Νέες καταγγελίες για παρατυπίες στις εκλογές της ΕΛΟΠ και αναφορές για σωματεία-μαϊμού στη Θράκη

Μπορεί οι αρχαιρεσίες για το διοικητικό συμβούλιο να έγιναν στην Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης (ΕΛΟΠ) και μάλιστα να αναδείχθηκαν οι εκπρόσωποι (τακτικός και αναπληρωματικός) στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), ωστόσο σύμφωνα με νέες καταγγελίες, σε αυτές φέρονται να έλαβαν μέρος και να εξέλεξαν μάλιστα μέλη τους σωματεία που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Σχετικό δημοσίευμα αλλά και καταγγελία στον Άρειο Πάγο έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος και παλιός αθλητής πάλης Πάρις Κουρτζιδης, ο οποίος δηλώνει και αυτός μέλος σε σωματείο που καλλιεργεί τα αθλήματα της πάλης και της άρσης βαρών και συμμετέχει μέσω του δεύτερου στην Ομοσπονδία Αρσης Βαρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει και φέρονται να ήρθαν στην διάθεση του καταγγέλοντα με ανώνυμο δέμα, το σωματείο «Α.Γ.Σ. Κερκίωνας» που υπέδειξε ως εκπρόσωπο του τον Δημήτρη Τραμπάκουλα που εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΛΟΠ και αναπληρωματικός εκπρόσωπος στην ΕΟΕ, φέρεται να είναι «μαϊμού».

«Ο καταγγέλλων στο επίμαχο δέμα που απέστειλε είχε τέσσερα (4) βιβλία από τα έξι (6) που οφείλει να τηρεί ένα αθλητικό σωματείο, τα οποία έχουν μεν θεωρηθεί την εποχή της ιδρύσεως του, αλλά είναι… ολόλευκα! Όμως, για να είναι ενεργό ένα σωματείο θα πρέπει να έχει μέλη, Διοικητικό Συμβούλιο, να συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση του, κι εν περιλήψει να ασκεί διοικητική και αθλητική δραστηριότητα που να αποτυπώνεται έμπρακτα στα βιβλία του», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια πρόσφατων δημόσιων καταγγελιών που έκανε με συνέντευξή του ο μέχρι πρότινος α’ αντιπρόεδρος της ΕΛΟΠ, Δημήτρης Κολιτσόπουλος, επισημαίνει το δημοσίευμα, ο οποίος αναφέρθηκε και σε σωματεία «μαϊμού» κατονομάζοντας τόσο τον εν λόγω σύλλογο (Α.Γ.Σ. Κερκίωνας Χαϊδαρίου), όσο και τον Ηρακλή Ζεφυρίου που εκπροσώπησε ο γνωστός διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος εξελέγη τακτικός εκπρόσωπος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η ιστοσελίδα piperata θυμίζει ότι ένας ακόμη παράγοντας και πρώην μέλος της διοίκησης της ΕΛΟΠ ως και τον Ιούλιο του 2020, ο Θρακιώτης Παντελής Αθανασίου, μιλώντας αποκλειστικά στο piperata είχε καταγγείλει κι αυτός ότι «ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και Ολυμπιονίκης Κώστας Θάνος ήταν αυτός που συμπεριέλαβε τον Ιούλιο του 2020 στη λίστα με δικαίωμα ψήφου τον Αθλητικό Σύλλογο Φίλαθλοι Ξάνθης», τον οποίο, όμως, ο ίδιος, ως νόμιμος εκπρόσωπος, είχε διαλύσει πέντε μήνες νωρίτερα στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Και μάλιστα, για του λόγου το αληθές είχε προσκομίσει το παρακάτω έγγραφο – ντοκουμέντο, το οποίο τότε το Piperata.gr είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας. 

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Παντελής Αθανασίου παραδέχθηκε ότι είχε έρθει σε συμφωνία με τον κ. Θάνο την περίοδο 2017 – 18, παραδίδοντας του τόσο τα βιβλία και τη σφραγίδα του σωματείου «Φίλαθλοι Ξάνθης» όσο και του σωματείου «Ολυμπιάδα 2004», προκειμένου να τα «έφτιαχνε», ώστε να αποκτούσαν δικαίωμα ψήφου, με την προϋπόθεση ότι λίγους μήνες αργότερα εκείνος θα τα «μεταβίβαζε» σε «δικούς του ανθρώπους». Δηλαδή, ο κ. Θάνος θα τοποθετούσε «μπροστινούς» σε αυτά τα δύο σωματεία, ενώ στην πραγματικότητα θα τα διοικούσε ο ίδιος».

Όμως, επειδή περνούσαν οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια, ο Παντελής Αθανασίου άρχισε να φοβάται ότι θα μπλέξει, όπως έμπλεξε και σε υποθέσεις άλλες εξαιτίας του (έτσι υποστηρίζει στη συνέντευξη-καταγγελία του), καθώς δεν ολοκληρωνόταν η συμφωνία τους, αλλά ούτε ο Κώστας Θάνος του επέστρεφε τα βιβλία των σωματείων και τις σφραγίδες τους!

«Να φανταστείτε το 2018 ενώ αγωνίσθηκε μόνο ένας αθλητής των Φιλάθλων Ξάνθης, η ομοσπονδία Πάλης εμφάνισε ότι αγωνίσθηκαν 10 αθλητές σε 10 κατηγορίες! Το δε 2019 ενώ δεν αγωνίσθηκε κανένας αληθινός αθλητής του συλλόγου μου, η ΕΛΟΠ εμφάνισε ότι αγωνίσθηκαν και πάλι 10 αθλητές σε 10 κατηγορίες. Έτσι, κατάφερε και συμπεριέλαβε τους Φιλάθλους Ξάνθης στη λίστα των σωματείων που έχουν δικαίωμα τώρα να ψηφίσουν για την εκλογή νέου ΔΣ. Όμως του είχα πει, φέρε πίσω τα βιβλία αλλιώς θα πάω στο πρωτοδικείο και θα διαλύσω το σωματείο. Κάτι που έκανα τον Φεβρουάριο του 2020», δηλώνει χαρακτηριστικά αυτολεξεί ο Παντελής Αθανασίου, ο οποίος προσθέτει ότι έχει πλέον διαλύσει στο πρωτοδικείο και την «Ολυμπιάδα 2004».

Σε ερώτηση με ποια ιδιότητα ο κ. Θάνος έκανε αυτές τις συμφωνίες και πως μπορούσε να επιβάλλει το τι ήθελε εκείνος στο ΔΣ της ΕΛΟΠ, ο Παντελής Αθανασίου απαντά με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο σε σχέση με τον μέχρι τότε πρόεδρο Δημήτρη Τραμπάκουλα και το ΔΣ που καθαιρέθηκε: «Ποιος Τραμπάκουλας; Ποιο διοικητικό συμβούλιο; Ό,τι ήθελε και ότι θέλει κάνει ο Θάνος. Αυτός είναι το αφεντικό. Ούτε μολύβι δεν μετακινεί κανείς εκεί μέσα στην Ομοσπονδία αν δεν το ξέρει ο Θάνος κι αν δεν έχει δώσει την έγκριση του. Αυτός ήταν και είναι στην πραγματικότητα ο πρόεδρος. Παραιτήθηκε λίγες ημέρες και καλά πριν την έκπτωση του, ξέροντας ότι θα καθαιρεθεί και έβαλε για πρόεδρο-μπροστινό τον Τραμπάκουλα. Μπροστινός του είναι αυτός. Όπως έκαναν τώρα και με τις εκλογές. Προκήρυξαν εκλογές, ενώ ήξεραν ότι θα καθαιρεθούμε από τη ΓΓΑ. Αυτά όλα ο Θάνος τα σκέφτεται, κι αυτός δίνει τις εντολές. Οι άλλοι όλοι κάθονται προσοχή στον Θάνο»!    

Στο εύλογο ερώτημα περί το αν γνωρίζει κι άλλα σωματεία να είναι «σφραγίδες», δηλαδή σύλλογοι-«μαϊμού», με τα οποία ο κ. Θάνος έχει κάνει παρόμοιες συμφωνίες, με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο, το καθαιρεμένο μέλος του ΔΣ, Παντελής Αθανασίου, απαντά στο piperata: «Φυσικά! Κι άλλα είναι έτσι, σύλλογοι-«μαϊμού»! Αλλά εμένα με ένοιαζε τι έκανε με εμένα, με τους δικούς μου συλλόγους, κι ότι εγώ δεν ήθελα να μπλέξω». Και προσθέτει: «Κύριε Πάρι, τι να σας πω; Ξέρετε ότι υποτίθεται πως ήμουν μέλος του ΔΣ και ουδέποτε με κάλεσαν να πάω σε συνεδρίαση; Μερικές φορές με καλούσε τηλεφωνικά μόνο ο Θάνος και μου έλεγε έχουμε συμβούλιο, όμως, επειδή δεν είχε καμία τυπική αρμοδιότητα και θέση στο ΔΣ δεν το δεχόμουν αυτό που γινόταν. Με ποια αρμοδιότητα ήθελε να μου λέει τι θα έκανα; Δεν πήγαινα λοιπόν! Παρά μόνο του ζητούσα συνεχώς να μου φέρει τα βιβλία και τη σφραγίδα των σωματείων μου, κι αυτός με κορόιδευε και μου έλεγε περίμενε θα πάρουμε χρήματα από τη ΓΓΑ και θα αναπτύξουμε τους συλλόγους και διάφορα τέτοια για τα οποία δεν συμφωνούσα». 

Απαντώντας στο αν κλήθηκε να συμμετέχει στη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου όπου πάρθηκε η απόφαση για το διορισμό προσωρινής διοίκησης και διεξαγωγής εκλογών, ο Παντελής Αθανασίου απαντά ότι δεν ειδοποίησαν σχεδόν κανέναν και διευκρινίζει: «Μόνοι τους 2-3 άνθρωποι τα μαγείρεψαν όλα αυτά. Όπως πάντα. Εγώ το έμαθα μετά, όταν δηλαδή έμαθα και την καθαίρεση του ΔΣ και τη δική μου, ενώ με απορία είδα ότι είχε το θράσος ο Θάνος να βάλει στη λίστα των εκλογών και τους Φιλάθλους Ξάνθης που έχουν διαλυθεί με απόφαση πρωτοδικείου»!  Παρ’ όλα αυτά, δεν κινήθηκε καμία αυτεπάγγελτη διαδικασία, ούτε από τον αθλητικό εισαγγελέα, ούτε από την ΓΓΑ!

Μετά από όλα αυτά, ο δημοσιογράφος που υπογράφει το συγκεκριμένο αποκαλυπτικό άρθρο Πάρις Κουρτζίδης κατέθεσε την Δευτέρα αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την οποία και δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του (δείτε την με ένα κλικ ΕΔΩ). Πάντως από μια πρώτη έρευνα του ThrakiSportS, Ούτε οι Φίλαθλοι Ξάνθης ούτε η Ολυμπιάδα 2004 συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές της ΕΛΟΠ όπου από την Θράκη είχαν δικαίωμα ψήφου η Ολυμπιακή Φλόγα και ο Αρίων από την Ξάνθη, το Δημοκρίτειο από την Κομοτηνή και ο Αγιος Δημήτρης με τον Κένταυρο Νέας Βύσσας από τον Εβρο.