Γ’ Εθνική: Τροποποιήσεις στο υγειονομικό πρωτόκολλο! Όχι μόνο ανήμερα των αγώνων τα τεστ

Νέες τροποποιήσεις ανακοινώθηκαν στο Υγειονομικό Πρωτόκολλο Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου που με δεδομένο οτι έχουν ματαιωθεί τα τοπικά πρωταθλήματα, αφορά μόνο την Γ’ Εθνική και την Α’ Γυναικών.

Ουσιαστικά η βασική αλλαγή είναι ότι τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ δεν είναι πλέον απαραίτητο να διεξάγονται το πρωί της ημέρας του αγώνα (δηλαδή το πρωί της Κυριακής) ή στην χειρότερη περίπτωση μέχρι και 24 ωρες πριν την έναρξη του αγωνα (δηλαδή από το απόγευμα του Σαββάτου).

Πλέον ορίζεται ότι το rapid test πρέπει να γίνεται εντός του τελευταίου διημέρου, αφήνοντας περιθώριο και για την Παρασκευή. Αναλυτικά:

Σε συνέχεια του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ΕΠΟ που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Α. και σας έχει αποσταλεί, σας ενημερώνουμε για τις τελευταίες επικαιροποιημένες οδηγίες (με κίτρινο χρώμα) που ισχύουν άμεσα αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής ελέγχου με άμεσο τεστ αντιγόνου (rapidtest) και την επάνοδο ενός συμπτωματικού.

Στη σελ. 3 στα «Οργανωτικά θέματα», παράγραφος 2, προστίθεται το απόσπασμα με κίτρινο :

«Βάση των διευκρινιστικών οδηγιών της Γ.Γ.Α. κατόπιν των συστάσεων της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας, στην αγωνιστική περίοδο το εβδομαδιαίο τεστ αντιγόνου για COVID-19 συστήνεται να διενεργείται 24-48 ώρες πριν από ΚΑΘΕ αγώνα. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος πριν από τους αγώνες να είναι μοριακός (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (RapidAntigenTest, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα. Αν έχει προγραμματιστεί ταξίδι, τα αποτελέσματα του τεστ θα πρέπει να είναι γνωστά πριν την ομαδική μετακίνηση της ομάδας, οπότε το τεστ μπορεί να γίνει έως και 36 ώρες πριν. Στις ομαδικές μετακινήσεις συστήνεται η χρήση διπλής μάσκας. Σε περιπτώσεις αδυναμίας διεξαγωγής ελέγχου την ίδια ημέρα του αγώνα ή την παραμονή, ο έλεγχος με άμεσο τεστ αντιγόνου (rapidtest) θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε εντός του τελευταίου διημέρου».

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι στο πρόσφατα εγκεκριμένο πρωτόκολλο της Ομοσπονδίας, στην ενότητα «Ύποπτα κρούσματα» η 2η παράγραφος στη σελ. 3 ως εξής (προστίθεται με κίτρινο τμήμα):

«Για την επάνοδο ενός συμπτωματικού αθλητή στις αθλητικές δραστηριότητες μετά την καραντίνα χρειάζεται γνωμάτευση καρδιολόγου ότι ο εν λόγω αθλητής μπορεί να αθληθεί κανονικά και να εκδίδεται νέα Κάρτα Υγείας Αθλητή από ειδικευμένο καρδιολόγο»,, καθότι για ασυμπτωματικούς αθλητές δεν χρειάζεται η εξέταση από καρδιολόγο.