Μια 11αδα tips για τον αγώνα ΑΟ Ξάνθη – Δόξα Δράμας (15:00, LIVE ThrakiSportS)

Η Ξάνθη φιλοξενεί στα Πηγάδια την Δόξα Δράμας στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League 2 που είχε αναβληθεί.

Το παιχνίδι είναι κομβικής σημασίας και για τις δύο ομάδες μετά τα αποτελέσματα που είχαν το Σαββατοκύριακο. Στην ουσία μιλάμε για έναν μικρό τελικό και για τις δυο ομάδες.

Για να σας βάλουμε στο κλίμα του σημαντικού αγώνα, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 11 ενδιαφέρουσες πτυχές αυτής της σημαντικής αναμέτρησης ώστε να την παρακολουθήσετε απρόσκοπτοι.

1. Η Ξάνθη πλέον με τον Μπάμπη Τεννέ στον πάγκο της να διεκδικεί την πρώτη του νίκη, προέρχεται από την εκτός έδρας ισοπαλία με τον Ιωνικό και βρίσκεται στην 6η θέση που την κρατάει στο -11 από την κορυφή και στο +6 από τον σημερινό αντίπαλο της. Στα 5 εντός έδρας παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα μετράει 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και καμία ήττα ενώ έχει δεχθεί μόλις ένα τέρμα.

2. Η Δόξα Δράμας προέρχεται από την βαριά εκτός έδρας ήττα από τον πρωτοπόρο Εργοτέλη με 6-0. Στις 5 φορές που έπαιξε μακριά από τη Δράμα έχει 4 ήττες, 1 νίκη και καμία ισοπαλία.

3. Το παιχνίδι αρχικά είχε οριστεί για τις αρχές Νοέμβρη αλλά δεν πρόλαβε ποτέ να διεξαχθεί. Μάλιστα αρχικά προγραμματιζόταν να είναι το πρώτο που θα έδινε η Ξάνθη (που είχε ζητήσει λόγω του μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμυρνης να εκκινήσει από την 3η αγωνιστική). Μετά απόφασίστηκε να γίνει στις 24 Ιανουαρίου στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής, όμως η Δόξα Δράμας καθυστέρησε πάρει την έγκριση για να μπει στο πρωτάθλημα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ήρθε η ώρα θα παίξουν το παιχνίδι του πρώτου γύρου.

4. Η Δόξα Δράμας είναι η πρώτη ομάδα της περιφέρειας που κατάφερε να παίξει τελικό Κυπέλλου Ελλάδας το 1954 ενώ η Ξάνθη η τελευταία, το 2015. Η Δόξα Δράμας, ταλαιπωρήθηκε μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90, με αποκορύφωμα την πτώση της στην Δ’ Εθνική από το 1999 ως το 2003. Αντίθετα εκείνη την εποχή η Ξάνθη, όχι μόνο είχε συνεχή παρουσία στην κορυφαία κατηγορία, αλλά έβγαινε και στην Ευρώπη. Για αρκετά χρόνια τις ομάδες χώριζαν τρεις κατηγορίες.

5. Παρόλα αυτά, οι αγώνες τους δεν παύουν να αποτελούν περιφερειακό ντέρμπι καθώς τις δυο πόλεις χωρίζουν λιγότερα από 90 χιλιόμετρα. Οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί για επίσημους αγώνες πρωταθλήματος συνολικά 40 φορές τα τελευταία 54 χρόνια. Η Ξάνθη έχει τον πρώτο λόγο εντός έδρας στην πλούσια προϊστορία τους, δείτε όλες τις αναμετρήσεις με ένα κλικ ΕΔΩ.

6. Η τελευταία νίκη των «Μαυραετών» ήταν την περίοδο 1987/88 και πάλι για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Ουσιαστικά οι δυο ομάδες θα αναμετρηθούν για την δεύτερη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια, και μάλιστα ο αγώνας τότε ήταν κρίσιμος για τη Δόξα Δράμας. Στις 24 Απριλίου 1988, πέντε αγωνιστικές πριν από το τέλος στην Β’ Εθνική η βαθμολογία ήταν: Δόξα Δράμας 38, ΠΑΣ Γιάννινα 36, Ολυμπιακός Βόλου, Απόλλων Αθηνών και Καστοριά από 34, για να ανέβουν τρεις ομάδες. Το παιχνίδι στην Ξάνθη, που ήταν στη μέση της βαθμολογίας, ήταν κομβικό για τη Δόξα. Και κατάφερε να επικρατήσει με 2-0 (6′ σουτ Τσβέτκοφ, 68′ σουτ Γκαμπέτας) ξεφεύγοντας στην κορυφή, όπου έμεινε μέχρι το τέλος. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά, που η Δόξα νίκησε μέσα στην Ξάνθη και μόλις δεύτερη στην ιστορία τους.

7. Η Δόξα θα επισκεφθεί για πρώτη φορά το Ξάνθη Αρένα, μετά το 2012, που όμως ήταν και μοναδική. Και αυτό γιατί την προηγούμενη φορά που πήγε στην Ξάνθη το 1994, το γήπεδο αυτό δεν υπήρχε ακόμα. Από το 1989-90, όταν και ανέβηκε η Ξάνθη στην Α’ Εθνική, συνυπήρξαν για έξι σεζόν ως το 1995. Η Δόξα επισκέφτηκε δηλαδή επτά φορές την Ξάνθη για τη μεγάλη κατηγορία, μαζί με το 2011-12, και έχασε έξι από αυτές, ενώ πήρε μόλις μια ισοπαλία, τον Ιανουάριο του 1994, 1-1 (8′ σουτ Μαλαδένης – 37′ σουτ Ιορδανίδης), αφού χρειάστηκε ο Τοχούρογλου να αποκρούσει πέναλτι του Καραγεωργίου.

8. Ακομα και το φιλικό που έπαιξαν οι δυο ομάδες τον Οκτώβριο ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος είχε γίνει στο γήπεδο του ΑΟΞ και όχι στα Πηγάδια. Οι δυο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες χωρίς τέρματα. Θυμηθείτε αναλυτικά τι συνέβη σε εκείνο το ματς με ένα κλικ ΕΔΩ.

9. Ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει την φανέλα και των δύο σημερινών αντιπάλων είναι στους 23. Δείτε τα ονόματά τους στο αφιέρωμα που κάναμε με ένα κλικ ΕΔΩ.

10. Τρεις επιστροφές από τραυματισμούς μετράνε στην Ξάνθη και συμπεριλαμβάνονται στους εκλεκτούς του Μπάμπη Τεννε. Δείτε την 21μελή αποστολή του ΑΟΞ με ένα κλικ ΕΔΩ. Από την άλλη, δύο ποδοσφαιριστές θα απουσιάσουν λόγω τραυματισμών αλλά και σημαντικές επιστροφές έχει και η ομάδα της Δόξας Δράμας. Δείτε ποιους επέλεξε ο Θανάσης Κολιτσιδάκης με ένα κλικ ΕΔΩ.

11. Διαιτητής της αναμέτρησης έχει οριστεί ο Ευάγγελος Γρατσάνης από τα Τρίκαλα με βοηθούς τους Κουφό (Μακεδονίας) και Μποζατζίδη (Μακεδονίας) ενώ 4ος Διαιτητής ορίστηκε ο Τσοπουλίδης (Ξάνθης). Το εξ’ αναβολής παιχνίδι στα Πηγάδια ανάμεσα στον ΑΟΞ και τη Δόξα Δράμας είναι για την 3η αγωνιστική και αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3.