Δημοσιοκάφρος: Η αναβάθμιση της ErtFlix, η κόντρα εκδότη με τον δήμαρχο Οντέρ και το viral post Γιαγκίνη

Η ERTFLIX ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ως γνωστόν όλα τα παιχνίδια της Super League 2 και από εκεί μπορούν οι φίλοι του ΑΟΞ να βλέπουν όσα ματς δεν δείχνει η ΕΡΤ3. Ωστόσο μέχρι τώρα οι μεταδόσεις γίνονταν με μονοκάμερα συνεργεία και χωρίς δημοσιογράφο, με την περιγραφή να διεξάγεται από τα στούντιο της ΕΡΤ. Το γεγονός προκάλεσε μέχρι και τη αντίδραση Αλαφούζου κατά την έναρξη του πρωταθλήματος. Ακούστηκε ότι θα διορθωθούν, καμία διόρθωση δεν επήλθε αλλά πλέον έχουμε νέα διαρροή ότι οι μεταδόσεις της SL2 αναβαθμίζονται από το προσεχές Σαββατοκύριακο.

ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ή όχι θα το διαπιστώσουμε από τον αγώνα Δόξα Δράμας – ΑΟ Ξάνθη που θα καλυφθεί με αυτόν τον τρόπο, αφού η ΕΡΤ3 επέλεξε να δείξει την Κυριακή το μόνο άλλο ματς που θα διεξαχθεί, το ΟΦ Ιεράπετρας – Παναχαϊκή. Προφανώς θεώρησε πιο εμπορικό ματς αυτό, κοινως πιο εμπορικό όνομα την Παναχαϊκή, το ματς της οποίας με τον Διαγόρα την περασμένη Κυριακή έγινε βραδινό, την ίδια ώρα με το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Αρη στην Τούμπα.

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΛΟΙΠΟΝ με το ΑΟΞ-Δόξα που καλύφθηκε από την ΕΡΤ3 σε περιγραφή Τάσου Σταμπουλή και ρεπορτάζ αγωνιστικού χώρου από τον Βασίλη Αναστασιάδη, το ματς της Δράμας θα υπάρχει στην ERTFLIX και εκεί θα κρίνουμε τις βελτιώσεις. Δεν ξέρω αν τελικά πράγματι θα διαθέσει η ΕΡΤ τέσσερις ή πέντε κάμερες για την μετάδοση, ώστε να είναι αξιοπρεπής, πάντως η περιγραφή θα γίνει από την Δράμα και όπως μαθαίνω θα την κάνει ο γεννημένος στην Κομοτηνή Σερραίος δημοσιογράφος Βασίλης Αναστασιάδης, ενώ από την Κομοτηνή θα βρεθεί στο γήπεδο για την ΕΡΤ αλλά όχι για την τηλεόραση αλλά το ραδιόφωνο και ο μόνιμος σπορκάστερ των αγώνων του ΑΟΞ Παναγιώτης Ζιώγας.

ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΑΚΟΜΑ ότι από τώρα έχει αποφασιστεί να είναι η καλή μετάδοση της ΕΡΤ3 το ντέρμπι της ερχόμενης Τετάρτης ανάμεσα σε Ξάνθη και Λεβαδειακό στα Πηγάδια. Αλίμονο αν δεν επέλεγαν άλλωστε και αυτό το ματς ανάμεσα στα δυο φαβορί για την άνοδο. Για τον λόγο αυτόν το παιχνιδι της άλλης Τετάρτης δεν θα ξεκινήσει μαζί με τα υπόλοιπα αλλά μισή ώρα μετά, στις 15:30, όπως δηλαδή είχε συμβεί και με το ματς του πρώτου γύρου.

* * * * *

ΤΑ ΕΞΑΜΑΞΗΣ ΕΣΟΥΡΕ πρόσφατα στο facebook ο εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Περισκόπιο» στον δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν. Αν κατάλαβα καλά, ο Οντέρ ως δήμαρχος Ιάσμου αρνήθηκε να πληρώσει κάποιες συνδρομές στην εφημερίδα του, που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην αθλητική της ύλη, με αποτέλεσμα να τον αρχίσει τον εξάψαλμο βγάζοντας στην φόρα στοιχεία από την περίοδο που ο νυν δήμαρχος ήταν ποδοσφαιριστής και μετά διαιτητής και προπονητής στα γήπεδα της ΕΠΣ Θράκης.

«ΜΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΔΕΝ καταφέρνεις τίποτα κ. Οντέρ» γράφει ο Χουσεϊν Μουμίν στο facebook της εφημερίδας «Περισκόπιο», υποστηρίζοντας ότι όλο το 2020 αλλά και φέτος, το 2021, ταχυδρομούνται φύλλα της εφημερίδας στον Δήμο Ιάσμου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμαξάδων και το Δημοτικό Διαμερισμα Σώστου με ταχυδρομικό κόστος 0,42 λεπτά το κάθε φύλλο. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι επεστράφη από τον δήμαρχο κάποιο τιμολόγιο με αποτέλεσμα ο Χουσεϊν Χασάν να κατηγορήσει τον δήμαρχο Οντέρ Μουμίν ότι «φάσκει και αντιφάσκει».

ΜΑΛΙΣΤΑ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ προχωρά σε μια αναδρομή, τονίζοντας ότι είναι ο δήμαρχος που χρωστάει την ύπαρξή του στον εκδότη και οχι το αντίστροφο. Γράφει ο Χασάν: «Εμείς ως μέσο ενημέρωσης τον προβάλλαμε επί χρόνια: από 15χρονος ποδοσφαιριστής που ήταν στον Ηρακλή Διαλαμπής, μετέπειτα ως δικηγόρος και διαιτητής που έγινε. Εγώ ο Χουσεΐν Χασάν τον πήγα με τα χέρια μου στον δήμαρχο Καδή Ισμέτ, εξελέγη μαζί του, εγώ τον είπα “Βάλε στην άκρη την ΕΠΣ Θράκης και τον Σύνδεσμο Διαιτητων Ποδοσφαίρου Θράκης”. Με την επιστολή που μου έφερες και λες ότι σε αδίκησαν διαιτητικά. Εξελέγεις δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ιάσμου με τον Καδή Ισμέτ, σε βοήθησα και εγώ, αυτό δεν μπορείς να το αρνηθείς, ακολούθως έγινες νομικός του Δήμου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ήμουν εγώ ο Χουσεϊν Χασάν ως “Περισκόπιο” πάλι δίπλα σου, κατέβηκες για περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και λοιπά και λοιπά, γιατί έχει πολλά ακόμα.

«ΉΜΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ με καταχωρήσεις, έγχρωμες μάλιστα, σελίδες (…) άρα από τα 15 σου χρόνια ήμουν κοντά σου και αυτό το ξέρει όλος ο νομός Ροδόπης», σχολιάζει ακόμα ο εκδότης που σχολιάζει ότι δεν εκτελεί εντολές κανενός όπως κάνουν άλλοι και απειλεί ότι έχει «αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα αρχίσουμε να δημοσιεύουμε αν δεν πάρετε πίσω τα λόγια σας». Προσθέτει: «Σας βοηθήσαμε πολύ δυνατά προεκλογικά ενώ νωρίτερα και σε άλλα επίπεδα. Λυπούμαστε για τους δημποσιογράφους που έβγαλαν στον αέρα τα ψέμματα του κ. Οντέρ, που εκτέλεσαν τις εντολές του. Αυτή δεν είναι δημοσιογραφία παιδάκια, έχει καιρό γυρίσματα». Και καταλήγει: «Εμείς κ. Οντέρ δεν σας χρωστάμε τίποτα, εσείς χρωστάτε ένα “Συγγνώμη”». Πάντως, όσο και αν έψαξα, δεν βρήκα ποια είναι η περίφημη συνέντευξη Οντέρ που προκάλεσε την έκρηξη του εκδότη, αλλά δεν αποκλείω αυτή να μην έχει γίνει στα ελληνικά και για αυτό να μην μπόρεσα να την πάρω χαμπάρι.

* * * * *

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ είναι αλήθεια ότι έγινε viral αν κρίνω από τα σχόλια και τις κοινοποιήσεις που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, σχεδόν μια εβδομάδα μετά, είναι η ανάρτηση του Γιάννη Γιαγκίνη στο προσωπικό του προφίλ στο facebook λίγο μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου του Μίλτου Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου στο Τορούν. Ο γνωστός θρακιώτης δημοσιογράφος του Euronews ανέβασε μια φωτογραφία του με τον κορυφαίο τριπλουνίστα και ένα κείμενο που προκάλεσε εκατοντάδες αντιδράσεις, αρκετές από τον χώρο των αθλητών αλλά και από αυτόν των δημοσιογράφων. Αφορμή η υποδοχή που είχε η είδηση της επιτυχίας Τεντόγλου από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

ΤΟ ΞΕΣΠΑΜΑ ΓΙΑΓΚΙΝΗ επικρότησαν κορυφαίοι αθλητές, ανάμεσα στους οποίους η Κατερίνα Στεφανίδη αλλά και ο ίδιος ο Μίλτος Τεντόγλου (μάλιστα ο παππούς του έσπευσε εκ μέρους της οικογένειας να ευχαριστήσει τον θρακιώτη δημοσιογράφο για την ανάρτησή του). Συμφώνησαν μαζί του και αρκετοί δημοσιογράφοι, ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, αν και υπήρξαν και αρκετές αντιδράσεις για τον τρόπο της εκφοράς του λόγου του. Σε κάθε περίπτωση ο Γιαγκίνης είναι προφανές ότι έγραψε για να προκαλέσει και είναι ακόμα πιο προφανές ότι αν αυτό σκόπευε το κατάφερε, αφού το κείμενο που ανάρτησε στο προσωπικό του προφίλ έφτασε στο σημείο να ξεπεράσει τα σύνορα και να αναδημοσιευθεί μέχρι και σε μέσα ενημέρωσης της Κύπρου.

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ του θρακιώτη δημοσιογράφου χωρίς να αλλάξω λέξη, επισημαίνοντας απλά ότι η ανάρτηση έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής, δηλαδή λίγη ώρα αφότου είχε κατακτήσει ο Τεντόγλου το χρυσό στο Τορούν της Πολωνίας:
«Ο κύριος δεξιά έγραψε απόψε ιστορία. Εγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που επαναλαμβάνει τον άθλο να αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης σε οποιοδήποτε αγώνισμα στον στίβο – τον πραγματικό βασιλιά των σπορ. Και το έκανε με μισό πόδι και με μια επίδοση στο μήκος που είναι η κορυφαία φέτος στον κόσμο.
Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολικά υποκειμενικός ή αν έχω χάσει την δημοσιογραφική αίσθηση της αξιολόγησης, αλλά για εμένα όταν στις 11 το βράδυ έχει συμβεί κάτι τέτοιο, κανονικά δεν υπάρχει άλλη πρώτη είδηση για το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης τα μεσάνυχτα. Ετσι θυμάμαι εγώ να κάνουν τα κανάλια 20-25 χρόνια πριν όταν κέρδιζαν η Θάνου, ο Παυλακάκης κλπ. Τότε που θα διέκοπταν πρόγραμμα και θα έβγαζαν και έκτακτα δελτία για μια τέτοια επιτυχία.
Εκτακτο για τον Μίλτο δεν έβγαλε κανένα κανάλι. Αλλά στο πρώτο τακτικό δελτίο που έρχεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για εμένα θα όφειλε να προηγηθεί αυτή η είδηση – ως φρέσκια, ευχάριστη, που συνιστά και εθνική επιτυχία – και να ακολουθήσουν μετά όλες οι υπόλοιπες με τα απογευματινά ήδη μπαγιάτικα νέα για τον κορονοϊό, τα πρωινά ακόμα πιο μπαγιάτικα από τον σεισμό και τις όποιες εξελίξεις με τον Κουφοντίνα.
Αντ’ αυτού είδα να προβάλλονται καμια 15ρια ειδήσεις και το χρυσό του Μίλτου, λες και είναι μια είδηση της σειράς, να προβάλλεται στο τέλος, μετά το σήμα για τα αθλητικά. Πάλι καλά που παίχτηκε πρώτη είδηση εκεί τουλάχιστον.
Ξεκίνησα έξαλλος να γράψω αυτό το σημείωμα αλλά στην πορεία διαπίστωσα ότι την ίδια εκτίμηση με την ΕΡΤ είχαν και έχουν σχεδόν όλα τα mainstream ειδησεογραφικά portals.
Λίγο μετά διαπίστωσα ότι και στα αθλητικά sites δεν πάνε πίσω. Θα περίμενες λόγω εξειδίκευσης να μην υπάρχει άλλη είδηση απόψε, αλλά διαπιστώνεις ότι εκεί η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Προτιμούν τα ποδόσφαιρα και τα παραποδόσφαιρα καθώς και το τι έκανε ο αποκλεισμένος Ολυμπιακός στην φετινή αδιάφορη Ευρωλίγκα στο μπάσκετ.
Και επειδή μάλλον δεν μπορεί όλοι να είναι λάθος και εγώ ο μόνος σωστός, είναι προφανές ότι λάθος μάλλον είμαι εγώ που έμεινα αθεράπευτα ρομαντικός στην αξιολόγηση τέτοιων θεμάτων, όπως τα έμαθα στα δικά μου εφηβικά χρόνια.
Για εμένα πάντως, Μίλτο, θα ήθελα να το ξέρεις ότι η πρώτη είδηση της βραδιάς είναι ότι η Ελλάδα μας, μέσα στις δύσκολες στιγμές που περνά, κατέκτησε χάρη σε ένα παλικάρι από τα Γρεβενά το μόλις 7ο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της σε Ευρωπαϊκό Κλειστού.
Εγώ στην θέση σου Μίλτο ίσως μέσα μου λίγο θα στεναχωριόμουν με την υποδοχή της επιτυχίας σου από τα περισσότερα ελληνικά media ως μια είδηση της σειράς.
Αλλά είπαμε, αυτός είμαι εγώ.
Τι κάνει ο Μίλτος; Οσο λίγο τον έχω γνωρίσει, νομίζω ότι μας γράφει όλους σε αυτά από τα οποία όλοι οι δημοσιογράφοι θα κρεμόμαστε τον Αύγουστο, όταν θα τον εκλιπαρούμε για μια δήλωση μετά το Τόκυο.
Και πολύ καλά κάνει, γιατί πολύ απλά, αυτό αξίζουμε…
YΓ: Μικρέ, απλά μπράβο! Γίνε καλά και συνέχισε να μας εκπλήσσεις»
.

Ο… Δημοσιοκάφρος