Επέτειος: Η εξιστόρηση του Θρακιώτη φωτογράφου για το «κλικ» του γκολ του Αντωνιάδη με τα 9άρια μισό αιώνα πριν (+photos)

Η στιγμή που ο Αντώνης Αντωνιάδης σκόραρε μέσα στο Γουντισον Παρκ απέναντι στην Εβερτον, τέτοια μέρα, τέτοια ώρα, ακριβώς μισό αιώνα πριν, αποτελεί μια ιστορικής σημασίας επέτειο. Μια κορυφαία στιγμή και για τον αθλητισμό της Θράκης, δεδομένης της καταγωγής του «Ψηλού» από το Πετροχώρι της Ξάνθης.

Η στιγμή εκείνη με το Νο9 του Παναθηναϊκού να πετυχαίνει το 9ο γκολ του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ακριβώς 9 λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης και ενώ οι δείκτες του ρολογιού του γηπέδου έδειχναν 9.00 το βράδυ της 9ης Μαρτίου κατεγράφη και έμεινε στην ιστορία χάρη στα κλικ ενός Θρακιώτη φωτορεπόρτερ: του Αντώνη Καλογερόπουλου, η καταγωγή του οποίου ήταν από το Διδυμότειχο.

Μάλιστα, ο ίδιος ο φωτογράφος περιγράφοντας την στιγμή στην αυτοβιογραφία του Αντωνιάδη, είχε σπεύσει να τονίσει ότι τους δυο τους τους συνέδεε αυτή η κοινή θρακιώτικη καταγωγή, έστω και αν ο ίδιος σε αντίθεση με τον Αντωνιάδη δεν μεγάλωσε στην Θράκη αφού οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αθήνα όταν ήταν τριών μόλις ετών.

Ο Ανδρέας Καλογερόπουλος και ο Αντώνης Αντωνιάδης έξω από το διάσημο ξενοδοχείο «Adelphi» στο Λίβερπουλ την ημέρα του ιστορικού αγώνα, ακριβώς 50 χρόνια πριν (δηλαδή στις 9 Μαρτίου του 1971)

O Καλογερόπουλος έφυγε από τη ζωή το 2013 σε ηλικία 83 ετών. Υπήρξε ένας εκ των πρωτοπόρων του αθλητικού φωτορεπορτάζ έχοντας καλύψει Βαλκανιάδες, Μεσογειακούς Αγώνες, Πανευρωπαϊκούς Αγώνες και σε διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν παρών σε όλους τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου εντός και εκτός έδρας και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με τις ομάδες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Στη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας του, τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ενώ πραγματοποίησε πολλές και σημαντικές φωτογραφικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Καλογερόπουλος, λοιπόν, λίγο πριν φύγει, είχε σπεύσει να καταγράψει όλη την ιστορία που κρυβόταν πίσω από την θρυλική φωτογραφία του με το γκολ του Αντωνιάδη με τα 9άρια, που επετεύχθη μια τέτοια μέρα 50 χρόνια πριν. Και ο ίδιος ο Αντωνιάδης δημοσίευσε στο βιβλίο με την αυτοβιογραφία του «Ο Ψηλός» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, όλη την εξιστόρηση του καλού του φίλου. Τι καλύτερο λοιπόν από το να την διαβάσετε μέσα από τον τρόπο που καταγράφεται στο βιβλίο στις ακόλουθες σελίδες…