και να πει εκ των υστέρων, δεν με καλύπτει».

Ο Περικλής Ηλίας αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής για την ολυμπιακή πρόκριση. «Τα κριτήρια και οι θεσμοί είναι μια χαρά, οι άνθρωποι κάποιες φορές δεν κινούνται αξιόπιστα, όπως φάνηκε και από τη δική μου περίπτωση» είπε αναφερόμενος στα όσα έγιναν από την πλευρά της ΕΟΠ, έως ότου η τεχνική επιτροπή εισηγηθεί στο Δ.Σ. το όνομα του Δημήτρη Αντωνιάδη. «Όσα έγιναν κάνουν κακό στην εικόνα της ποδηλασίας και το πιο στενάχωρο είναι πως δεν προστάτευσαν τους αθλητές, Μακάρι όλα αυτά να γίνουν μάθημα για το μέλλον» επισημαίνει ο Ηλίας.

Πλέον ο πρωταθλητής του Κρόνου Νίκαιας, βρίσκεται σε τροχιά Ολυμπιακών Αγώνων και θα ταξιδέψει στην  Ιαπωνία, συνοδευόμενος από τον εθνικό προπονητή, Γιώργο Κατσέλη. «Έχω δύο εβδομάδες μπροστά μου, ο χρόνος είναι κάτι σχετικό, ακόμα κι ένα λεπτό αρκεί για να βάλεις στο μυαλό σου και να σκεφθείς. Όπως έδειξα και χθες, βρίσκομαι σε ένα καλό αγωνιστικό επίπεδο, που μπορώ να διατηρήσω μέχρι την ημέρα του αγώνα» καταλήγει ο Περικλής Ηλίας.