Οι φήμες για τη Βαλκανική Λίγκα, η πραγματικότητα, οι ομάδες και ο εν δυνάμει σημαίνων ρόλος της Ξάνθης

Η FIFA δείχνει πρόθυμη να αλλάξει τη θέση της, για τη διεξαγωγή πολυεθνικών πρωταθλημάτων, προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες που θέλουν να ανταγωνιστούν τους ισχυρούς του ποδοσφαίρου, όπως αποκάλυψε ο Τζιάνι Ινφαντίνο.

FIFA και UEFA, έχουν αντιταχθεί στο παρελθόν στις όποιες προσπάθειες δημιουργίας πολυεθνικών πρωταθλημάτων, υποστηρίζοντας ότι η βάση του ποδοσφαίρου, είναι οι εθνικές διοργανώσεις. «Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις. Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί συζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινού πρωταθλήματος, συζητήσεις που γίνονται 20 χρόνια και πάντα λέμε όχι, γιατί στηρίζουμε τα εθνικά πρωταθλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA.

«Αλλά ίσως θα βοηθούσε; Ίσως είναι η μόνη διέξοδος, ίσως στην Ευρώπη πρέπει να το σκεφτούν, ίσως στην Αφρική. Νομίζω ότι έχουμε καθήκον να μελετήσουμε αυτά τα πράγματα, τότε θα δούμε πού καταλήγουν», πρόσθεσε ο Ινφαντίνο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπως αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα calcioefinanza, αναπτύχθηκε ένα σχέδιο για μία «Atlantic League» με συλλόγους από Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Σκωτία και ορισμένες σκανδιναβικές χώρες, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε από την UEFA. 

Συζητήθηκε επίσης ένα πρωτάθλημα Τσεχίας-Σλοβακίας, ένα πρωτάθλημα Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αλλά και η περίφημη Βαλκανική Λίγκα. Επίσης ομάδες, από τη Βόρεια Ιρλανδία και το Εϊρε διεξάγουν συνομιλίες για μία πιθανή «All-Island League», ενώ Ρέιντζερς και η Σέλτικ συζητάνε συχνά για ένταξη στην αγγλική Premier League.

«Η Premier League είναι το πιο επιτυχημένο πρωτάθλημα και συγχαρητήρια γιατί έχει δημιουργήσει μία φανταστική διοργάνωση  και ένα εξαιρετικό προϊόν. Προφανώς, θέλουν να παραμείνουν στην κορυφή και για τα επόμενα εκατό χρόνια», δήλωσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο. «Και οι άλλοι θέλουν να γίνουν οι καλύτεροι. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τους άλλους, χωρίς να πάρουμε τίποτα μακριά από αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή; Να φέρουμε ψηλότερα εκείνους που είναι σήμερα λίγο χαμηλά. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τα πάντα με όλους. Και μετά θα δούμε», κατέληξε.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μια εβδομάδα μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας Βαλκανικής Λίγκας. Το θέμα ήρθε ως πρόταση δημοσιογράφου του sdna και αμέσως χαιρετίστηκε από την πλευρα του Σαββίδη, με τον γιο του ιδιοκτητη του ΠΑΟΚ να το αναπαράγει στα social media με το σχόλιο «Why Not?». Πριν την πλευρά Σαββίδη, μια Βαλκανική Λίγκα είχε οραματιστεί πολλά χρόνια πριν και ο Σωκράτης Κόκκαλης. Κοινό σημείο και των δύο; Ότι είχαν οικονομικό βάθος, έκαναν δουλειές σε διάφορους τομείς στην Ευρώπη και χρησιμοποίησαν ως όχημα τις ομάδες τους για να εδραιωθούν.

Μάλιστα ο Κυριάκος Θωμαΐδης αποκάλυψε στην στήλη του στο sdna ένα έγγραφο που συντάχθηκε το φθινόπωρο του 2016 και αφορά τη Βαλκανική Λίγκα. Ο συντάκτης είναι γνωστός ποδοσφαιρικός παράγων-τεχνοκράτης που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το έγγραφο βρίσκεται από τότε στα χέρια κορυφαίων πολιτειακών και ποδοσφαιρικών παραγόντων της χώρας. Σκοπός της δημιουργίας μιας βαλκανικής λίγκας ήταν η εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε μια αγορά 60 εκατ. κατοίκων και συνολικού ΑΕΠ μισού τρις ευρώ.

Η ιδέα όπως προαναφέρθηκε δεν είναι καινούργια. Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αναφέρει το 2004 σε γιορτή συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη ότι «γίνεται σχεδιασμός για την δημιουργία της Βαλκανικής λίγκας στην οποία θα συμμετέχουν οι καλύτερες ομάδες των Βαλκανίων» προσθέτοντας ότι «δουλεύουμε πάνω σε αυτόν τον σχεδιασμό». Αντίστοιχα σχέδια έχουν υπάρξει κατά καιρούς σε διάφορες χώρες. Η Ατλαντική Λίγκα είχε επιχειρηθεί το 2000-2, μεταξύ Πορτογαλίας, Σκωτίας, Βελγίου, Ολλανδίας και ορισμένων Σκανδιναβικών χωρών. Αντιμετώπισε τότε την αντίθεση της UEFA, αλλά φαίνεται ότι πρόσφατα έγιναν προσπάθειες για την αναβίωση της ιδέας, ενώ υπήρχε και οικονομικό ενδιαφέρον για το εγχείρημα. Η Royal League ήταν μια διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν οι τέσσερις καλύτερες ομάδες Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας κι η οποία έλαβε χώρα με την έγκριση της UEFA για τρεις χρονιές (2004-2007).

Το Νοέμβριο του 2011 είχε διοργανωθεί μια συνάντηση στη Σόφια μεταξύ κορυφαίων ομάδων της Σερβίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με αυτό το σκοπό. Μία ελληνική ομάδα που είχε προσκληθεί ενημέρωσε την UEFA, η οποία εν συνεχεία άσκησε πιέσεις στις ομάδες που θα συμμετείχαν, με αποτέλεσμα η συνάντηση να αναβληθεί. Πιο πρόσφατα, προσπάθειες έγιναν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στις 28 Ιουνίου 2016 αναφερόταν σε ένα δημοσίευμα των Times ότι η UEFA δεν είναι πλέον τόσο αρνητική σε περιφερειακές Λίγκες (στο οποίο μάλιστα φιλοξενούνται δηλώσεις του Θ. Θεοδωρίδη). Βέβαια, στο μπάσκετ έχουμε εδώ και χρόνια την Αδριατική Λίγκα, όπως και τη Euroleague, διοργανώτριες των οποίων είναι ιδιωτικές εταιρείες.

Η διαφαινόμενη αλλαγή της στάσης της UEFA δεν είναι, βέβαια, τυχαία: αφενός, η οικονομική κρίση φαίνεται να επηρεάζει όλο το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, πλην των κορυφαίων ομάδων και διοργανώσεων. Αφετέρου, πρέπει να σημειωθεί η «πολιτική» αποδυνάμωση της UEFA μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα, η αποκάλυψη των οποίων δεν πρέπει να είναι άσχετη με τις έριδες που προκαλεί η οικονομική κρίση. Εκ τρίτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε τον Οκτώβριο του 2015 επίσημη διαδικασία έρευνας κατά της Διεθνούς Ένωσης Παγοδρομίας για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού, σε σχέση με απαγορεύσεις που επιβάλει σε αθλητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μη «εγκεκριμένες» διοργανώσεις. Τυχόν κυρώσεις κατά της Διεθνούς Ένωσης Παγοδρομίας θα δημιουργήσουν προηγούμενο. Τέλος, εκκρεμούν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκατέρωθεν καταγγελίες της FIBA και της Euroleague για το ίδιο ακριβώς θέμα, ενόψει της διοργάνωσης του Basketball Champions League.

Τέλος, λόγω της επιρροής των υποψήφιων ομάδων στα πολιτικά πράγματα των χωρών τους, η πολιτική υποστήριξη των εθνικών σε ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή, ενώ δεν είναι απίθανη και η στήριξη των εθνικών ομοσπονδιών, στις οποίες επίσης ασκούν επιρροή οι «μεγάλες» ομάδες. Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να συμμετέχουν ομάδες από τις παρακάτω χώρες:

 Bulgaria
1.        CSKA Sofia
2.       Levski Sofia

 Romania
3.        Steaua Bucuresti
4.       Dinamo Bucuresti
5.       Astra Giurgiu

Serbia
6.        Partizan
7.       Red Star

 FYROM
8.        Vardar Skopje
9.       Albania FK Partizani

 Croatia
10.    Dinamo Zagreb
11.   Hajduk Split

 Slovenia
12.    NK Maribor

 Cyprus
13.    APOEL
14.   Omonia

Greece  
15.    OSFP
16.   Panathinaikos
17.   AEK
18.   PAOK

Λείπουν βέβαια οι ομάδες από την Τουρκία, διότι το ύψος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που εισπράττουν μπορεί να καθιστά τη συμμετοχή σε μια τέτοια διοργάνωση μη ελκυστική. Οι ομάδες θα μπορούσαν να είναι και 20.

Εάν η Λίγκα πρέπει να είναι ανοιχτή ή κλειστή είναι ένα ερώτημα, με σοβαρά επιχειρήματα και για τις δύο απόψεις. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, οι υποδομές κ.λπ. Τα παιχνίδια μπορούν να παίζονται Σαββατοκύριακα, με τις Β΄ ομάδες των συμμετεχόντων συλλόγων να συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα (όπως γίνεται στην Ισπανία).

Κάπου εδώ λοιπόν έρχεται η περίπτωση της Ξάνθης. Που μπορεί να γελάμε, αλλά με τις εγκαταστάσεις που διαθέτει, την οικονομική άνεση, τις υποδομές – ακαδημίες αλλά κυρίως και την γεωγραφική της θέση, θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία μιας τέτοιας Βαλκανικής Λίγκας, που είναι προφανές ότι δεν θα δημιουργηθεί (αν ποτέ δημιουργηθεί) από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορεί να μην έχει το brand του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ αλλά πρώτον, δεν πρεπει κανείς να θεωρεί δεδομένη την συμμετοχή όλων, δεύτερον δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι στον ποδοσφαιρικό μας κόσμο τα πάντα είναι ευμετάβλητα και θα μπορούσε κάλλιστα από ελληνικής πλευράς με αυτά τα δεδομένα να δούμε σε μερικά χρόνια να μετέχει και η Ξάνθη. Μια Ξάνθη που δείχνει μάλιστα εσχάτως και βαλκανική εξωστρέφεια, δίνοντας δανεικούς ποδοσφαιριστές σε ομάδες της Βουλγαρίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και φυσικά της Ελλάδας, Φτιάχνοντας σιγά σιγά ένα brand.

Φυσικά το πιο πιθανό είναι τα σχέδια να παραμείνουν επί χάρτου, αλλά είναι σημαντικό ότι ήδη υπάρχουν. Και θα είναι σημαντικό αν σε αυτά σιγά σιγά διαμορφωθούν οι καταστάσεις ώστε να ενταχθεί και η περίπτωση της Ξάνθης. Μπορεί κάποιοι να γελάνε, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι από την Ξάνθη ουσιαστικά ξεκίνησε και η δημιουργία της Super League. Από την Ξάνθη λοιπόν, έστω και όχι από τον Πανόπουλο που ήταν ο εμπνευστής της SL αλλά από την διάδοχη κατάσταση, μπορεί να υπάρξει το όραμα και να μπουν τα θεμέλια για μια Βαλκανική Λίγκα στο μέλλον.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η δημιουργία μιας τέτοιας διοργάνωσης Βαλκανικής Λίγκας μπορεί να λάβει δύο μορφές: η μία είναι η «συνεταιριστική», όπως αυτή της Euroleague, σύμφωνα με την οποία τις μετοχές της διοργανώτριας μοιράζονται οι ομάδες που συμμετέχουν. Η άλλη είναι να ηγηθεί της προσπάθειας μια ιδιωτική εταιρεία—όπως έγινε στην περίπτωση της Αδριατικής Λίγκας. Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική εταιρεία θα μπορούσε να προσελκύσει τις ομάδες με ένα εφάπαξ ποσό (υπό την αίρεση πάντα της έγκρισης της UEFA).