«Καθαρό το Ξάνθη – Παναθηναϊκός, στημένο το Βέροια – Ολυμπιακός» σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση

Χειραγωγημένο» ήταν το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Βέροια (3-0) το 2013 σύμφωνα με την αγόρευσή του εισαγγελέα της έδρας στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Άρης Ασβεστας στον «αέρα» του Σπορ FM, ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης πρότεινε την ενοχή των παραγόντων της ομάδας της Ημαθίας Γιώργου Αρβανιτίδη (μεγαλομέτοχος) και Γιώργου Λαναρή (παράγοντα), καθώς επίσης των ποδοσφαιριστών Μπάρμπα και Παυλίδη.

Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για χειραγώγηση του αγώνα από την πλευρά των παραπάνω ατόμων για καθαρά στοιχηματικούς λόγους, αναφέροντας για τους ποδοσφαιριστές πως είχαν «προκλητικά απαθή» στάση σε δύο τέρματα που δέχθηκε η ομάδα τους, το πρώτο και το τρίτο. Ο εισαγγελέας έκρινε ως βάσιμη και ιδιαιτέρως σημαντική για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα την κατάθεση του πρώην προπονητη του Πανθρακικου Γιώργου Καλαϊτζίδη.

Πάντως ο εισαγγελέας τεκμηρίωσε για αυτόν τον χειραγωγημένο κατά την άποψή του αγώνα ενοχή μόνο από παράγοντες και παίκτες της Βέροιας, όχι και από την πλευρά του Ολυμπιακού.

Στην αγόρευσή του ο Χαράλαμπος Λακαφώσης πρότεινε την αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη για τις κατηγορίες που του είχαν απευθυνθεί, όπως και των άλλων επτά ατόμων – κατηγορούμενων για τη «συμμορία», λόγω της παραγραφής τους αδικήματος καθώς η δράση ατόνισε τον Δεκέμβριου του 2012, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα επτά άτομα είναι τα: Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθοπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος (πρώην παράγοντες ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην πρόεδρος ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος της ΚΕΔ).

Οπως εξήγησε ο εισαγγελέας, συμμορία υπήρξε και ένδειξη για αυτό ήταν και η ανατίναξη του φούρνου του διαιτητή Κωνσταντινέα μετά τον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός, ωστόσο μετά το 2012 ατόνησε και επειδή το αδίκημα είναι πλημμέλημα, έχει παραγραφεί.

Ειδικά σε σχέση πάντως με το παιχνίδι Ξάνθης – Παναθηναϊκού του 2012 που επίσης ήταν στην δικογραφία για τις αποφάσεις του διαιτητή Σπάθα, ο εισαγγελέας τόνισε στην αγόρευσή του ότι ο παρατηρητής επισημαίνει ότι είχε ορθές και δίκαιες αποφάσεις. Κατά συνέπεια σεν υπάρχουν ενδείξεις περί χειραγώγησης του αγώνα με βάση τις παρατηρήσεις του παρατηρητή

Αξιζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης πρότεινε την ενοχή του διαιτητή του αγώνα Κυπέλλου του 2012 της Παναχαϊκης και του Ολυμπιακου, Αλέξανδρου Δημητρόπουλου για σκόπιμη αλλοίωση του ματς, αδίκημα που χαρακτηρίζεται ως κακούργημα και κατά συνέπεια δεν έχει παραγραφεί.

Σχετικά με την αναμέτρηση του ματς της Σούπερ Λίγκας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση των Μαρινάκη, Σπανού, Αγγελόπουλου, Σα Πίντο από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, χαρακτηρίζοντας –στην αγόρευσή του- την κατάθεση του Τάκη Φύσσα ως «αβάσιμη».

Τέλος, ο εισαγγελεάς αναγνώρισε το αδίκημα της απόπειρας (με αθέμιτη παρέμβαση) για αλλοίωση των πλέι-οφ της Football League του 2012 για να ανέβει ο Πλατανιάς και πρότεινε την αθώωση των Μαρινάκη, Σαρρή, Κουρίδη λόγω παραγραφής.

Η αγόρευση του εισαγγελέα κράτησε περίπου 4 ωρες. Επί αυτής της αγόρευσης θα τοποθετηθούν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων και το δικαστήριο θα κληθεί να λάβει την απόφασή του στην πολύκροτη αυτή υπόθεση που ταλανίζει εδώ και χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο…