Προκαταρκτική έρευνα από την πταισματοδίκη Αθηνών για πιθανές ποινικές ευθύνες στην υπόθεση Ξάνθης-ΠΑΟΚ

Την ώρα που μπήκε ο Νοέμβριος και αναμένεται εντός του μήνα να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την επανεκδίκαστη της υπόθεσης Ξάνθης-ΠΑΟΚ που ανέπεμψε στο CAS στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, φαίνεται ότι την υπόθεση απασχολεί και η τακτική ποινική δικαιοσύνη.

Την σχετική «αποκάλυψη» κάνει η ιστοσελίδα to10, που αναφέρει ότι ήδη «διενεργεί προκαταρκτική έρευνα με βάση τον φάκελο που είχε διαβιβάσει στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος η ΕΕΑ». Έναν φάκελο που έχει μια σειρά από στοιχεία όπως τραπεζικά έγγραφα και αποδεδειγμένες μεταφορές χρηματικών ποσών σε επίμαχες περιόδους, που σύμφωνα με την ΕΕΑ συνδέουν τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη με τον Γιάννη Καλπαζίδη, την εταιρεία του RFA και τις εταιρείες Dimera και Belttera συμφερόντων της οικογένειας Σαββίδη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προοπτική να διερευνήσει η τακτική δικαιοσύνη τις πιθανές παραβάσεις του νόμου στην υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας προέκυψε «όταν η ΕΕΑ εξέδωσε την απόφαση της (Ιανουάριος 2020)» καθώς είναι αλήθεια ότι στο κείμενο της απόφασης της ΕΕΑ ρητώς δηλώνεται ότι « διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 69, παρ. 13 του ν. 2725/1999».

Η ΕΕΑ έκανε πράξη τη δήλωση της αυτή και διαβίβασε τα στοιχεία του φακέλου στην αρμόδια εισαγγελία, η οποία, σύμφωνα με to10, έκρινε με τη σειρά της πως πρέπει να ερευνηθούν και διέταξε περαιτέρω έρευνα. Η προκαταρκτική έρευνα διεξάγεται από την Πταισματοδίκη Αθηνών, στο 4ο Προανακριτικό Τμήμα και μεταξύ άλλων ερευνώνται «οι παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 69, παράγραφος 13 και επόμενα του αθλητικού νόμου 2725/1999 και η υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως για τη χορήγηση του πιστοποιητικού συμμετοχής του άρθρου 77 του ν.2725/1999».

Ποιοι ερευνώνται από την Πταισματοδίκη Αθηνών; Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ελέγχονται «όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης των περιόδων 2018 – 2020», δηλαδή των περιόδων εντός των οποίων εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε  η φερόμενη πολυϊδιοκτησία  με κεντρικό πρόσωπο τον Ιωάννη Καλπαζίδη. Το δημοσίευμα διευκρινίζει: «Εννοείται, πως οι τελευταίες διοικητικές αλλαγές που προέκυψαν στην ΠΑΕ Ξάνθη ουδόλως επηρεάζουν την προκαταρκτική έρευνα, η οποία αναφέρεται σε ενέργειες και παραλείψεις παρελθόντων ετών».

Το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής: «Η εξέλιξη κρίνεται εξαιρετικά σοβαρή και, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις κύκλων που είναι σε γνώση της υπόθεσης, πολύ σύντομα θα προκύψουν εξελίξεις και στο ποινικό κομμάτι και συγκεκριμένοι παράγοντες θα κατηγορηθούν για πολύ σοβαρά αδικήματα, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην υπόθεση.

Δεν είναι δε καθόλου απίθανο ,ή μάλλον θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα προκύψει σύντομα και δεύτερη έρευνα με αφορμή αυτή την ιστορία και θα σχηματιστεί και νέα δικογραφία για “ξέπλυμα” τόσο στην διαδικασία μεταφοράς των χρημάτων όσο  και της δικαιολόγησης της απόκτησης τους από τους πρωταγωνιστές της Πολυϊδιοκτησίας, καθώς τα στοιχεία και στον τομέα αυτό είναι συντριπτικά και δικαιολογούν απολύτως τη διερεύνηση των επίμαχων κινήσεων».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι πέρα από την διερεύνηση της υπόθεσης στα πειθαρχικά ποδοσφαιρικά όργανα (όπως η Επιτροπή Εφέσεων) και στην τακτική ποινική δικαιοσύνη, εκρεμούν ακόμα δίκες και αποφάσεις ενώπιον της διοικητικής δικαιοσύνης, όπου επενδύουν πολλά η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ με σκοπό να τεκμηριωθεί κακή σύνθεση της ΕΕΑ και μέσω αυτής ενδεχομένως να ακυρωθεί η απόφαση-πόρισμά της και κατά συνέπεια και όσες ποινές ακολούθησαν…

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ TO10.GR ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ