Καταγγελία της Νατάσας Γκαρά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για το κλείσιμο της ΕΡΤ Sports

Η ΕΡΤ Sports με την έλευση του Δεκεμβρίου έπαψε να υπάρχει στους τηλεοπτικούς δέκτες των Θρακιωτών αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων, όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα το ThrakiSportS.

Το θέμα σηκώνει η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την σχετική ανακοίνωση να υπογράφουν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης αλλά και η βουλευτής Έβρου Νατάσσα Γκαρά.

Η ανακοίνωση Κάτση – Γκαρά για το κλείσιμο του αθλητικού καναλιού ΕΡΤSports έχει ως εξής:

Το κλείσιμο του τηλεοπτικού αθλητικού καναλιού ΕΡΤSports αποφάσισε η Διοίκηση της ΕΡΤ «μικραίνοντας» τη Δημοσία Ραδιοτηλεόραση. Πρόκειται για μια κίνηση που γεννά πολλά ερωτηματικά για τη Διοίκηση Ζούλα – Γαμπρίτσιου, η οποία αποφασίζει να κλείσει το μοναδικό δημόσιο κανάλι με αποκλειστικά αθλητικό περιεχόμενο. Ένα κανάλι με μηδενικό λειτουργικό κόστος, που έμπαινε δωρεάν σε κάθε σπίτι, καφενείο, πρακτορείο, έχοντας δημιουργήσει τηλεοπτική συνήθεια για τα αθλητικά τηλεοπτικά «ραντεβού» χιλιάδων φιλάθλων.

Το ΕΡΤSports συνεισέφερε ουσιαστικά στην αύξηση της συνολικής τηλεθέασης της ΕΡΤ μιας και συγκέντρωνε σε μια τηλεοπτική στέγη την πλειοψηφία των δικαιωμάτων μετάδοσης και αξιοποίησης πολλών αθλητικών γεγονότων. Δικαιώματα που, ιδιαίτερα στην ελληνική αγορά, αποτελούν πολύ ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και με το οποίο τα συνδρομητικά κανάλια, έχουν χτίσει το μεγαλύτερο μέρος της συνδρομητικής τους βάσης.

Επιπλέον, η κατάργηση του ΕΡΤSports μεταθέτει στις πλάτες της ΕΡΤ3 (το μόνο περιφερειακό κανάλι) και δευτερευόντως της ΕΡΤ1 έναν τεράστιο όγκο αθλητικών μεταδόσεων α) ακυρώνοντας στην πράξη τον χαρακτήρα της ΕΡΤ3, β) περιορίζοντας την ενημέρωση και την ανάδειξη θεμάτων της περιφέρειας και γ) διασπείροντας  το αθλητικό τηλεοπτικό κοινό, που ήταν συγκεντρωμένο σε ένα κανάλι, σε διάφορες τηλεοπτικές ζώνες άλλων μη αθλητικών καναλιών. Κάτι που δεν το λέει κανείς και…άριστη πρακτική τηλεοπτικού μάνατζμεντ.

Σε αυτή την περίοδο παρατεταμένης κρίσης η ΕΡΤ θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο στην στήριξη του αθλητισμού, κυρίως αυτού που δεν χωράει ούτε στις πλατφόρμες των συνδρομητικών καναλιών, αλλά ούτε και στους σχεδιασμούς των ιδιωτικών. Αθλήματα με δυνατές ρίζες στην κοινωνία και τους φιλάθλους που ζητούν στήριξη για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Η ΕΡΤ θα μπορούσε να υποστηρίξει έμπρακτα, μέσω του ΕΡΤSports, τους επί μήνες άνεργους αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αθλημάτων. Όπως τους ποδοσφαιριστές της Super League 2, της Football League και τους αθλητές και αθλήτριες του βόλεϊ, του χάντμπολ, της υδατοσφαίρισης κ.α. Αντ’ αυτού, βλέπουμε ακριβές φωτογραφικές συμβάσεις για μετάδοση φιλικών αγώνων μίας και μόνο ομάδας.

Το ότι επιλέγει να μην το κάνει, στερώντας μάλιστα από το πολυπληθές φίλαθλο κοινό μια τηλεοπτική στέγη με εύκολη και άμεση πρόσβαση χωρίς επιπλέον κόστος, είναι κάτι για το οποίο ο κ. Πέτσας οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις.

Κάτσης Μάριος – Γκαρά Νατάσα