«Καταργεί την Παρασκευή η UEFA τον κανόνα του εκτός έδρας γκολ» καθιστώντας ιστορικό το Παναιτωλικός-ΑΟΞ

Μπροστά σε μια επανάσταση βρισκόμαστε στο ποδόσφαιρο, καθώς η UEFA είναι πολύ πιθανό ν’ αποφασίσει την Παρασκευή (28/5) την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ στις διοργανώσεις της μετά από 56 ολόκληρα χρόνια!

Η γαλλική εφημερίδα Equipe αποκάλυψε στις 14 Απριλίου ότι η UEFA θα συνεδριάσει στα τέλη Μαΐου για ν’ αποφασίσει την κατάργηση του κριτηρίου του εκτός έδρας γκολ. Το ρεπορτάζ της κορυφαίας γαλλικής εφημερίδας επιβεβαιώνεται και σύμφωνα με τους βρετανικούς Times η απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής (28/5).

Η συζήτηση για την κατάργηση ή μη του άρθρου 20. 01 δεν ξεκίνησε τώρα. Το τελευταίο διάστημα εντάθηκε ωστόσο με τα άδεια γήπεδα και τις ουδέτερες έδρες λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται για την αναχαίτιση του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, εφόσον ληφθεί η σχετική απόφαση θα μιλάμε για ολική κατάργηση, καθώς απορρίφθηκαν οι «φωνές» για μερική (να ισχύει δηλαδή ό,τι και τώρα για την κανονική διάρκεια του αγώνα αλλά να μην ισχύει το εκτός έδρας γκολ στην παράταση).

Το πιο ενδιαφέρον σύμφωνα με τους Times είναι ότι θα μιλάμε για άμεση εφαρμογή της αλλαγής, δηλαδή από την επόμενη κιόλας σεζόν (δηλαδή την 2021/22)! Θα είναι μια αλλαγή στα νοκ-άουτ ματς των διοργανώσεών που θα συνιστά επανάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μετά από 56 χρόνια, αλλάζοντας την μορφή με την οποία το ξέραμε εδώ και χρόνια.

Εφόσον η UEFA λάβει την απόφαση και εφόσον φυσικά αυτή έχει εφαρμογή και στις ομοσπονδίες – μέλη της, γίνεται αντιληπτό ότι πιθανότατα ο αγώνας Παναιτωλικός – ΑΟ Ξάνθη την Κυριακή θα λάβει ιστορικό χαρακτήρα καθώς θα είναι ο τελευταίος σε όλη τη γηραιά ήπειρο που θα διεξαχθεί με αυτό το κριτήριο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το αποτέλεσμα του αγώνα των Πηγαδίων και το εκτός έδρας γκολ του Βέργου, ο Παναιτωλικός με βάση αυτό το κριτήριο έχει το προβάδισμα παραμονής στην SL1 σε περίπτωση που κερδίσει με 1-0 καθώς και σε οποιαδήποτε νίκη του με διαφορά στα γκολ από δυο και πάνω.

Αντίθετα η Ξάνθη θα ανέβει στην SL1 αν φυσικά κερδίσει ή φέρει ισοπαλία, αλλά και σε περίπτωση ήττας με σκορ 3-2, 4-3, 5-4 κλπ ακριβώς εξαιτίας του κανόνα του εκτός έδρας γκολ που είναι υπό κατάργηση. Αν δεν ίσχυε αυτος ο κανόνας, οποιαδήποτε νίκη του Παναιτωλικού με ένα γκολ διαφορά θα οδηγούσε το παιχνίδι σε παράταση, ενώ τώρα αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν νικήσει ο Παναιτωλικός με 2-1, όσο κέρδισε δηλαδή ο ΑΟΞ στα Πηγάδια.