Ξέσπασε «πόλεμος» Χριστοβασίλη με Μάνο Γαβριηλίδη και… προσφυγή ΠΑΣ Γιάννενα στο Διαιτητικό Δικαστήριο

Πόλεμοςανακοινώσεων έχει προκληθεί ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννενα και την ΕΠΟ με αφορμή την αλλαγή έδρας του πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Παναθηναϊκό.

Λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου των «Ζωσιμάδων, εξαιτίας της οποίας το ματς αναβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο αγώνας ορίστηκε από την Επιτροπή Κυπέλλου της ΕΠΟ – προεδρος της οποίας είναι ο Κομοτηναίος Μάνος γαβριηλίδης – στο γήπεδο του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο την προσεχή Πέμπτη (18/02) στις 15:00.

Ο πρώτος προημιτελικός αναβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη (11/02), όταν ο διαιτητής Ιωάννης Παπαδόπουλος έκρινε πως ο αγωνιστικός χώρος ήταν ακατάλληλος, μετά τις ασταμάτητες βροχές που είχαν δημιουργήσει πολύ επικίνδυνες συνθήκες για τη διεξαγωγή του αγώνα (λάσπη και πλημμυρισμένα σημεία στο γήπεδο).

Την περασμένη Παρασκευή (12/02), η ΕΠΟ όρισε εκ νέου τον αγώνα για την Πέμπτη (18/02) στο γήπεδο των «Ζωσιμάδων», όμως η σφοδρή κακοκαιρία («Μήδεια») που πλήττει όλη την Ελλάδα μετέτρεψε σε… παγοδρόμιο τον αγωνιστικό χώρο στο γήπεδο των Ιωαννίνων.

Το τελευταίο 24ωρο υπήρχαν συνεχόμενες επαφές και διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ΕΠΟ και τον ΠΑΣ Γιάννινα, που είχε ήδη «μετακομίσει» μία φορά λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου του, παίζοντας τον αγώνα της Δευτερας με τον ΠΑΟΚ για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος στο γήπεδο του Περιστερίου. Εξετάστηκε ως πιθανή έδρα η Πάτρα (γήπεδο Αγυιάς), όμως υπήρχε «θέμα» λόγω του VAR.

Εντέλει η Ομοσπονδία ήρθε σε συνεννόηση με τον Παναιτωλικό για την παραχώρηση του γηπέδου του, προκειμένου να διεξαχθεί κανονικά ο πρώτος προημιτελικός την Πέμπτη στο Αγρίνιο. Το μεσημέρι της Τρίτης (16/02) η ΕΠΟ επισημοποίησε την αλλαγή της έδρας και τον ορισμό του πρώτου προημιτελικού ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο του Παναιτωλικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: «Λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου των Ζωσιμάδων και αφού έκανε χρήση των άρθρων 8 παρ. 4 και 22 παρ. 1 του ΚΑΠ, η Επιτροπή Διοργανώσεων της Ε.Π.Ο. αποφάσισε ο εξ αναβολής αγώνας της 7ης φάσης (1η αγωνιστική) του Κυπέλλου Ελλάδος, ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός, να διεξαχθεί στις 18/02/2021 και ώρα 15:00 στο γήπεδο του Παναιτωλικού».

Η απόφαση της ΕΠΟ προκάλεσε αναστάτωση αλλά έφερε αντίδραση στις τάξεις της ομάδας των Ιωαννίνων. Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα απέστειλε επιστολή στην Ομοσπονδία και ζητεί εγγράφως ανάκληση της απόφασης, εκφράζοντας την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά της γι΄ αυτή, ενώ όπως υπογραμμίζει επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της για όποια ζημία υποστεί.

Ακόμη, κάνει λόγο για εσφαλμένη και αυθαίρετη ερμηνεία του σχετικού άρθρου του ΚΑΠ και αναρωτιέται πως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κατά τις πληροφορίες που έχει λάβει η διοίκηση, «έχει ήδη κάνει κράτηση στο ένα και μοναδικό αυτό ξενοδοχείο του Αγρινίου, πριν καν μας κοινοποιηθεί η ως άνω απόφαση».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣ Γιάννινα αναφέρει:

«Όλως αιφνιδιαστικά και προς μεγάλη μας έκπληξη αλλά και δυσαρέσκεια λάβαμε προ ολίγου, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την απόφαση της Επιτροπής Διοργανώσεων της ΕΠΟ (η οποία και αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ) περί της διεξαγωγής του εξ αναβολής αγώνα της 7ης φάσης (1η αγωνιστική) του Κυπέλλου Ελλάδος, μεταξύ των ομάδων της ΠΑΕ Car.gr ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 (γηπεδούχος ομάδα) και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, την Πέμπτη 18/02/2021 και ώρα 15:00 μ.μ., στο γήπεδο του Παναιτωλικού, λόγω δήθεν ακαταλληλότητας του εθνικού σταδίου των Ιωαννίνων οι “Ζωσιμάδες”, που έχει οριστεί ως έδρα μας, απόφαση όμως που είναι εντελώς αντίθετη στους Κανονισμούς της ΕΠΟ στην Προκήρυξη του Κυπέλλου και που πρωτίστως και σε κάθε περίπτωση είναι αυθαίρετη, αβάσιμη και μη περιέχουσα την επιβεβλημένη επαρκή αιτιολογία, γεγονός που γεννά και πολλά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της.

Ειδικότερα, ουδόλως αναφέρεται στην ως άνω απόφαση, το αν έγινε δήθεν κάποια αυτοψία και δη μάλιστα σήμερα (ήτοι δύο ημέρες πριν τον αγώνα), στον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων ή ποια άλλα δήθεν κριτήρια και δεδομένα – πέρα προφανώς από «εισηγήσεις» τρίτων που δεν βρίσκονται στα Ιωάννινα-, έλαβε υπόψη της η Επιτροπή Διοργανώσεων της ΕΠΟ για να καταλήξει στο εν λόγω συμπέρασμα της για την ακαταλληλότητα του αγωνιστικού χώρου, την οποία ακαταλληλότητα σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε.

Διότι παρά τα όσα όλως επιγραμματικά αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής, η πραγματικότητα, που μπορεί κάλλιστα να σας βεβαιώσει και εγγράφως και η ίδια η Διοίκηση του Εθνικού γηπέδου των Ιωαννίνων, είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου ο αγωνιστικός χώρος να είναι απολύτως έτοιμος για τον ως άνω αγώνα του Κυπέλλου και για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την διεξαγωγή του.

Επισημαίνουμε δε ότι στην κατά τα ως άνω απόφαση γίνεται λόγος, εντελώς αυθαίρετα για την εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 4 και 22 παρ. 1 του ΚΑΠ της ΕΠΟ, όταν όμως βάσει του άρθρου άρθρο 10 παρ. 2 του ΚΑΠ, για τη δυνατότητα της διεξαγωγής ή της συνέχισης ενός αγώνα από άποψη καταλληλότητας ή όχι του γηπέδου, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο διαιτητής.

Ο ορισθείς όμως διαιτητής της αναμέτρησης δεν βρίσκεται σήμερα στα Ιωάννινα για να επιθεωρήσει το γήπεδο, ούτως ώστε κατόπιν δικής του εισήγησης, η Διοργανώτρια αρχή του Κυπέλλου, να αλλάξει την έδρα του αγώνος. Και εφόσον ο διαιτητής δεν έχει επιθεωρήσει ακόμα τον αγωνιστικό χώρο και εφόσον η Διοργανώτρια δεν έχει κάνει αυτοψία η ίδια ή με τυχόν προστηθέντες της στο γήπεδο, για να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα, θεωρούμε την ως άνω απόφαση παράτυπη, παράνομη και καταχρηστική.

Και δεν είναι τυχαίο ότι στην απόφαση δεν μνημονεύεται καν το αν έστω εκτιμήθηκε από την Επιτροπή, το έτερο γήπεδο των Ιωαννίνων, το οποίο έχει η ΠΑΕ δηλώσει κατά τις επιταγές της Προκήρυξης του Κυπέλλου και του ΚΑΠ της ΕΠΟ, ως εναλλακτική έδρα της. Επειδή επομένως η ως άνω απόφαση είναι παράτυπη, αυθαίρετη, αντίθετη στους Κανονισμούς και πρωτίστως μη επαρκώς αιτιολογημένη.

Επειδή, η προκήρυξη του Κυπέλλου, που συνιστά σύμβαση μεταξύ της ΠΑΕ και της Διοργανώτριας του Κυπέλλου, ΕΠΟ, αναφέρει ρητώς στο άρθρο 3 παρ. 3στ, ότι σχετικά με την κανονικότητα και καταλληλότητα του γηπέδου, ισχύουν τα αναφερόμενα στα άρθρα 9 και 10 του ΚΑΠ, δηλαδή ότι γι’ αυτή αποφασίζει ο διαιτητής του αγώνα.

Επειδή, σε κάθε περίπτωση η παρ. 4 του άρθρου 8 που αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση, αφορά την διοργάνωση του πρωταθλήματος και όχι του Κυπέλλου, καθόσον η προκήρυξη παραπέμπει στο άρθρο 8, όσον αφορά τις προδιαγραφές των γηπέδων και μόνο και όχι για την δυνατότητα αλλαγής έδρας με απόφαση του Προέδρου της Διοργανώτριας, για την καταλληλότητα της οποίας όπως προαναφέραμε υπεύθυνος να κρίνει είναι ο διαιτητής.

Επειδή η ίδια η Διοίκηση του Εθνικού Σταδίου των Ιωαννίνων, είναι η πλέον αρμόδια αυτή τη στιγμή για να βεβαιώσει την κατάσταση του αγωνιστικού χώρου, ο οποίος κατόπιν δικών της ενεργειών και της ΠΑΕ, είναι απολύτως κατάλληλος. Επειδή σας δηλώνουμε ότι καθιστούμε εσάς αποκλειστικά υπεύθυνους για τυχόν ζημία μας από τις χορηγίες και διαφημίσεις, λόγω της αιφνίδιας αυτής αλλαγής της έδρας, η οποία είναι αναιτιολόγητη.

Επειδή, δεν δύναται να ορίζεται γήπεδο για τον αγώνα από την Επιτροπή Διοργανώσεων, χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί, η διαθεσιμότητα κλινών στην πόλη που βρίσκεται το γήπεδο αυτό, καθόσον στην πόλη του Αγρινίου, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο ξενοδοχείο. Είναι δε άξιο απορίας πως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά τις πληροφορίες που λάβαμε, έχει ήδη κάνει κράτηση στο ένα και μοναδικό αυτό ξενοδοχείο του Αγρινίου, πριν καν μας κοινοποιηθεί η ως άνω απόφαση.

Δια όλους αυτούς τους λόγου, και με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας, σας καλούμε με την παρούσα μας να ανακαλέσετε από μόνοι σας άμεσα, ήτοι εντός της ημέρας την ως άνω απόφασή σας».

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣ Γιάννινα απάντησε η ΕΠΟ αποκαλύπτοντας τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του ΠΑΣ Γιώργο Χριστοβασίλη και τον πρόεδρο της ΕΠΣ Θράκης και της Επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΟ Μάνο Γαβριηλίδη.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ το απόγευμα της Τρίτης 16/2 έχει ως εξής:

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας, αναφορικά με τον ορισμό του αναβληθέντος αγώνα της 1ης αγωνιστικής της 7ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος 2020-21, ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα – ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διευκρινίζει τα εξής.

Στη διάρκεια των πολλών τηλεφωνικών επικοινωνιών, τις τελευταίες 48 ώρες, μεταξύ των κ.κ. Χριστοβασίλη και Γαβριηλίδη, η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα αρνήθηκε να δεσμευθεί στην καταλληλότητα του αγωνιστικού χώρου και την απρόσκοπτη διεξαγωγή του αγώνα, παρείχε δε δια του εκπροσώπου της συστηματικά αντιφατικές και αντικρουόμενες πληροφορίες στην Ομοσπονδία, αναφορικά με την πραγματική κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του “Ε.Σ.Ι. Ζωσιμάδες”.

Αρνήθηκε δε κατηγορηματικά να προβεί σε οποιαδήποτε σχετική επίσημη γραπτή ενημέρωση της Ομοσπονδίας.

Κατόπιν τούτων, και με δεδομένες τις ασφυκτικές προθεσμίες του 48ώρου που προβλέπει ο Κ.Α.Π., η Επιτροπή Διοργανώσεων της Ε.Π.Ο., σε εφαρμογή των άρθρων 8 παρ. 4 και 22 παρ. 1 του ΚΑΠ, αποφάσισε ο εξ αναβολής αγώνας της 7ης φάσης (1η αγωνιστική) του Κυπέλλου Ελλάδος, ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός, να διεξαχθεί στις 18/02/2021 και ώρα 15:00 στο γήπεδο του Παναιτωλικού, το οποίο εγγυάται τη διεξαγωγή του αγώνα.

Ακολούθησε νέα διάψευση από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της ομάδας, Μπάμπης Καρβέλης, μεταφέροντας την επίσημη θέση της ΠΑΕ, ανέφερε:

«Έχοντας αγανακτήσει πλέον, δηλώνω σε όλους σας ότι ουδέποτε ζητήσαμε αλλαγή έδρας (δηλαδή αλλαγή γηπέδου) για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, πράγμα που σημαίνει ότι εξ’ αρχής δεν υπήρχε λόγος οποιασδήποτε ενέργειας από την ΕΠΟ.  
Επίσης διαψεύδω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αρνηθήκαμε να δεσμευτούμε για την καταλληλότητα του αγωνιστικού χώρου στους Ζωσιμάδες.
Τρανή απόδειξη είναι η σχετική ενημέρωση που σας έγινε σήμερα το πρωί. Πραγματικά απορούμε όλοι με τη σημερινή εξέλιξη και ιδιαίτερα με την τελευταία απίθανη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας».

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΣ, Γιώργος Χριστοβασίλης μιλώντας στο  SDNA προανήγγειλε μάλιστα την άμεση προσφυγή την Τετάρτη (17/2) στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ κατά της απόφασης για την… μετακόμιση του αγώνα στο Αγρίνιο.

«Η ΕΠΟ αποφάσισε ερήμην μας να αλλάξει την έδρα του αγώνα. Υπεύθυνος να αποφασίσει για την καταλληλόλητα ή όχι του αγωνιστικού χώρου είναι ο διαιτητής. Ουδείς άλλος.
Όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα ζήτησε το πρώτο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό να διεξαχθεί στην Αθήνα μας είπαν όχι. Tώρα αλλάζουν την έδρα και ρωτάω εγώ επιτρέπεται αυτό;
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά τις πληροφορίες που λάβαμε είχε ήδη κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο του Αγρινίου, πριν καν μας κοινοποιηθεί η απόφαση της ΕΠΟ.
Την Τετάρτη θα προσφύγουμε στο Διαιτητικό της ΕΠΟ για την ανατροπή της απόφασης».

Όσο για την κατάσταση του χλοοτάπητα στους «Ζωσιμάδες» ο ισχυρός άνδρας της ηπειρώτικης ομάδας είπε: «Το γήπεδο είναι όπως τον Νοέμβριο. Από την Δευτέρα οι καιρικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί στα Γιάννενα τα χιόνια έχουν λιώσει και το γήπεδο είναι σε καλή κατάσταση».