Αισιοδοξία Τσετινέ: «Στο χέρι μας η άνοδος, κίνηση ματ η αλλαγή προπονητή, θα υπάρχει συνέχεια στον ΑΟΞ όπου και αν είμαστε» (+video)

Στην εκπομπή «Πλέι δεν… πλέι» του A-Sports μίλησε ο αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ Ξάνθη Ανέστης Τσετινές, με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος της Super League 2.

Ο Τσετινές μίλησε στον Δημήτρη Δημητρίου για όλο το πρότζεκτ της νέας ιδιοκτησίας υπό τον Μπιλ Πάπας. Ο άνθρωπος, που κατ’ ουσία τρέχει όλη την καθημερινότητα και το σχεδιασμό του ΑΟΞ ανέλυσε το σχέδιο, μίλησε για τις δυσκολίες και τα λάθη, αλλά και τη φυσιολογική δυσπιστία που υπήρχε στο ξεκίνημα της όλης προσπάθειας.

Ξεκαθάρισε ότι «η Ξάνθη δεν φοβάται τίποτα και στα παιχνίδια με τις καλές ομάδες τα πάει καλύτερα» εν όψει των πλέι οφ. Παράλληλα, ο Τσετινές παραδέχεται ότι η αλλαγή προπονητή με την πρόσληψη του Μπάμπη Τεννέ ήταν η κίνηση ματ για να σωθεί η παρτίδα.

Μιλά για μια ομάδα που την ονειρεύονται με ευρωπαϊκό προφίλ, προσδιορίζει το φετινό μπάτζετ ίσο με μίας ομάδας στη μέση της βαθμολογίας της SL1 και δεν κρύβει την αισιοδοξία του ότι η Ξάνθη θα είναι έστω στα μπαράζ ανόδου, αλλά υπογραμμίζει πως ό,τι κι αν συμβεί η συγκεκριμένη διοίκηση θα συνεχίσει στους Θρακιώτες.

«Το πρωτάθλημα δεν ξεκίνησε καλά για εμάς. Η ομάδα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο. Ομως τους τελευταίους δυο μήνες η ομάδα έχει δείξει πολλά σημεία ανάκαμψης με αποτέλεσμα να μην είμαστε μεν εκεί που θέλαμε αλλά κοντά στον στόχο μας, ώστε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία τα πλέι οφ και εν τέλει να πετύχουμε τον στόχο που εξ αρχής είχαμε που είναι η άμεση επάνοδος στην SL1», είπε αρχικά ο Ανέστης Τσετινές.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Τα δεδομένα ήταν διαφορετικά όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε για την Ξάνθη. Η ομάδα ήταν στην SL1 και θεωρούσαμε ότι θα μείνει εκεί. Αναγκαστήκαμε ενώ είχαμε κάνει πλάνο για την Α’ Κατηγορία, α συζητάμε για μια κατηγορία που δεν είχαμε παραστάσεις και δεν την πολυγνωρίζω. Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μια ομάδα από το μηδέν στις αρχές Σεπτέμβρη. Νομίζω ότι την εξοπλίσαμε με πολύ καλούς παίκτες. Η καθυστέρηση με όλο αυτό που ζουμε δεν έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα από την αρχή αλλά η ομάδα αποκτά προσωπικότητα σιγά σιγά και σιγά σιγά βαδίζει προς τον στόχο της».

Για τους στόχους του Μπιλ Πάπας ανέφερε: «Το πρότζεκτ της Ξάνθης είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ. Με το που ανέλαβε η καινούρια διοίκηση και ο μεγαλομέτοχος κ. Πάπας, έγιναν πολλά πράγματα οργανωτικά που ανέβασαν το επίπεδο της ομάδας. Εχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα που αναβάθμισαν αισθητά και το γήπεδο και το προπονητικό κέντρο αλλά αυτά δεν αποτελούν το αγωνιστικό κομμάτι. Και καλώς ή κακώς το που θα παίζει μια ομάδα κρίνεται από το αγωνιστικό κομμάτι Εμείς θέλουμε να έχει η Ξάνθη ενα ευρωπαϊκό προφίλ και να δουλεύει πάνω στο ποδόσφαιρο, να βγάζει παίκτες, να φέρει τον κόσμο στο γήπεδο. Θέλουμε να επαναφέρουμε την Ξάνθη στο επίπεδο που της αρμόζει».

Σε ερώτημα μήπως το ευρωπαϊκό προφίλ ανεβάζει τον πήχη αλλά δημιουργεί μεγαλεπήβολα σχέδια και ποιο είναι το μπάτζετ που υπάρχει στην ομάδα που της επιτρέπει να βλέπει τόσο ψηλά ενώ βρίσκεται στα χαμηλά, ο Ανέστης Τσετινές απάντησε: «Το επίπεδο που θέλουμε να έχουμε με αυτό που υπάρχει στην Β’ Κατηγορία είναι διαφορετικό χωρίς να θέλω να θίξω ομάδες και να υποβαθμίσω κατηγορία. Εχει διαφορά και από την Α’ Κατηγορία της Ελλάδας, όταν εσύ θες να αρχίσεις να συνδέεσαι με κάποια ευρωπαϊκά κλαμπ. Τα πάντα όμως ξεκινάνε με βάση την ομάδα. Θέλουμε να χτίσουμε την ομάδα από τις ακαδημίες. Εκεί έχει πέσει το βάρος. Ώστε να κερδίζει και η ομάδα αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το μπάτζετ μας είναι μιας ομάδας της Super League 1 που να μπορεί να σώσει άνετα την κατηγορία στην SL1» (άρα στα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως μεταφράστηκε αυτή η απάντηση από τον Δημήτρη Δημητρίου).

Για το κακό ξεκίνημα και την αλλαγή του Πόποβιτς ανέφερε: «Διαγνώστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ομάδα, δεν έφερνε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Προχωρήσαμε στην αλλαγή του προπονητή και επιλέξαμε έναν Έλληνα πολύ έμπειρο προπονητή, γνώστη της κατηγορία και της λέξης της ανόδου με επτά ανόδους από την δεύτερη στην πρώτη κατηγορία. Ολα αυτά μας οδήγησαν στην έναρξη συνεργασίας με τον κ. Τεννέ. Δεν θα πω ψέματα. Η ομάδα ήταν σε μια κατάσταση που αναρωτιώμασταν αν θα μπορούσαμε να βρεθούμε στην θέση που είμαστε τώρα. Δεν απέδιδε αυτά που έπρεπε να αποδώσει. Ναι, πλέον είμαστε κοντά με τον κ. Τεννέ και την συγκομιδή που κάναμε στον β’ γύρο, θεωρούμε ότι είμαστε κοντά στο να πραγματοποιήσουμε αυτά που είχαμε ονειρευτεί από την αρχή και θέσαμε ως στόχο. Νομίζω ότι είναι στο χέρι μας το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Οταν ρωτήθηκε πως το λέει αυτό με δεδομένη την διαφορά του Ιωνικού, ο Ανέστης Τσετινές ανέφερε: «Το +6 του Ιωνικού είναι μια πραγματικότητα αλλά στο ποδόσφαιρο αλλάζουν πολύ γρήγορα τα δεδομένα και πολύ εύκολα. Εμείς θα παλέψουμε και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε. Όλα είναι στα χέρι μας, γιατί εξαρτώνται τα πάντα από την απόδοσή μας. Αν εμείς συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και να αποδίδουμε το ποδόσφαιρο που ξεκινήσαμε να αποδίδουμε στον β’ γύρο, με ευχαρίστηση θα δεχτούμε κάποια δώρα από τους αντιπάλους μας. Όμως και οι έξι ομάδες των πλέι οφ είναι δύσκολες, μπορούν να πετύχουν το κάθε αποτέλεσμα και για αυτό είναι ανοιχτά τα πάντα».

Στη συνέχεια εξήγησε: «Οταν βλέπαμε ότι η ομάδα δεν πήγαινε καλά, σκεφτόμασταν ότι πρέπει να βρεθούμε σε μια από τις δυο προνομιούχες θέσεις, να χάσουμε την παρτίδα και να μην χαθεί τελείως η χρονιά. Οι ομάδες βέβαια δεν χτίζονται σε μια νύχτα, μια βδομάδα ή ένα μήνα. Εμείς αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε. Γνωρίζαμε ότι ξεκινήσαμε άσχημα και με τον ερχομό Τεννέ θέσαμε καινούριες βάσεις και προσπαθούμε να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει. Κάποια άτυχα αποτελέσματα, κάποιες ισοπαλίες, μα συνέβησαν και στον β’ γύρο. Οταν συνέχεια κυνηγάς τη νίκη κάποια στιγμή κάπου θα γκελάρεις».

Ο Ανέστης Τσετινές συμφώνησε ότι ήταν «κίνηση ματ η αλλαγή προπονητή αφού το ρόστερ ήταν ήδη καλό» και αναφέρθηκε στην στήριξη που υπάρχει πλέον στον κόσμο, σε αντίθεση με το ξεκίνημα: «Υπάρχει συσπείρωση του κόσμου, μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι υπήρχε. Υπάρχει και μεγαλύτερη απογοήτευση όταν βλέπουν ότι η ομάδα δεν πηγαίνει καλά. Η κινητοποίηση του κόσμου βοηθά τους παίκτες, οι οποίοι τον αισθάνονται δίπλα τους περπατώντας στην πόλη ή ακόμα και στα social media. Συνειδητοποιούν σε ποια ομάδα βρίσκονται, τι κόσμο έχει από πίσω, γιατί δεν είμαστε μια απλή επαρχιακή ομάδα αλλά είμαστε μια μεγάλη ομάδα». Για την δυσπιστία που υπήρχε στην αρχή ανέφερε: «Ζουμε στην Ελλάδα και στην Ελλάδα συμβαίνουν σημεια και τέρατα όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Λογικό να υπάρχει δυσπιστία. Όμως σιγά σιγά και ο πλέον δύσπιστος οπαδός ή φίλος αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά που έχει ακούσει είναι πραγματικότητα. Όμως, η δυσπιστία δεν θα πάψει να υπάρχει ποτέ στον φίλαθλο κόσμο γιατί ακούει και βλέπει όλα αυτά τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας που οδήγησε την ομάδα στον υποβιβασμό, χωρίς να επεκταθεί ιδιαίτερα, ο Ανέστης Τσετινές ανέφερε ότι από την προηγούμενη διοίκηση υπήρξε «σειρά λαθών και στην νομική υποστήριξη της ομάδας και στο πώς χειρίστηκε το ρόστερ» και θύμισε ότι «ο μόνος επαγγελματίας που ήταν στην ομάδα ήταν ο Μπέντο και αμέσως ο πιο έμπειρος είναι ο Θυμιάνης που ήταν 19 ετών. Αλλά αυτά συνέβησαν το καλοκαίρι και πλέον δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε». Σε σχέση με το σήμερα ανέφερε ακόμα: «Ο μεσος όρος ηλικίας της ομάδας είναι 27,3 ετών. Εχουμε έμπειρους παίκτες αλλά δεν έχουμε μεγάλη ηλικία. Οι έμπειροι δίνουν άλλη ποιότητα στην ομάδα, χρειάζονται και οι νέοι. Αλλά έχουμε και κάποιους μεγάλους με καλή εμπειρία. Αλλά ο μέσος όρος των 27 δεν είναι απαγορευτικός για κάποια ομάδα. Δε νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ομάδας».

Ποιο είναι; «Οτι από την αρχή που στήθηκε η ομάδα, δεν γίναν πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν βελτιώσει την εικόνα της ομάδας πιο πριν. πράγματα που έγιναν σιγά σιγά με το νέο προπονητή. Να φτάσουμε στο επίπεδο να μην φοβόμαστε μια κακή εμφάνιση, γιατί είναι δεδομένο ότι δεν φοβόμαστε κανέναν αντίπαλο. Είμαστε καλή ομάδα, μεγάλο όνομα, έχουμε καλούς παίκτες και ξέρει να κερδίζει τα μεγαλύτερα ονόματα της κατηγορίας. Για αυτό και αισιοδοξούμε για τους πέντε αγώνες των πλέι οφ με τα μεγαλύτερα ονόματα της κατηγορίας».

Πάντως όταν ρωτήθηκε αν θα έπρεπε να αλλάξει πιο πριν ο Πόποβιτς, ο Ανέστης Τσετινές ανέφερε: «Οταν εισαι σε ένα κλαμπ, δεν έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα στην ώρα του, περάσαν τρεις μήνες, έχεις ένα τέτοιο πρόβλημα και χτίζεις μια ομάδα, δεν διώχνεις τον προπονητή σου με τα πρώτα αποτελέσματα. Δεν είναι στην φιλοσοφία μας. Εμείς στηρίζαμε τον προπονητή που είχαμε. Όταν είδαμε ότι δεν αλλάζει πρόσωπο η ομάδα και θα χάσουμε το τρένο, την έσχατη στιγμή αποφασίσαμε να αλλάξουμε προπονητή».

Στο τέλος, σε ερώτηση από τον Δημήτρη Δημητρίου αν θα παραμείνει ο ίδιος και γενικά ο Μπιλ Πάπας στην ομάδα ακόμα και αν δεν τα καταφέρει να ανέβει, ο Ανέστης Τσετινές απάντησε: «Ενα τέτοιο πρότζεκτ δεν μπορεί να διαλύσει ή να πάει πίσω. Θα κοιτάξει μόνο μπροστά. Αναλόγως με το τι θα συμβεί, όταν τελειώσει η χρονια θα καθίσουμε, θα δούμε που βρισκόμαστε και θα δούμε την επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα θα είναι εξίσου καλή για την ομάδα και θα υπάρχει συνέχεια σε όποια κατηγορία και αν είμαστε».