Απαισιόδοξος για επανέναρξη της Γ’ Εθνικής και των πρωταθλημάτων υποδομής ο Κετσιεμενίδης

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε ο Ξανθιώτης προπονητής της Κ19 της Ξάνθης και πρώην του Νέστου Χρυσούπολης και του του Άρη Αβάτου Κυριάκος Κετσιεμενίδης, μιλώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και κυρίως στο χώρο της Γ’ Εθνικής αλλά και στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα των επαγγελματικών ομάδων.

Ο Ξανθιώτης κόουτς εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός για την όποια εανέναρξη. Εκτιμά ότι θα βγουν αρκετοί τραυματισμοί, αλλά κυρίως τονίζει στην εφημερίδα «Πρωινή» της Καβάλας ότι ανεξάρτητα από το τι λέγεται επισήμως και ανεπισήμως, «το θέμα είναι ότι δεν αντέχουν οι παράγοντες».

Σε ερώτηση αν ειναι σωστό να ξεκινήσει και πάλι το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, απάντησε: «Καταρχήν τα πράγματα είναι τόσο περίεργα στην κοινωνία όπου τελικά δεν ξέρεις ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Το σωστό είναι να υπάρχουν οι συναθροίσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως αρμόζουν στο να ξεκινήσει αυτό το πρωτάθλημα. Το λάθος είναι ότι κάποια άτομα ζουν από αυτό το πράγμα και αυτή τη στιγμή δεν το στηρίζει κανένας. Δεν βλέπω μια στήριξη στους προπονητές και ποδοσφαιριστές. Βέβαια φαίνεται ότι στην ουσία είναι το χόμπι τους αλλά πολλοί αμείβονται και περιμένουν αυτό το πρωτάθλημα. Εδώ και 4 μήνες το πρωτάθλημα αυτό είναι άφαντο οπότε υπάρχει δυσκολία στο να συντηρηθούν άνθρωποι, οικογένειες. Όλα είναι σωστά και όλα είναι λάθος. Δε ξέρω ακριβώς τι πρέπει να γίνει».

Ο Κυριάος Κετσιεμενίδης εκτιμά ότι εφόσον επαναρχίσει, το πρωτάθλημα δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί. «Πρέπει να βάλουμε τους ποδοσφαιριστές σε συνεχόμενα παιχνίδια, Κυριακή- Τετάρτη για να μπορέσει να τελειώσει. Οι ποδοσφαιριστές έχουνε μεγάλη αδράνεια, θα βγούνε τραυματισμοί. Αν θυμάστε είχα πει στην πρώτη καραντίνα, ότι μόλις γυρίσουν οι ποδοσφαιριστές θα βγουν συνεχόμενοι τραυματισμοί. Αυτό γινόταν κατά κόρον. Είναι λογικό με τέτοια αποχή που είχαν οι παίκτες ενώ έπρεπε να μπουν αμέσως στην πίεση. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ο μέσος ποδοσφαιριστής που είναι η αγωνιστική του υποδομή είναι αυτή. Από εκεί και πέρα, να μην γελιόμαστε τώρα, το 90% των παραγόντων δεν θέλει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Να μην σας πω το 100%. Έχουν κλονιστεί όλοι οικονομικά. Οι δουλειές όλων δεν είναι όπως ήταν πέρυσι στην αντίστοιχη περίοδο και πριν την πρώτη καραντίνα. Οι ομάδες θέλουν συντήρηση. Από την πολιτεία δεν υπάρχει στήριξη. Αυτό είναι δεδομένο, δεν υπήρχε ποτέ. Αν υπήρξαν 5-6 παράγοντες που ματώνανε οικονομικά, τώρα η δυναμική αυτών των ανθρώπων όσον αφορά το οικονομικό έχει κλονιστεί. Οι δουλειές πάνε από το κακό στο χειρότερο. Πολύ λίγες δουλειές δυστυχώς έχουν ανθίσει. Το τελευταίο χρονικό διάστημα Εγώ βλέπω τους ανθρώπους της Χρυσούπολης αλλά και αρκετών άλλων ομάδων. Δεν υπάρχουν παράγοντες τώρα να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. Από την άλλη πρέπει να ζήσουν προπονητές και ποδοσφαιριστές. Πως θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αυτοί οι άνθρωποι στη καθημερινότητα; Πρέπει να υπάρξει μια στήριξη από την πολιτεία».

Μάλιστα ο προπονητής της Κ19 της Ξάνθης εκτιμά ότι πολλές ομάδες δεν θα κατέβουν να αγωνιστούν: «Πολλές ομάδες θα ξεσηκωθούν. Δεν είναι τυχαίο που τώρα υπάρχει μια βουβή κατάσταση κυρίως από τους παράγοντες. Αν εξαιρέσουμε έναν-δυο παράγοντες εγώ δεν έχω δει κανέναν να διαμαρτύρεται για τη Γ’ Εθνική που δεν έχει ανοίξει. Σίγουρα φωνάζουν οι ποδοσφαιριστές και προπονητές οι οποίοι ζουν από αυτό. Δεν έχω ακούσει παράγοντες να φωνάζουν ή να πάνε κάτω στην ΕΠΟ και να διαμαρτυρηθούνε. Δεν είναι ότι δεν θέλουν, είναι ότι δεν μπορούν. Αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα έχει μια ομάδα 1000 ευρώ για τη διαιτησία, θα έχει 500 για τις κάρτες και δεν ξέρω τι ακόμη. Για τα τεστ ας πούμε ότι θα τα αναλάβει η πολιτεία. Αυτό ας το πάρουμε ας δεδομένο. Το κοστολόγιο για τα τεστ είναι μεγάλο. Οι περισσότερες ομάδες θα δηλώσουν αδυναμία στήριξης αυτής της κατάστασης. Είναι πολύ μπερδεμένο αυτό το πράγμα όπου πραγματικά με λυπεί γιατί βλέπω παιδιά που αγαπάνε αυτό το πράγμα να μην μπορούν να είναι σε δράση. Επίσης ούτε να αμειφθούν προκειμένου να ζήσουν. Δεν έχουν πλέον οι παράγοντες τις οικονομικές δυνατότητες να ανταπεξέλθουν. Ο κόσμος ζορίζεται τα απαραίτητα να μπορέσει να πάρει. Έχει κλονιστεί όλη η κοινωνία».

Σε ερώτημα αν στα Τμήματα Υποδομής, στις Ακαδημίες, υπάρχουν ελπίδες να ανοίξει η κατάσταση, ο ξανθιώτης κόουτς απαντά: «Εγώ το έχω δεδομένο ότι εκεί δεν θα ανοίξει η κατάσταση. Εμείς ανήκουμε στην Σουπερ Λίγκ 2. Πόσες ομάδες μπορούν να στηρίξουν τμήματα Κ-19; Πόσοι ασχολούνται με τις Κ-19 των ομάδων για να μπορέσουν να στηρίξουν να γίνουν παιχνίδια και προπονητές, παίκτες; Είναι σίγουρα η Ξάνθη. Αυτό φαίνεται από το τιμ που έκανε η Ξάνθη το οποίο είναι πολύ καλό από τη βάση προς τα πάνω. Η Ξάνθη θέλει να στηρίξει αυτή την κατάσταση αλλά πόσες ομάδες είναι ακόμη προς αυτή την κατεύθυνση; Έχω επικοινωνία με άλλες ομάδες. Δεν ασχολούνται. Κοιτάζουν να διατηρήσουν τις πρώτες ομάδες που παίζουν στη Σουπερ Λιγκ 2. (…) Για τα τοπικά, δε γίνεται λόγος. Δυστυχώς. Δεν γίνονται παιχνίδια ακόμη στη Φούτμπολ Λιγκ ακόμη και στη Γ` Εθνική, Πως θα ασχοληθούνε με τα τοπικά; Πάνε να χρυσώσουν το χάπι με αναδιάρθρωση. Μακάρι να το κάνουνε. Τουλάχιστον να μην πάει χαμένη η χρονιά».