Μόλις οι μισοί θα λάβουν την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής αποκαλύπτει ο Θοδωρής Σαββάκης

Οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ξεκίνησαν χθες 27/01. Οι αιτήσεις που έγιναν ήταν 730.000 και αναμενόταν ότι θα λάμβαναν την ενίσχυση περίπου οι 500.000, αλλά τελικά όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών νομού Ροδόπης Θοδωρής Σαββάκης μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5 fm, μόλις οι 360.000 είναι αυτές που θα λάβουν την ενίσχυση. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 λήγει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών

Τα ελάχιστα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 (με μη επιστρεπτέο το 50% της ενίσχυσης) τα οποία προβλέπει η υπουργική απόφαση για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή κυμαίνονται από 2.000 έως και 4.000 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση με την οποία ξεκίνησε η καταβολή του προβλεπόμενου ποσού, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από χθες στους δικαιούχους. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ελάχιστο ποσό της ενίσχυσης διαμορφώνεται έως εξής:

α) για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμός) η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από:

  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020,
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020.

β) Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Θ. Σαββάκης: «Το 50% είναι μη επιστρεπτέο, ενώ το άλλο 50% θα επιστραφεί»
Ο κος Σαββάκης ενημερώνοντας περαιτέρω για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, είπε: «μετά την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, αναπτύχθηκαν τα ποσά που δικαιούται η κάθε επιχείρηση και τώρα μένει να αποδεχτεί ο επιχειρηματίας. Με την αποδοχή αυτή ο επιχειρηματίας πιστώνεται το ποσό το οποίο αποδέχτηκε να λάβει ως ενίσχυση για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5».

Σχολιάζοντας γιατί εν τέλει μόνο οι 360.000 αναμένεται να λάβουν τελικά την οικονομική ενίσχυση, ο κος Σαββάκης ανέφερε ότι «οι περισσότεροι δεν πληρούν τα κριτήρια (όπως) φαίνεται. Βασικό κριτήριο ήταν η μείωση του τζίρου για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019-2020 και η πτώση πρέπει να ήταν πάνω από 20%». Το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής «το 50% είναι μη επιστρεπτέο ενώ το άλλο 50% θα επιστραφεί σε σαράντα δόσεις από τον Γενάρη του 2022 και μετά».

Μπορεί βέβαια κάποιοι επαγγελματίες να ανέβασαν ξανά ρολά, αλλά όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών ν. Ροδόπης «υπάρχει μεγάλη πίεση από τον επιχειρηματικό κόσμο, γιατί η αγορά ‘αναστενάζει’ ειδικά η Εστίαση και το λιανεμπόριο έχουν πληγεί πάρα πολύ και πιέζουν όλους τους φορείς ώστε αυτές οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν για ένα μεγάλο μέρος μη επιστρεπτέες». 

Τέλος, για το ‘βουνό’ των υποχρεώσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, υπογράμμισε πως «έχουν αυξηθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος και αυξάνονται κάθε μήνα». 

Πηγή: https://www.xronos.gr/