Οι Θρακιώτες αθλητές του αιώνα FINAL: Γκατσιούδης ή Σαμαράς; Ψηφίστε τον κορυφαίο των κορυφαίων…

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε στον διαγωνισμό που διεξαγει το ThrakiSportS για την ανάδειξη του κορυφαίου Θρακιώτη αθλητή στον ένα αιώνα ελεύθερης Θράκης, δηλαδή πρακτικά τον κορυφαίο όλων των εποχών.

Μετά από μια διαδικασία που κράτησε κοντά δυο μήνες και ελπίζουμε να σας κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, έπειτα από 14 ψηφοφορίες και αφού προηγούμενως αναζητήθηκαν από τις προτάσεις του αναγνωστικού κοινού οι υποψηφιότητες, φτάσαμε σε δύο κορυφαία ονόματα που έχουν γράψει τεράστια ιστορία στον αθλητισμό της Θράκης, της χώρας αλλά και διεθνώς. Ο λόγος για τον Κώστα Γκατσιούδη και τον Νίκο Σαμαρά.

Το «λιοντάρι από το Διδυμότειχο», όπως είχε ονομάσει τον Γκατσιούδη ο Τύπος της εποχής, ανέβηκε στο βάθρο σε τρία σερί Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου (1997 στην Αθήνα, 1999 στην Σεβίλλη, 2001 στο Ετμοντον) αλλά όχι στο ψηλότερο σκαλί του. Έμεινε με το παράπονο ότι δεν κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (καλύτερη επίδοση η 6η θέση το 2000 στο Σίδνεϊ). Ηταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος το 2004 στην διοργάνωση της Αθήνας, αλλά λόγω ενός τραυματισμού δεν μπόρεσε να αγωνιστεί. Για την ακρίβεια, κάπως έτσι είπε τέλος στην τεράστια καριέρα του. Το πανελλήνιο ρεκόρ του από το 1999 παραμένει ακόμα και σήμερα ακατάρριπτο και αποτελεί μια από τις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως όλων των εποχών.

Ο Σαμαράς αποκαλείται από πολλούς ως ο «Νικος Γκάλης του βόλεϊ». Ο Αετός του Έβρου, όως επίσης ονομάστηκε, έφυγε πρόωρα και αναπάντεχα από κοντά μας στις 4 Γενάρη του 2013. Το σύνθημα «Ελλάς Ελλάς Νίκος Σαμαράς» ακόμα αντηχεί σε όσους έζησαν τα καρφιά του στο Κοσμοβόλει του 1994, όταν οδήγησε την Εθνική Ομάδα στην κορυφαία εξάδα. Γεννημενος στην Γερμανία αλλά μεγαλωμένος στην Ορεστιάδα, κατάφερε να φτάσει τους Εβρίτες σε τρία συνεχόμενα φάιναλ φορ Κυπέλλου Συνομοσπονδίας. Μάλιστα το 1996 έπαιξε και στον τελικό, αφου έκανε την μεγάλη υπέρβαση αποκλείοντας στον ημιτελικο την Μίλαν του Μπερλουσκόνι. Υπήρξε ο πρώτος Ελληνας βολεϊμπολίστας που αγωνίστηκε στο ιταλικό πρωτάθλημα, το κορυφαίο του κόσμου, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει καποιο πρωτάθλημα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Μοναδικό τρόπαιο στην καριέρα του υπήρξε ένα Κύπελλο Ελλάδος με την φανέλα του Ηρακλή το 2000.

Ο Γκατσιούδης για να προκριθεί στον τελικό απέκλεισε κατά σειρά τον αλεξανδρουπολίτη βολεϊμπολίστα Μάριο Γκιούρδα στην φάση των 16, τον ξανθιώτη παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Αντώνη Αντωνιάδη στα προημιτελικά και την ολυμπιονίκη τριπλουνίστρια Πηγή Δεβετζή στον ημιτελικό. Ο Σαμαράς αρχικά απέκλεισε τον κορυφαίο τενίστα του μεσοπολέμου Λάζαρο Στάλιο, στον προημιτελικό τον μέχρι πρόσφατα αρχηγό της Εθνικής Ποδοσφαίρου Βασίλη Τοροσίδη και στον ημιτελικό τον παλιο συμπαίκτη του στην Εθνική Ομάδα Σάκη Μουστακίδη.

Εσείς ποιος από τους δύο πιστεύετε ότι πρέπει να αναδειχθεί κορυφαίος θρακιωτης αθλητής του αιώνα; Η ψηφοφορία ξεκίνησε και θα κρατήσει δέκα ολόκληρες μέρες, μέχρι και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου. Την επόμενη μέρα, τελευταία του πρώτου μήνα του 2021, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με τον νικητή να ανακηρύσσεται ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ.

Ψηφίστε λοιπόν! Κώστας Γκατσιούδης ή Νίκος Σαμαράς;

[Total_Soft_Poll id=”20″]