Σοβαρός κίνδυνος για το μέλλον των ακαδημιών της Ξάνθης! Προς αποχώρηση ο Ρένος Δημητριάδης

Μπορεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των δημοσιευμάτων σε σχέση με τη νέα σεζόν στην Ξάνθη να έχει πέσει στα πρόσωπα που θα καλύψουν τα πόστα του τεχνικού διευθυντή και του προπονητή, ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό πρότζεκτ στο οποίο έρχονται σημαντικές αλλαγές.

Αυτό είναι οι ακαδημίες, στις οποίες έχει δηλώσει ότι επενδύει πολύ ο Μπιλ Πάπας και η διοίκησή του, όπως παραδοσιακά επένδυε η ΠΑΕ Ξάνθη. Οπως μάλιστα έχει ανακοινώσει και ο Τάσος Γιαμουρίδης, δεδομένου ότι πλέον δεν θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα η συνεργασία με το «Σαλέ» που ανήκει στον Γιάννη Καλπαζίδη, υπάρχει πρόθεση πίσω από το υπάρχον προπονητικό κέντρο της ΠΑΕ να αγοραστούν εκτάσεις και να επεκταθεί αυτό ώστε να δημιουργηθούν άλλα δύο γήπεδα που θα καλύπτουν τις ακαδημίες.

Ωστόσο μόνο βέβαιο δεν είναι ότι το όλο αυτό πρότζεκτ θα συνεχίσει να το τρέχει ο Ρένος Δημητριάδης. Ο Κύπριος ήρθε πέρυσι στην ομάδα ως γκουρού των ακαδημιών αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν οτι δεν είναι και τόσο σίγουρη η παραμονή του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το συνολικό οικοδόμημα τίθεται εν αμφιβόλω μετά την αποτυχία της Ξάνθης να επιστρέψει άμεσα στην Super League 1 αφού δεν είναι βέβαιη η συμμετοχή της ομάδας στα πρωταθλήματα Κ17 και Κ15 που διοργανώνει η μεγάλη επαγγελματική λίγκα.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν καταρχήν σε αυτά μόνον οι ομάδες της SL1. Εδώ και δυο χρόνια ωστόσο έχει δοθεί στις ομάδες που υποβιβάζονται το δικαίωμα, για να μην καταστραφούν οι ακαδημίες τους, να μπορούν να συμμετέχουν οι ομάδες Κ17 και Κ15 στα αντίστοιχα ηλικιακά πρωταθλήματα της SL1 την πρώτη χρονιά μετά τον υποβιβασμό τους – με την προοπτική της άμεσης φυσικά επιστροφής. Η Ξάνθη δεν ανέβηκε και η συμμετοχή της τη νέα σεζόν σε αυτά είναι στον αέρα.

Η ΠΑΕ Ξάνθη σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αιτηθεί την συμμετοχή και τη νέα σεζόν της Κ17 και της Κ15 στα αντίστοιχα ηλικιακά πρωταθλήματα της SL1. Ωστόσο αν και λέγεται ότι η λίγκα επίσημα βλέπει θετικά το αίτημα αυτό, μόνο βέβαιη δεν θα είναι η έγκρισή του, γιατί αφενός θα προηγείται σε ένα τέτοιο αίτημα η ΑΕΛ που έπεσε φέτος (αν και λέγεται ότι δεν επενδύει τόσο στις ακαδημίες της), αφετέρου αν γίνει δεκτό θα ανοίξει φάμπρικα να ζητούν και άλλες ομάδες από κατώτερες κατηγορίες το ίδιο.

Φυσικά γίνεται αντιληπτό ότι για τα μικρά παιδιά των Κ17 και Κ15 είναι εντελώς διαφορετικό να γνωρίζουν οτι θα πάνε στην ακαδημία του ΑΟΞ με την προοπτική να αγωνίζονται με συνομηλίκους τους από όλη την Ελλάδα στο αντίστοιχο ηλικιακό πρωτάθλημα της SL1 που παρακολουθούν και όλοι οι σκάουτερς για αναζήτηση ταλέντων και διαφορετικό να παίζουν στην… ΕΠΣ Ξάνθης. Ήδη λέγεται ότι έχει παρατηρηθεί διαρροή αρκετών παιδιών των τελευταίο έναν χρόνο, ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες και ανησυχία υπάρχει ότι αν δεν υπάρχει το κίνητρο της SL1 σε Κ17 και Κ15, θα ζητήσουν να φύγουν ακόμα περισσότερα, ιδίως όσα προέρχονται από γειτονικούς νομούς.

Το όλο πρότζεκτ των ακαδημιών της Ξάνθης πάντως μοιάζει με πολύφερνη νύφη και για τους υποψήφιους προπονητές και τεχνικούς συμβούλους. Λέγεται ότι έχει μπει και αυτό στην εξίσωση, για αυτό και υπάρχει πρόθεση για πρόσωπα που να χαίρουν εκτίμησης για την προώθηση νεαρών παικτών, αλλά λέγεται επίσης ότι ζητήθηκαν ποσά που ξεπερνούσαν κατά πολύ ακόμα και το εκατομμύριο για την ανάληψη του πρότζεκτ των ακαδημιών, ποσό που κρίθηκε απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το μέλλον των ακαδημιών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα κάνει δεκτό το αίτημα του ΑΟΞ για συμμετοχή των ομάδων Κ17 και Κ15 στα αντίστοιχα ηλικιακά πρωταθλήματα.

Κάποιοι λέnε ότι αυτή η απόφαση εν τέλει θα κρίνει και την επιτυχία ή όχι του συνολικού επενδυτικού πρότζεκτ του Μπιλ Πάπας, γιατί χωρίς ισχυρή ακαδημία, όπως κινδυνεύει να καταντήσει εξαιτίας των συνεπειών της μη άμεσης επιστροφής στην SL1, υπάρχει ανησυχία ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί εν αμφιβόλω το όλο πρότζεκτ της επένδυσης εξ Αυστραλίας.