Επέτειος: Μισός αιώνας από το ιστορικό γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη στην Εβερτον με τα θρυλικά 9άρια (+video)

Ο χρόνος κυλά, μα το ρολόι έχει μείνει σταματημένο εδώ και 50 ακριβώς χρόνια, τέτοια μέρα μισό αιώνα πριν. Τότε που ο μεγάλος ψηλός του ξανθιώτικου και συνολικα του ελληνικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έγραψε ιστορία.

Ηταν 9 Μαρτίου, όπως ακριβώς σήμερα. Στις 9 ακριβώς το βράδυ, όπως μαρτυρά η φωτογραφία. Ηταν 9 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα με την Έβερτον στην Αγγλία για τα προημιτελικά του Κυπελλου Πρωταθλητριών. Τότε λοιπόν, έχοντας πάντα το νούμερο 9 του Παναθηναϊκού στη πλάτη, ο Αντώνης Αντωνιάδης σημείωσε το 9ο γκολ του στην διοργάνωση και πέτυχε ένα αποτέλεσμα που έφερε το τριφύλλι πιο κοντά στον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Στους προηγούμενους γύρους ο Παναθηναϊκός είχε αποκλείσει αρχικά τη πρωταθλήτρια Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο με ισάριθμες νίκες, δηλαδή 2-1 εκτός έδρας (Αντωνιάδης 6’, Ελευθεράκης 35’ – Ντι Τζένοβα 11’) και 5-0 εντός έδρας (Ελευθεράκης 17’, Αντωνιάδης 26’, 29, 37’, 58’) ενώ στη συνέχεια απέκλεισε την Κυπελλούχο Ευρώπης του 1969 Σλόβαν Μπρατισλάβας (είχε θριαμβεύσει απέναντι στην Μπαρτσελόνα στον τελικό με 3-2). Η αρμάδα του Φέρεντς Πούσκας έθεσε τα θεμέλια πρόκρισης από το πρώτο ματς στην Αθήνα με το 3-0 (Δομάζος 3’, Αντωνιάδης 55’, Δεληγιάννης 82’) και γνώρισε γλυκιά ήττα στο δεύτερο παιχνίδι με σκορ 2-1 (Μούτερ 33’, Τσάπκοβιτς 58’ – Αντωνιάδης 52’).

Η κληρωτίδα στον επόμενο γύρο έφερε στο δρόμο της, την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον, των πέντε διεθνών ποδοσφαιριστών και των αστέρων παγκοσμίου εμβέλειας, όπως ο Τζο Ρόιλ και ο Αλάν Μπολ, πρωταθλητής κόσμου ο τελευταίος με την Αγγλία το 1966. Χάρη στο γκολ του Αντωνιάδη με τα πολλά 9άρια, ο Παναθηναϊκός στεκόταν αήττητος μέσα στην Αγγλία και δυο εβδομάδες μετά, στις 24 Μαρτίου, παραμονή της εθνικής επετείου των 150 τότε ετών από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης, το τριφύλλι με τους δυο Θρακιώτες στην 11άδα του (αφου δεν πρέπει να ξεχνάμε εκτός από τον Αντωνιάδη και τον Κώστα Ελευθεράκη) κατάφερνε να αφήσει στο μηδέν την μεγάλη του αντίπαλο και με λευκή ισοπαλία, χάρη στο εκτός έδρας γκολ του Ξανθιώτη Ψηλού, να πάρει την ιστορική πρόκριση.

Ήταν η πρώτη φορά που μία ελληνική ομάδα στεκόταν αήττητη απέναντι σε αγγλική και έπαιρνε και την πρόκριση. Κάπως έτσι τα 9άρια του Αντωνιάδη θα περνούσαν στην ιστορία. Ενα χρυσό κεφάλαιο είχε γραφτεί, μέχρι τα επόμενα βέβαια, που τέτοια χρονιά που διανύουμε φέτος, 50 χρόνια από το έπος του Γουέμπλεϊ, θα τα βλέπουμε σταδιακά την κατάλληλη κάθε φορά στιγμή. Παρακάτω το ιστορικό γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη επί της Εβερτον. Μια τέτοια μέρα, μισό αιώνα πριν. Στις 9 Μάρτη, στις 9 το βράδυ, 9 λεπτά πριν το τέλος του αγωνα από το Νο9 του Παναθηναϊκού στο 9ο γκολ του στην διοργάνωση…

#PressGreece

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ