Μουντιάλ 2022: Με Σιώπη και Μάνταλο η Εθνική τίμησε την επέτειο και πήρε αποτέλεσμα μέσα στην Ισπανία

Ο Μανώλης Σιώπης πέρασε στο ημίχρονο αλλαγή στην θέση ουσιαστικά του έτερου θρακιώτη της Εθνικής Πέτρου Μάνταλου, έκανε πολύ μεγάλη εμφάνιση και βοήθησε τα μέγιστα στο να πάρει μεγάλο αποτέλεσμα η Εθνική Ελλάδος μέσα στην Γρανάδα από την Ισπανία, στην πρεμιέρα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 που θα γίνει στο Κατάρ του χρόνου τον Νοέμβριο.

Το γκολ της Εθνικής πέτυχε ο Τάσος Μπακασέτας στο 57′ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι που κέρδισε ο Μαρούρας και έτσι ισοφάρισε το γκολ με το οποίο είχε προηγηθεί η Ισπανία στο 33′ με τον Αλβάρο Μοράτα, με το τελικό 1-1 να μένει μέχρι το τέλος.

Η Ισπανία ήταν σοβαρή και προσεκτική, και χωρίς να ανεβάσει πολύ το τέμπο δεν μας άφηνε να βγάλουμε την μπάλα από το δικό μας μισό. Ωστόσο, δεν κατάφερε να δημιουργήσει πάρα πολλές τελικές στην εστία του Βλαχοδήμου, αφού παρά την ολοκληρωτική κατοχή του 77%, τελείωσε το ματς με μόλις δύο τελικές στην εστία.

Στο 32′ ο Ντάνι Όλμο προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Βλαχοδήμο και λίγο έλειψε να τα καταφέρει. Ο μεσοεπιθετικός της Λειψίας επιχείρησε φοβερό σουτ έξω από την περιοχή και η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι. Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ωστόσο, η Εθνική βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ο Κόκε με εξαιρετική μπαλιά βρήκε τον Μοράτα, ο οποίος κινήθηκε ανάμεσα σε Μπακάκη και Παπαδόπουλο. Κοντρόλαρε τη μπάλα, εκτέλεσε από κοντά και άνοιξε το σκορ για το 1-0.

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Ενρίκε άλλαξε τον Ράμος με τον Ινίγο Μαρτίνεθ. Ο Φαν’τ Σχιπ από την πλευρά του πέρασε εκτός αγώνα τον Λημνιό αντικαθιστώντας τον με τον Τζόλη, ενώ ο Σιώπης μπήκε στη θέση του Μάνταλου. Μετά τις αλλαγές ο Μασούρας πέρασε δεξιά και ο Τζόλης πήγε αριστερά. Η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε προς το καλύτερο και στο 55′ ο νεοεισελθών στόπερ των γηπεδούχων υπέπεσε σε πέναλτι. Έκανε τάκλιν και χτύπησε στο γόνατο τον Μασούρα, με αποτέλεσμα ο Ιταλός διαιτητής Μάρκο Γκούιντα να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών. Ο Μπακασέτας εκτέλεσε με δύναμη στο κέντρο της εστίας του Σιμόν και έκανε το 1-1 στο 57′.

Η Ισπανία αποσυντονίστηκε από την ισοφάριση της Ελλάδας και ο Ενρίκε αποφάσισε να ρίξει στο ματς νέο αίμα. Ο 20χρονος Μπράιαν Χιλ της Έιμπαρ και ο 18χρονος Πέδρι της Μπαρτσελόνα, οι οποίοι έκαναν ντεμπούτο. Ο Φαν’τ Σχιπ από την πλευρά του πέρασε εκτός τον Μασούρα (δεν του άρεσε καθόλου η αλλαγή και αντέδρασε) και έβαλε τον Φορτούνη, ο οποίος πήγε στην κορυφή και ο Μπακασέτας μετατέθηκε δεξιά. 

Ο Σιώπης ήταν εξαιρετικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, ενώ σπουδαία δουλειά έκαναν και οι Μπουχαλάκης – Ζέκα. Το ίδιο και ο Τσιμίκας, ο οποίος ωστόσο στο 80′ δεν άντεξε (χωρίς πολύ χρόνο συμμετοχής με την Λίβερπουλ, έχοντας περάσει κορονοϊό και τραυματισμους) και ζήτησε να γίνει αλλαγή (μπήκε στο 80′ ο Κυριακόπουλος). Η πρώτη φορά που κινδύνεψε πραγματικά στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα ήταν στο 75′, όταν ο Ογιαρθάμπαλ δεν πρόλαβε να μπει στην πορεία της μπάλας μετά το γύρισμα του Γκαγιά.

Στο 78′ ο Γιακουμάκης μπήκε αντί του Μπακασέτα. Ο αρχισκόρερ της Φένλο πέρασε στην κορυφή και δεξιά μετατοπίστηκε ο Φορτούνης. Όλοι οι Έλληνες διεθνείς ακολουθούσαν πιστά το πλάνο. Έκλειναν τους διαδρόμους προς την εστία του Βλαχοδήμου και οι Ισπανοί περιορίζονταν απλά σε κυκλοφορία μπάλας, δίχως να είναι σε θέση να παράξουν τελικές. Μέχρι το 90’+5′ η Εθνική έπαιξε άμυνα για σεμινάριο και έφυγε από τη Γρανάδα με το 1-1.