21χρονος Θρακιώτης αθλητής μεταξύ των 156 αγνοουμένων από την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μαϊάμι

Το όνομα ενός Έλληνα ομογενή με καταγωγή από την Ξάνθη βρίσκεται στη λίστα των 156 αγνοουμένων μετά την ξαφνική κατάρρευση της 12ώροφης πολυκατοικίας στο Μαϊάμι.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Γιαννιτσόπουλο, ο οποίος είναι 21 χρονών και είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Νάσβιλ στην πολιτεία του Τενεσί. Η οικογένεια του αγνοούμενου ομογενή διαμένει μόνιμα στην πολιτεία του Τέξας.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Wall Street Journal ο πατέρας του 21χρόνου Κώστας Γιαννιτσόπουλος, ο νεαρός ομογενής είχε επισκεφτεί το Μαϊάμι και έμενε με έναν οικογενειακό φίλο, ο οποίος επίσης είναι αγνοούμενος.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό, οι νεκροί από την κατάρρευση του κτιρίου Champlain Towers South είναι 5. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια του μοιραίου κτιρίου, τα αίτια της κατάρρευσης του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Στο σημείο έχουν φτάσει και ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες διάσωσης από το Ισραήλ.

Οι αρχές υπογραμμίζουν ότι θα απαιτηθεί έρευνα μηνών για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια κατάρρευσης του κτιρίου. Εκτός από τις καταγγελίες για προβλήματα στην κατασκευή (το κτίριο ήταν 40 ετών), γίνονται αναφορές σε πιθανές επιπτώσεις στη στατικότητα του κτιρίου λόγω έργων που έγιναν στην περιοχή, ενώ υπάρχει η υπόθεση ότι ακόμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να έπαιξαν ρόλο.

Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έκθεση ειδικού που είχε κληθεί για επιθεώρηση του κτιρίου το 2018, έκανε λόγο για «μεγάλες δομικές ζημιές» (major structural damage), που προκάλεσαν το αλάτι, η υγρασία και η διάβρωση λόγω της εγγύτητας στη θάλασσα.

Ο Κώστας Γιαννιτσόπουλος, 55 ετών είναι μεταξύ αυτών που περίμεναν νέα για την τύχη του παιδιού του. «Περιμένω τους δύο καλύτερους φίλους μου – ένας από αυτούς είναι ο 21χρονος γιος μου», δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal. «Είμαι συντετριμμένος», τόνισε ο ομογενής.

Ο γιος του, Ανδρέας, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ, επισκέφθηκε το Μαϊάμι και έμενε με έναν οικογενειακό φίλο, ο οποίος επίσης είναι αγνοούμενος, είπε ο κ. Γιαννιτσόπουλος. Ο γιος του έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι τους την Πέμπτη.

«Ο πατέρας, ο Κώστας Γιαννιτσόπουλος δήλωσε ότι διατηρούσε την ελπίδα ότι ο φίλος του και ο γιος του, ένας εξελισσόμενος αθλητής, θα βρεθούν ζωντανοί. Συγχρόνως, είπε ότι προετοίμασε τον εαυτό του και για την κακή ειδήση», αναφέρει η Wall Street Journal.

Την ίδια ώρα η Hellas Journal του Μιχάλη Ιγνατίου μεταδίδει ότι η οικογένεια κατάγεται από χωριό έξω από την Ξάνθη. Ο Ανδρέας αποφοίτησε από το σχολείο της εκκλησίας τιυ Ευαγγελισμού, στο Χιούστον του Τέξας. Είναι εγγονός του Ανδρέα Γιαννιτσόπουλου, γνωστού μέλους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας της πολιτείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε «μια πολύ δύσκολη στιγμή» στον απόηχο της κατάρρευσης πολυώροφης πολυκατοικίας κοντά στο Μαϊάμι που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, ενώ 156 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν, είναι ζωντανοί; τι θα συμβεί; Έτσι είμαστε ολόψυχα μαζί τους», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.