Το «MKD» της Βόρειας Μακεδονίας, η φανέλα της Ουκρανίας με την Κριμαία στον χάρτη και οι συγκρίσεις με την ΠΑΕ Ποντίων

Η ΠΑΕ Ποντίων υπήρξε μια ιστορική ομάδα που πλέον επίσημα έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη, μετά την απόφαση των διοικούντων της να δημιουργήσει μια επετειακή φανέλα για την επέτειο των 100 ετών από την γενοκτονία των Ποντίων και να επιδιώξει να αγωνιστεί με αυτήν στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Θράκης.

Μετά από τρεις μηδενισμούς σε τοπικούς αγώνες επειδή ήθελε να κατέβει να αγωνιστεί με την συγκεκριμένη φανέλα, η οποία είχε το σύνθημα «Δεν ξεχνώ πάντα τιμώ», η υπόθεση οδηγήθηκε στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Θράκης και τελικά στην Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Εκεί οι εφέτες δικαστές απεφάνθησαν ότι ο σύλλογος κακώς επέμενε να αγωνιστεί με την συγκεκριμένη φανέλα, ακόμα και όταν έκρυψε το σύνθημα, καθώς και μόνο η αναφορά στην φανέλα των χορευτών του πυρρίχιου θεωρούνταν έμμεσο πολιτικό μήνυμα που απαγορεύεται ρητά από τις διατάξεις της UEFA, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Την υπόθεση δεν είναι εύκολο να την ξεχάσει κάποιος – και ιδίως οι ανθρωποι της ΠΑΕ Ποντίων, βλέποντας την υποκρισία ουσιαστικά με την οποία η ίδια η UEFA αντιμετωπίζει αντίστοιχα ζητήματα που έχουν ανακύψει στο συγκεκριμένο Euro. Το πιο χαρακτηριστικό από αυτά δεν ήταν όμως το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας που εμφανίζεται ως MKD σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο πλην της Ελλάδος.

Για την υπόθεση αυτή ο Θοδωρής Ζαγοράκης αλλά και ο Λευτέρης Αυγενάκης έστειλαν επιστολές στην UEFA για να λάβουν την απάντηση ότι η Ομοσπονδία τηρεί τους νόμους και τους κανόνες και δεν επιθυμεί εμπλοκή της πολιτικής, ότι η ίδια αναφέρει επισήμως τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία στα επίσημα μέσα της και την αλληλογραφία αλλά η συντομογραφία καθορίζεται από άλλες υπηρεσίες και σε αυτές το MKD δεν έχει αλλάξει – σε συμφωνία και με την Συμφωνία των Πρεσπών. Κοινώς πέταξε την μπάλα στην εξέδρα.

Πιο σημαντικό όμως και πιο κοντινό στην περίπτωση της ΠΑΕ Ποντίων είναι το θέμα που ανέκυψε με την φανέλα της Ουκρανίας, που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας. Στην φανέλα αυτή υπάρχει υδατογράφημα με το οποίο εικονίζεται όλη η χώρα και σε αυτήν την όλη χώρα περιλαμβάνεται και η Κριμαία, που ως γνωστόν έχει αποσχιστεί και έχει ενταχθεί εδώ και 7 χρόνια στην Ρωσική Ομοσπονδία μετά από ένα αμφισβητούμενο δημοψήφισμα. Η Ρωσία θεωρεί την Κριμαία δικό της έδαφος και η Ουκρανία επίσης δικό της.

Για την Δύση και τους διεθνείς οργανισμούς ο χάρτης είναι σωστός καθώς αυτή η απόσχιση έχει αναγνωριστεί ουσιαστικά μόνο από την Ρωσία. Για τους Ουκρανούς και για τις δυτικές χώρες είναι ένα κατεχόμενο από την Ρωσία ουκρανικό έδαφος, άρα ορθά συμπεριλαμβάνεται στον χάρτη. Ωστόσο πάνω από τον χάρτη οι Ουκρανοί έβαλαν και δυο στρατιωτικό συνθήματα: «Δόξα στην Ουκρανία» και «Δόξα στους ήρωες».

Είναι συνθήματα που πηγάζουν από την περίοδο του 19ου αιώνα και του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας έναν 100 χρόνια πριν, τα οποία χρησιμοποίησαν κατά κόρον στην Ουκρανία εθνικιστικά κόμματα και παρατάξεις και ακραίοι εθνικιστές που έκαναν θηριωδίες κατά Εβραίων και Πολωνών. Ωστόσο είναι και συνθήματα που ακούστηκαν στην πλατεία Μαϊντάν επτά χρόνια πριν, στις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις κατά του τότε προέδρου Βικτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος στηριζόταν από το Κρεμλίνο αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία εξαιτίας εκείνου του κινήματος.

Η UEFA αποδέχθηκε να παραμείνει στην φανέλα της Ουκρανίας το «Δόξα στην Ουκρανία» αλλά ζήτησε να αφαιρεθεί το «Δόξα στους ήρωες», σε μια υπόθεση που είναι αλήθεια θύμισε σε πολλούς την τιμωρία της ΠΑΕ Ποντίων για το «Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ» επάνω στην φανέλα της, αναφορικά με την Γενοκτονία των Ποντίων. Το συμπέρασμα είναι ότι ενώ υποτίθεται ότι απαγορεύεται κάθε πολιτική παρέμβαση και κάθε πολιτικό μήνυμα μέσω του ποδοσφαίρου από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, τελικά αυτός ο κανόνας εφαρμόζεται κατά το δοκούν.

Πάντως η κλήρωση των ομίλων τα έφερε έτσι ώστε να αγωνίζονται μεταξύ τους η Ουκρανία και η Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή οι δυο χωρες που μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει τέτοια πολιτικά ζητήματα σε αυτό το Euro. Οι οποίες τελικά καμία τιμωρία για αυτήν την πολιτική εκμετάλλευση που προφανώς έκαναν μέσω της διοργάνωσης δεν αντιμετωπίζουν, σε αντίθεση με την ΠΑΕ Ποντίων από το Θρυλόριο του Δήμου Κομοτηνής που τιμωρήθηκε με τις πιο αυστηρές ποινές από τις εγχώριες ποδοσφαιρικές αρχές, με αποτέλεσμα η ομάδα να έχει εξαφανιστεί πλέον από τον χάρτη…