200 χρόνια Ελλάδα και 75 χρόνια Αντώνης Αντωνιάδης: Γενέθλια στην εθνική γιορτή για τον Ξανθιώτη «Ψηλό»

Τα 75 του χρόνια συμπληρώνει ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ενας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, γεννήθηκε μια μέρα σαν και αυτήν το 1946 στο Πετροχώρι Ξάνθης (και ας γράφουν στα περισσότερα αφιερώματα ότι η ημερομηνία γέννησής του είναι 25 Μαΐου, ο ίδιος σήμερα δηλώνει ότι έχει γενέθλια και δέχεται ευχές στα social media).

Πρώτη ομάδα της καριέρας του υπήρξε η Ασπίδα Ξάνθης όπου εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, ο οποίος και τον απέκτησε το 1968. Πιο πριν πάντως πρόλαβε και αγωνίστηκε την πρώτη σεζόν της δημιουργίας του ΑΟΞ, ενώ φόρεσε και την φανέλα του Άρδα Καστανεών την περίοδο που υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία.

Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος 5 φορές (1970, 1972, 1973, 1974, 1975). Μάλιστα τα 39 του γκολ τη περίοδο 1971-72 είναι ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι σήμερα. Συμμετείχε στη μεγάλη ομάδα του 1971 που αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στον Άγιαξ, σε μια σεζόν όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ.

Πιο πριν είχε αναδειχθεί δυο φορές πρώτος σκόρερ της Β’ Εθνικής με την Ασπίδα. Το καλοκαίρι του 1978 αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τον Ολυμπιακό όπου αγωνίστηκε μία περίοδο και σε 13 αγώνες σημείωσε 7 γκολ. Την επόμενη χρονιά μεταπήδησε στον Ατρόμητο Αθηνών, για να επιστρέψει το 1980 στον Παναθηναϊκό όπου και έκλεισε την καριέρα του.

Από το 1970 έως το 1977 αγωνίστηκε 21 φορές με την Εθνική Ελλάδας και σκόραρε 6 φορές. Προηγουμένως είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων 1969 με την Εθνική Ενόπλων. Πάντως, παραμένει άγνωστο πόσα τέρματα έχει πετύχει συνολικά σε επίσημους αγώνες, γιατί εκείνη την εποχή οι στατιστικές ήταν δύσκολες και υπήρχαν πολλές αμφισβητήσεις σε αρκετά τέρματα. Αφού κρέμασε τα παπούτσια του διετέλεσε για σχεδόν τρεις δεκαετίες πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής ενώ ασχολήθηκε και με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού καταλαμβάνοντας θέση αντιπροέδρου στην ομάδα.