Οι Θρακιώτες αντίπαλοι του Νο17 του φετινού ντραφτ στο ΝΒΑ και οι αναμνήσεις τους απέναντι του

Στο Νο17 του φετινού NBA Draft επιλέχθηκε από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι! Μάλιστα, η OKC θα κάνει δικό της τον άσο του Ολυμπιακού μέσω ανταλλαγής, καθώς για να πάρει την επιλογή του Νο17, έδωσε στους Τίμπεργουλβς τον Ρίκι Ρούμπιο και τα πικ Νο25 και Νο28!

Στην μέχρι τώρα πορεία του ο «Πόκου» βρέθηκε απέναντι σε αρκετούς Θρακιώτες. Άλλωστε, ήταν το πρόσωπο που έλαμψε πέρυσι το καλοκαίρι στην τελική φάση στο Πανελλήνιο Εφήβων της Ελευθερούπολης, στο οποίο αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίχτης της διοργάνωσης και βραβεύτηκε από τον πρόεδρο της ΕΚΑΣΑΜΑΘ Νίκο Νικολόπουλο.

Ενας από τους βασικούς αντιπάλους του Ποκουσέκφσκι σε αυτήν την διοργάνωση είναι ο Ξανθιώτης φόργουορντ του Ολυμπιακού Βαλάντης Κουρτίδης, που ήρθε τότε αντιμέτωπος μαζί του την φανέλα του Άρη, ενώ μάλιστα είχε «βγάλει μάτια» συνολικά στην διοργάνωση, αφού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και μέλος της καλύτερης πεντάδας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο Κουρτίδης μίλησε στο ThrakiSportS για την εμπειρία του ως αντίπαλος με τον (πλεόν… NBAer) Ποκουσέφσκι: «Ήταν πάντα δύσκολο να παίζεις αντίπαλος με τον Αλεξέι. Ξεχώριζε από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα λόγω των μπασκετικών ικανοτήτων του, σε συνδυασμό πως ήταν πολύ ψηλός και μακρύς. Το ότι επιλέχθηκε τόσο σύντομα από το ντραφτ στο ΝΒΑ είναι απόδειξη για το πόσο δουλεύει και την θέληση που είχε για να το πετύχει. Εύχομαι ειλικρινά να του πάνε όλα καλά στην Αμερική, να συνεχίσει να προπονείται και να δείξει τις ικανότητές του και στο ΝΒΑ και φυσικά πάνω απ’ όλα να είναι υγιής και να περνάει καλά».

Στο ίδιο μηκος κύματος και ο Κομοτηναίος πρώην γκάρντ της Ασπίδας Ξάνθης και της ΑΕ Κομοτηνής και νυν της Ελπίδας Αμπελοκήπων Πάνος Παπαδόπουλος, ο οποίος σχολίασε στον «Παρατηρητή της Θράκης» για την εμπειρία του από την αναμέτρηση της Ασπίδας Ξάνθης με τον Ολυμπιακό και τον Ποκουσέφσκι:

«Ο Αλεξέι ξεχώριζε σαν παίχτης και αυτό φάνηκε στις αναμετρήσεις με τους άλλους εξίσου προπονημένους παίχτες της ηλικίας του. Εκτός της σωματικής του διάπλασης ήταν αρκετά εύστροφος και φαινόταν ότι είχε ικανότητες τόσο με την μπάλα στα χέρια όσο και μακριά από αυτήν, γνωρίζοντας που πρέπει να βρίσκεται στα 40′ παιχνιδιού στο παρκέ βοηθώντας τους συμπαίχτες του».

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Ασπίδας Ξάνθης Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, μίλησε επίσης στο ThraKiSportS τόσο για τον Αλεξέι που είχε αντιμετωπίσει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (έστω και αν στον αγώνα με την Ασπίδα είχε χρησιμοποιηθεί από τον προπονητή του μόλις για έξι αγωνιστικά λεπτά), όσο και για την «ευρωπαϊκή» στροφή που κάνουν οι ομάδες του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια. Αναλυτικά, ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος αναφέρει:

«Στο ΝΒΑ μετά την περίπτωση του Λούκα Ντόνσιτς κοιτάζουν με μεγαλύτερη προσοχή περιπτώσεις Ευρωπαίων παιχτών. Το αποδεικνύει και η προτίμηση του Ντένι Αβντίγια της Μακάμπι Τελ Αβίβ από τους Γουίζαρντς. Ο Ποκουσέφσκι είναι ένα παιδί με τεράστιες δυνατότητες και εξαιρετικό σουτ, ενώ μπορεί να παίξει από την θέση δύο έως τέσσερα. Σαφώς ακόμα είναι αρκετά αδύνατος μυϊκά για τα παρκέ του ΝΒΑ και θα χρειαστεί ένα διάστημα ώστε να δυναμώσει, αλλά οι Αμερικανοί είναι ειδικοί σε τέτοιες περιπτώσεις, οπότε είμαι σίγουρος πως στις φωτογραφίες σε 2-3 χρόνια από σήμερα θα είναι πολύ διαφορετικός. Είμαι σίγουρος πως στα επόμενα ντραφτ θα δούμε τόσο στον Κρίσταν Βούκσεβιτς της Ρεάλ Μαδρίτης, τόσο και του Λευτέρη Μαντζούκα, που είναι πιο ολοκληρωμένος παίχτης».

Στην φωτογραφία κάτω ο Νο17 στο φετινό ντραφτ του NBA λαμβάνει από τον πρόεδρο της ΕΚΑΣΑΜΑΘ Νίκο Νικολόπουλο το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της τελικής φάσης του Πανελληνίου Εφήβων του 2019 που διεξήχθη στην Ελευθερούπολη…