Στη Μαρία Πολύζου το φετινό βραβείο «Νίκος Σαμαράς» του 29ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Η κορυφαία ελληνίδα μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, που εκτός των άλλων είναι και νικήτρια της ζωής αφού πέρασε και μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία της, αποφασίστηκε να δοθεί φέτος το βραβείο Νίκος Σαμαράς του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Η Πολύζου θα τιμηθεί κατά την διάρκεια του 29ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με το βραβείο που έχει θεσπιστεί στη μνήμη του κορυφαίου ίσως έλληνα βολεϊμπολίστα, με καταγωγή από την Ορεστιάδα, ο οποίος υπήρξε φοιτητής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής αλλά έφυγε εντελώς αναπάντεχα από την ζωή τον Ιανουάριο του 2013.

Η Πολύζου υπήρξε πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης σε ένα από τα δημοφιλέστερα αγωνίσματα του στίβου, ενώ σήμερα είναι διευθύντρια του Μουσείου μαραθωνίου δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού αθλητισμού.

Σπούδασε σε ΤΕΦΑΑ και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από το γυμνάσιο μετά από παρότρυνση του γυμναστή του σχολείου. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες και η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες. Κατέχει ακόμα και σήμερα το πανελλήνιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή αλλά και το πανελλήνιο ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου σε οποιαδήποτε διαδρομή.

Το 1990 έγιναν οι πρώτοι Βαλκανικοί αγώνες γυναικών στην Κωνσταντινούπολη οπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο, η Πολύζου είχε προκριθεί στα 1,500 μ. όπου τερμάτισε 5η. Συμμετείχε και στον μαραθώνιο παρόλο που δεν είχε προκριθεί και τερμάτισε πρώτη με 2 ώρες και 50 λεπτά και νέο βαλκανικό ρεκόρ. Συμμετείχε μετά στους βαλκανικούς αγώνες του 1994, και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου στην Ισπανία το 1993 και στην Ελλάδα το 1995.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα ενώ αρχικά είχε προκριθεί με πανελλήνιο ρεκόρ η ομοσπονδία την απέκλεισε αρχικά από τους αγώνες αλλά έπειτα από διαμαρτυρίες και δημοσιοποίηση του γεγονότος πήρε μέρος πληρώνοντας όλα τα έξοδα μόνη της. Το 1996 στον Μαραθώνιο του Τορίνο είχε τερματίσει 2η με νέο πανελλήνιο ρεκόρ και επίδοση 2.33.43 και το 1997 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας σημείωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στην κλασική διαδρομή το οποίο διατηρείται έως σήμερα. Στην Βουδαπέστη στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1998 σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου με χρόνο 2:33:40 το οποίο και αυτό διατηρείται έως σήμερα.