Αφιερωμένο στην Θράκη το ένα από τα 14 επετειακά νομίσματα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Στην ανακοίνωση του νομισματικού προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» προχώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε σχετική τηλεδιάσκεψη.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής. Περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων σπάνιας συλλεκτικής αξίας, στα οποία οι διεθνώς βραβευμένοι χαράκτες του Ελληνικού Νομισματοκοπείου αποτύπωσαν, με τη μοναδική τους τεχνική, εμβληματικές στιγμές της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

Ειδικότερα περιλαμβάνει: 

 • Δύο δι-μεταλλικά νομίσματα, τα οποία απεικονίζουν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους: 
 1. Τον Φοίνικα του 1828.
 2. Και την πρώτη δραχμή του 1833.
 • Οκτώ αργυρά νομίσματα, με τις επεκτάσεις της ελληνικής επικράτειας:
 1. Το πρώτο ελληνικό κράτος, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
 2. Τα Επτάνησα, με τον Ιωάννη Καποδίστρια.
 3. Η Θεσσαλία και η Άρτα, με τον Ρήγα Φεραίο-Βελεστινλή.
 4. Η Ήπειρος, με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.
 5. – Η Μακεδονία, με τον Παύλο Μελά.
 6. Η Κρήτη, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
 7. Η Θράκη, με τον Γεώργιο Βιζυηνό.
 8. Τα Δωδεκάνησα, με την κυρά της Ρω. 
 • Και τέσσερα χρυσά νομίσματα, με την εξέλιξη της ελληνικής σημαίας:
 1. Η σημαία της Φιλικής Εταιρείας. 
 2. Η ελληνική σημαία του 1821.
 3. Η ελληνική σημαία του 1822.
 4. Η σύγχρονη ελληνική σημαία.

Τα 14 αυτά νομίσματα θα κυκλοφορήσουν σε περιορισμένο αριθμό, ενώ τα καλούπια τους θα καταστραφούν μετά την παραγωγή τους, προσδίδοντάς τους σπάνια συλλεκτική αξία.

«Είμαστε περήφανοι για αυτά τα νομίσματα»

«Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, που κρατά ζωντανή τη μεγάλη νομισματική παράδοση που έχει η χώρα» ανέφερε ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε αυτά τα νομίσματα ως νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, γιατί πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες και οι συλλέκτες ότι αυτά τα νομίσματα είναι νομίσματα του Ελληνικού Κράτους. Εντάσσονται στο συνολικό Νομισματικό Πρόγραμμα της Ελλάδας για το 2021». 

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μετά από τη στενή συνεργασία που είχαμε, ήρθε η στιγμή να ανακοινώσουμε μια πρωτοβουλία που θα γεμίσει περηφάνια και αισιοδοξία όλους τους Έλληνες, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση και θα το αγκαλιάσουν οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση. Τόσο η λειτουργία όσο και οι δράσεις της καλύπτονται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες και πωλήσεις προϊόντων. Η συλλογή θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό από την 1η Ιανουαρίου του επετειακού έτους 2021.

Πηγή: https://www.xronos.gr/