Αποθέωση για το Σουφλιώτικο μετάξι στην επίδειξη του οίκου Dior στο στάδιο όπου αναβίωσαν οι ΟΛυμπιακοί Αγώνες

«Made in Greece» με όλη τη σημασία της έκφρασης και γεμάτη συμβολισμούς θα είναι η επίδειξη μόδας που θα παρουσιάσει ο οίκος υψηλής ραπτικής Dior στο Καλλιμάρμαρο, στις 17 Ιουνίου, στην οποία το Σουφλιώτικο μετάξι θα είναι και ένας από τους πρωταγωνιστές!

Για τον Οίκο Dior, το Σουφλί και η Καλαμάτα ήταν οι δύο βασικοί “εμπνευστές” της φετινής κολεξιόν! Ο γαλλικός οίκος θα παρουσιάσει ένα πολύπλευρο υπερθέαμα στον χώρο όπου αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με πυρήνα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και με αναφορές στον ρόλο του ελληνικού πνεύματος για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των αξιών της ανθρωπότητας. Σε μια σύνδεση της παράδοσης με τη νεωτερικότητα, η συλλογή του οίκου με τίτλο «Dior Cruise Collection» θα αναδείξει την ελληνική παραδοσιακή χειροτεχνία και τις αρχαιοελληνικές αισθητικές αξίες του φωτός (Phos) και της ομορφιάς (Kallos), ενώ το μήνυμά της θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από την τηλεόραση και τα social media σε όλο τον κόσμο.

«Για την ειδική κολεξιόν που τιμά την Ελλάδα ο Dior συνεργάστηκε με Ελληνες δημιουργούς που ειδικεύονται σε τέχνες όπως η ύφανση, το κέντημα και το μετάξι, αλλά και τα κεραμικά και τα κοσμήματα, και προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από το Σουφλί, την Ηπειρο και το Αργος μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Οι περίπου 400 διεθνείς καλεσμένοι, οι οποίοι θα φθάσουν στην Αθήνα από όλο τον πλανήτη για να παρακολουθήσουν ζωντανά το μεγάλο γεγονός, θα δουν την παραδοσιακή τεχνογνωσία (craftmanship) που μεταφέρθηκε από τη μια γενιά στην επόμενη και το μεγαλείο της ελληνικής χειροτεχνίας», αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.

Μάλιστα, προς τιμήν των Ελλήνων δημιουργών, ο Dior προγραμματίζει τη ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης στο Καλλιμάρμαρο σε ανοιχτούς χώρους στο Σουφλί και στην Καλαμάτα, δύο μέρη που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης αλλά και σύνδεσης του οίκου μόδας με τις τοπικές πρώτες ύλες. Στην Αθήνα το ντεφιλέ θα μεταδοθεί στον υπαίθριο χώρο του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και στον θερινό κινηματογράφο Cine Paris στην Πλάκα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι φωτογράφοι που έχουν επιλεγεί από τον Dior για να κάνουν τις φωτογραφήσεις με τις ελληνικές δημιουργίες του Οίκου στους αρχαιολογικούς χώρους. Περίπου 10 στον αριθμό, στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, Ελληνίδες που επελέγησαν από τα στελέχη του Dior για το έργο τους, την αισθητική και τον επαγγελματισμό τους.

«Το defile στο Καλλιμάρμαρο και οι φωτογραφήσεις που θα ακολουθήσουν στους αρχαιολογικούς χώρους (Ακρόπολη, Ηρώδειο, Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά, Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και Ναός του Δία στη Νεμέα) αποκαλύπτουν τελικά την ομορφιά, το βάθος και την ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού και τα μεταδίδουν στις νεότερες γενιές, σε όλο τον πλανήτη», καταλήγει το άρθρο της Καθημερινής.