Την ίδρυση έδρας Θρακολογίας προτείνει στο ΔΠΘ ελληνικό κόμμα με ερώτησή του στη Βουλή

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ρωτάει την υπουργό, εάν προτίθεται να δημιουργήσει έδρες «Θρακολογίας».

Μάλιστα, σύμφωνα με το κείμενο οι έδρες να ξεκινήσουν να λειτουργούν «από την επόμενη φοιτητική χρονιά, αφενός, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με το τμήμα να φιλοξενείται, είτε στη Μαρώνεια στην περιοχή των Θρακών Κικόνων, είτε στον Ίασμο στην περιοχή των Θρακών Βιστόνων, και αφετέρου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μια και εκεί ζούσαν οι Θράκες μέχρι και τον Όλυμπο, όπως μας αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς».

Μάλιστα, η επερώτηση βασίζεται στο πρόσφατο άρθρο του Παράσχου Ανδρούτσου στον «Χ» με τίτλο «οι αρχαίοι Θράκες και η θρακική γλώσσα που ομιλούσαν στην περιοχή μας». Ο Κ. Βελόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με έγκριτο, ουσιαστικό, ιστορικό και περιεκτικό πόνημα, δημοσιευμένο κατά την 14η Νοεμβρίου 2020, στην διαδικτυακή ιστοσελίδα www.xronos.gr, παρουσιάζονται η μυθολογική και η εξελικτική ιστορική διαδρομή των πληθυσμιακών ομάδων και των γλωσσικών στοιχείων, καθώς και του γλωσσικού κώδικα της ευρύτερης (και όχι της στενής και γεωγραφικώς περιορισμένης) περιοχής της Θράκης. Εντός του ανωτέρω πονήματος, πέραν της μυθολογικής καταβολής του όρου ‘Θραξ’ και των φυλών, που βάσει των ιστορικών και ιδιαίτερα του Ηροδότου, ζούσαν στην αρχέγονη Θράκη, γίνεται αναφορά και στη περιβόητη φυλή των Αγριάνων ή Αχριάνων, η οποία κατοικούσε και κατοικεί στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, που είναι οι σημερινοί Πομάκοι. Σήμερα και με δεδομένο ότι, η Θράκη βρισκόταν και βρίσκεται στο στόχαστρο διαχρονικής άτυπης ιστορικής συγκρουσιακής κατάστασης μεταξύ των γειτονικών χωρών, που ερίζουν για την πατρότητα των αρχαίων και συγχρόνων Θρακών, κρίνεται αναγκαία η ίδρυση έδρας ‘Θρακολογίας’ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Οι έδρες αυτές θα αποτελέσουν τον ιστορικό Θεματοφύλακα της μελέτης της συνεχούς ελληνικής πορείας στο χρόνο και στο χώρο της Θράκης και εξ αυτών θα προκύπτουν ιστορικοί, οι οποίοι θα μπορούν να εναντιώνονται και να αντιπαρατίθενται με ντοκουμέντα και επιχειρήματα έναντι οποιασδήποτε κακόβουλης και διαστρεβλωμένης πρωτοβουλίας από τους όποιους ευκαιριακούς διεκδικητές της πατρότητας της περιοχής».

Πηγή: https://www.xronos.gr/