Ερώτηση στην Ευρωβουλή για τον αποκλεισμό των πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ από το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου

Το απαράδεκτο γεγονός ότι εκατοντάδες απόφοιτοι προπονητές με πτυχίο Πανεπιστημίου είναι αποκλεισμένοι από την πρόσβασή τους στο επάγγελμα και προκειμένου να την αποκτήσουν καλούνται να ακριβοπληρώσουν σεμινάρια αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος ζητά το πτυχίο Πανεπιστημίου να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου. Προκειται για πάγιο αίτημα του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και των άλλων ΤΕΦΑΑ της χώρας που προσκρουει στο αυτοδιοικητο της ΕΠΟ και τους κανονισμούς της UEFA.

Στην Ελλάδα, το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου καθορίζεται και κατοχυρώνεται από τη νομοθεσία για τους αποφοίτους Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητικών Επιστημών με συγκεκριμένους τομείς Διδακτικής και Αρχές Εκπαίδευσης στο Ποδόσφαιρο. Αυτοί οι απόφοιτοι είναι προπονητές ποδοσφαίρου όπως αναφέρεται στα διπλώματά τους.

Η UEFA, μέλος της οποίας είναι και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σύμφωνα με εσωτερικό κανονισμό για τους προπονητές (UEFA Coaching Convention), που έχει υπογραφεί από τις ομοσπονδίες – μέλη της, προβλέπει ως νόμιμους προπονητές μόνο όσους είναι κάτοχοι της ταυτότητας UEFA. Αυτό για την Ελλάδα αφορά όσους έχουν ολοκληρώσει τα ολιγοήμερα σεμινάρια της ΕΠΟ, για τη συμμετοχή στα οποία πρέπει να πληρωθεί ένα ποσό που κυμαίνεται από 750 έως και 5.000 ευρώ, ανάλογα με το πτυχίο.

Αποτέλεσμα είναι να απαγορεύεται σε αρκετές εκατοντάδες απόφοιτους προπονητές με πτυχίο Πανεπιστημίου να ασκούν το επάγγελμά τους ως προπονητές ποδοσφαίρου με επαγγελματικούς ή ερασιτεχνικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους, παρότι ακόμα και στο άρθρο 3, παράγραφο 4 «UEFA Coaching Convention 2020» αναφέρεται ότι «δεν θίγει το δικαίωμα ενός συμβαλλόμενου μέρους να αποδεχτεί οποιαδήποτε εθνικά προσόντα ή ισοδύναμα προσόντα αναγνωρισμένα βάσει της εθνικής ή ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σκοπούς των εγχώριων αγώνων ή άλλων δραστηριοτήτων προπόνησης στην επικράτειά του».

Για τα παραπάνω έχει ενημερωθεί με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (5/9/2019) ο πρόεδρος της UEFA Ceferin χωρίς να απαντήσει ποτέ, επισημαίει στην ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της πολιτικής των ελληνικών και όλων των κυβερνήσεων που στοιχιζόμενες στις κατευθύνσεις ΕΕ και FIFA – UEFA αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο και γενικότερα τον αθλητισμό ως εμπόρευμα που πρέπει να αποφέρει και το αντίστοιχο κέρδος και κατά συνέπεια με αντίστοιχο τρόπο και όρους αγοράς αντιλαμβάνονται και την κατοχύρωση του επαγγέλματος του προπονητή. Είναι άλλωστε η «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ για τον Αθλητισμό, που υιοθετήθηκε το 2007, αυτή που αναγνωρίζει τον οικονομικό ρόλο του Αθλητισμού, έναν ρόλο που τον εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο καθιστώντας τον ως «εμπορικό προϊόν» με συμβολή 4% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Επιτροπή το παρακάτω ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο άμεσο αίτημα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο, χωρίς επιπλέον σεμινάρια ή πιστοποιητικά και καταρτίσεις και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση;».