Αφιέρωμα: Οι 31 περιπετειώδεις ημέρες του Πάμπλο Γκαρσία στην ομάδα της Ξάνθης

Ο Πάμπλο Γκαρσία αποτελεί τον νέο προπονητή της ανδρικής ομάδας του ΠΑΟΚ κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα στην προπονητική του -πλέον- καριέρα.

Έπειτα από μία επιτυχημένη πορεία τριών ετών στον πάγκο της Κ19 του συλλόγου (που διατηρεί το αήττητο στο αντίστοιχο ηλικιακό πρωτάθλημα της SL), ο Ουρουγουανός αναλαμβάνει το «τιμόνι» του ανδρικού συλλόγου του ΠΑΟΚ, αντικαθιστώντας τον Αμπέλ Φερέιρα που θα συνεχίσει την προπονητική του καριέρα στην βραζιλιάνικη Παλμέιρας.

Μίας και βρίσκεται στα πρώτα του βήματα ως τεχνικός, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με ακρίβεια τις ικανότητες του στον τομέα. Αυτό ωστόσο που είναι αδιαμφισβήτητο είναι πως πρόκειται για ένα από τα πιο «μεγάλα» ονόματα που έχουν έρθει ώστε να αγωνιστούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αποτέλεσε για πολλά χρόνια την σημαία του ΠΑΟΚ. Το βαρύ βιογραφικό που τον ακολουθούσε (Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν ως παίκτης) αλλά και ο τρόπος που αγωνίστηκε και δέθηκε με τον οργανισμό και τους οπαδούς ενός συλλόγου όπως ο δικέφαλος τον καθιστούν μία μεγάλη φυσιογνωμία του συλλόγου και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, αυτό που επίσης δεν μπορεί να ξεχαστεί βεβαίως είναι ο σύλλογος αλλά και τρόπος που έκλεισε μία σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής ο Πάμπλο Γκαρσία. Ποιος ήταν αυτός ο σύλλογος; Η ομάδα της Ξάνθη, σε μία μεγάλη μεταγραφή για τους Θρακιώτες εκείνη την εποχή, που όμως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν είχε το επιθυμητό τέλος για καμία από τις δύο πλευρές.

To ThrakiSportS με αφορμή τη σπουδαία είδηση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟΚ από τον Πάμπλο Γκαρσία, θυμάται εκείνον τον περιπετειώδη μήνα του στα Πηγάδια. Αλλά ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Στις πρώτες μέρες του 2014 (κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου για τη σεζόν 2013/14) αναπτύχθηκαν ρεπορτάζ από την Θεσσαλονίκη αλλά και την Αθήνα πως ο παίκτης-σύμβολο του ΠΑΟΚ Πάμπλο Γκαρσία θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ξάνθη, με δανεισμό από τους Θεσσαλονικείς. Στις 10 Ιανουαρίου του 2014 η (τότε) Skoda Ξάνθη ανακοινώνει και επίσημα τη μεταγραφή του σπουδαίου Ουρουγουανού μέσου· αναφέροντας μάλιστα (ως απάντηση στα ρεπορτάζ) πως ο παίκτης αποκτήθηκε ως ελεύθερος και ΟΧΙ ως δανεικός, καθώς τότε η πολιτική της ήταν να μην έχει κανέναν δανεικό από άλλες ομάδες (δείτε σχετικό ρεπορτάζ του thrakiSportS εκείνης της περιόδου με ένα κλικ ΕΔΩ).

Όσο θράυση όμως έκανε με την έλευση του, άλλη τόση έκανε με την αποχώρηση του…

Συγκεκριμένα παρέμεινε στον ΑΟΞ για μόλις ένα μήνα(!), με τη έξοδο του να μην γίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Το γεγονός πως δεν είχε κληθεί από τον τότε προπονητή της ομάδας Νίκο Κεχαγιά στην αποστολή για τον αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης στην Αθήνα δεν άρεσε καθόλου στον ιδιόρρυθμο σαν χαρακτήρα Πάμπλο Γκαρσία, που σηκώθηκε και έφυγε από το προπονητικό κέντρο πριν ξεκινήσει η προπόνηση, μια είδηση που έκανε τον γύρο του ελληνικού διαδικτυου μέσα από δημοσίευμα του ThrakiSportS.

Έπειτα και από το γεγονός αυτό, η Ξάνθη με μία σύντομη ανακοίνωση έθεσε τον παίκτη εκτός ομάδας, δείχνοντας πως δεν αποδέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Δύο μέρες αργότερα (και από την ανακοίνωση αλλά και από τον αγώνα με τον Απόλλωνα) και συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαριού ανακοινώθηκε και το επίσημο τέλος του Γκαρσία από την ομάδα· ακριβώς δηλαδή έναν μήνα μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του.

Στο σύντομο διάστημα που παρέμεινε στη θρακική ομάδα έκανε όλες κι όλες τρεις συμμετοχές και μάλιστα ολιγόλεπτες. Χαρακτηριστικά ο συνολικός χρόνος συμμετοχής του ήταν 116 λεπτά, από τα οποία τα 15′ στον ισόπαλο αγώνα (1-1) του Παγκρητίου με τον Εργοτέλη (στις 19/1/14), τα 56′ στον επίσης ισόπαλο αγώνα (1-1) του Βικελίδης κόντρα στον Άρη (στις 2/1/2014) και τέλος τα 45′ στον αγώνα των Πηγαδιών κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα (έληξε με το βαρύ 0-3 σε βάρος της Ξάνθης). Ο τελευταίος αγώνας μάλιστα ήταν αρχή που «ράγισε το γυαλί» στις σχέσεις του ποδοσφαιριστή με την τότε διοίκηση του ΑΟΞ, αλλά αποτέλεσε και το τέλος της μεγάλης ποδοσφαιρικής καριέρας ενός τεράστιου παίκτη αφού ουσιαστικά σε αυτόν «κρέμασε» τα παπούτσια του…