Ανακοίνωση από καθηγητή του ΔΠΘ με προτροπές στον Αυγενάκη για τα πτυχία των ΤΕΦΑΑ και της ΕΠΟ

Ανακοίνωση εκδόθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επαγγελματιών Αθλητισμού & Άσκησης (ΠΣΕΔΑ) που υπογράφουν ο πρόεδρος Ν. Γελαδάς (κοσμήτορας  ΤΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ) και ο Ηλ. Σμήλιος (καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΔΠΘ).

Η ανακοίνωση που απευθύνεται στους πτυχιούχους προπονητές των ΤΕΦΑΑ αλλά με σαφή τρόπο ώστε να ακούσει ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει ως εξής:

”Την παρούσα χρονική στιγμή είναι σκόπιμο να σας ενημερώσουμε, τα μέλη μας και την κοινωνία ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας, έχει ζητήσει, προ αρκετών ημερών, επίσημη συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού κύριο Αυγενάκη, για να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα του νέου αθλητικού νόμου, με αιχμή την εκπαίδευση, την παιδαγωγική επάρκεια, τις κατηγορίες διαβάθμισης και τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών αθλημάτων, στοχεύοντας στο διάλογο, πριν κατατεθεί το ανάλογο σχέδιο νόμου στη διαβούλευση.

Θεωρούμε ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης για να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο άρτιο, πλήρες και δίκαιο, που θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα των πτυχιούχων συναδέλφων του κλάδου των προπονητών, κατατάσσοντας τους στην κορυφή της πυραμίδας των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλα τα αθλήματα. Τούτο προκύπτει από το γεγονός ότι οι πτυχιούχοι των πανεπιστημίων μας είναι καταρτισμένοι στο ανώτατο επίπεδο σε αντίθεση με άλλους επαγγελματίες ταχύρρυθμης και αποσπασματικής εκπαίδευσης. Επίσης είναι απαραίτητο και άκρως θεμιτό ο πολίτης να γνωρίζει την εκπαίδευση του ατόμου που τον γυμνάζει και με ποιόν συνεργάζεται.

Για τον λόγο αυτόν αναμένουμε τον ορισμό συνάντησης, προκειμένου να του αναπτύξουμε τις θέσεις του συλλόγου μας, που όχι μόνο απηχούν τις θέσεις του κλάδου, μέσα στα παραπάνω πλαίσια, αλλά ενδιαφερόμεθα για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων στα ιδανικά του αθλητισμού, για την ευεξία και την ευρωστία της κοινωνίας και την πρόληψη αυτής από χρόνιες παθήσεις που την μαστίζουν.

Τις τελευταίες όμως ημέρες γίναμε μάρτυρες ανησυχητικών ειδήσεων εκ μέρους του υφυπουργείου αθλητισμού και συγκεκριμένα της γενικής γραμματείας αθλητισμού, η οποία διέρρευσε ένα αρχείο υπό την μορφή power point, όπου αναφέρονταν ότι, σύμφωνα με τις προθέσεις τους, προβλέπεται η απόδοση διπλώματος UEFA B στους πτυχιούχους των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) με ειδικότητα ποδόσφαιρο, οι οποίοι προκειμένου να τους απονεμηθεί το δίπλωμα UEFA A και UEFA PRO, θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις σχολές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), καταβάλλοντας το αντίστοιχο μη αμελητέο τίμημα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά την συνάντησή μας, ο κ. Υφυπουργός θα κατανοήσει πλήρως τα ζητήματα και θα αποδεχθεί ότι στον πτυχιούχο Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα ποδόσφαιρο θα πρέπει να απονέμεται από την πολιτεία και μόνο από την πολιτεία, το ανώτατο δίπλωμα Α εξάσκησης προπονητικού επαγγέλματος, όπως ορίζει το δίκαιο και ο νόμος. Οι κάτοχοι αυτού του διπλώματος θα μπορούν να προπονούν όλες τις ομάδες (ερασιτεχνικές και επαγγελματικές), όλων των επιπέδων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Είναι αδιανόητο πτυχία από ιδιωτική, αδιαβάθμητη, ταχύρρυθμη σχολή μη εκπαιδευτικού οργανισμού (Σχολή Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας) να είναι επαγγελματικά υπεράνω των πανεπιστημιακών πτυχίων τετραετούς φοίτησης. Καθίσταται δε σκανδαλώδες, αθέμιτο και καταχρηστικό να αναγνωρίζονται ετσιθελικά στην ελληνική επικράτεια, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΟΝΟ τα πτυχία της ΕΠΟ.

Αισιοδοξούμε ότι το σωστό, το δίκαιο και η κοινή λογική θα νικήσουν και αναμένουμε τον ορισμό συνάντησης με τον κ. Υφυπουργό για να αναπτύξουμε έναν δημιουργικό και δημοκρατικό διάλογο όπου θα οικοδομηθούν αμοιβαίος σεβασμός και εμπιστοσύνη”.