«Δεν είναι δεσμευτική η απόφαση του CAS για την Εφέσεων» λέει ο νομικός Γρηγόρης Ιωαννίδης

Για την υπόθεση της φερόμενης πολυιδιοκτησίας που ξανανοίγει, μετά από την απόφαση του CAS, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis ο κορυφαίος νομικός σε θέματα αθλητικού δικαίου και CAS Γρηγόρης Ιωαννίδης.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Υπάρχει το θέμα της δικαιοδοσίας που προσβλήθηκε και το CAS είπε ότι η Επιτροπή έχει δικαιοδοσία να εξετάσει το ζήτημα. Οι αποφάσεις του CAS δεν είναι δεσμευτικές, είναι διαιτησίας. Είναι δεσμευτικές μόνο για τα μέρη που συμμετέχουν, δεν είναι όμως δεσμευτικές για τις επιτροπές.
Υπάρχουν λίγες πιθανότητες, αν και μπορεί να το κάνει, να πει πάλι δεν θα μπω στην ουσία, αλλά θα πρέπει να δώσει μία λογική εξήγηση και να μην πει ξανά πως δεν έχει δικαιοδοσία. Εγώ πιστεύω ότι για λόγους ευθιξίας και νομικής ανεξαρτησίας θα κάνουν τον κόπο να εξετάσουν την υπόθεση και να μπουν στην ουσία».

Για την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Ξάνθη, που εγκρίθηκε από την ΕΕΑ, και αν επηρεάσει την τελική απόφαση, απάντησε: «Ίσως σε ένα μικρό ποσοστό, αλλά η Επιτροπή Εφέσεων θα εξετάσει το αδίκημα για εκείνη την χρονική περίοδο. Τα περιστατικά που ήταν σε ισχύ και το ιδιοκτησιακό καθεστώς όπως ήταν τότε».

Υπογράμμισε ακόμα: «Η απόφαση, αν θυμάμαι καλά, μπορεί να εφαρμοστεί στην τρέχουσα περίοδο, αν δεν μπορεί θα πρέπει στην επόμενη. Θα πρέπει να εξηγήσουμε, ότι στην περίπτωση που θα επιβληθεί ποινή πρέπει να είναι αναλογική με το αδίκημα. Οι δικαστές που δικάζουν, εξετάζουν πολλά πραγματικά περιστατικά, φαντάζομαι και την έκθεση της ΕΕΑ.
Αν ακολουθήσετε κάποια άλλα παραδείγματα, θα δείτε ότι οι Πειθαρχικές Επιτροπές προτιμούν την ποινή της συμμόρφωσης για πρώτη φορά και το χρηματικό πρόστιμο. Εκτίμηση θα ήταν επικίνδυνο να κάνουμε. Με βάση αυτά που διαβάσαμε, αν έχει διαπραχθεί αδίκημα η πιο δίκαιη ποινή θα είναι το πρόστιμο».