Super League: Μπέρδεμα με το μέλλον των προπονήσεων του ΑΟΞ και την έναρξη του πρωταθλήματος

Οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά με τις εξειδικεύσεις των μέτρων για τον περιορισμό του κοορνοϊού που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα βάζουν μεν λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό αλλά έχουν αφήσει με… απορίες τι θα γίνει με το πρωτάθλημα της Super League 2 στο οποίο συμμετέχει και η Ξάνθη.

Το πρωτάθλημα μετά από δύο αναβολές, επρόκειτο να ξεκινήσει το άλλο Σαββατοκύριακο με τον Ξάνθη να αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Απόλλωνα Λάρισας, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα συμβεί αυτό. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στις κόκκινες περιοχές, όπου βρίσκεται όλη σχεδόν η Βόρεια Ελλάδα, αναστέλλεται κάθε αθλητικη δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων όλων των αθλητικών διοργανώσεων με εξαίρεση τους αγώνες της Super League και της Basket League.

Δεν έχει διευκρινιστεί ωστοσο αν αναφέροντας Super League o Χαρδαλιάς εννοούσε μόνο την Super League 1 ή και την Super League 2. Για τοο μπάσκετ αναφέρεται ρητά η Α1 Εθνική Κατηγορία και διευκρινίζεται και με το Basket League. Για το ποδόσφαιρο ωστόσο αναφέρεται το γενικόλογο Α’ Εθνική και διευκρινίζεται από το Super League. Και επειδή πολλοί θα σπεύσουν να επισημάνουν ότι η SL2 είναι η Β’ Εθνική, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι επισήμως η SL2 θεωρείται Α2 Εθνική Κατηγορία Ποδοσφαίρου, αφού ως Β’ Εθνική λογίζεται η Fotball League. Αλλωστε η Ένωση Super League 2 – Football League επισήμως ονομάζεται ως Ενωση Α2 και Β’ Εθνικής Κατηγορίας.

Σε αντίθεση λοιπον με το μπάσκετ όπου ξεκαθαρίζεται ότι μιλάμε για την Α1, για το ποδόσφαιρο υπάρχει η εξαίρεση για Α’ Εθνική ή Super League χωρίς να διευκρινιζεται αν αφορά μόνο την 1 ή και την 2. Στην περίπτωση που αφορά και την SL2, γίνεται αντιληπτό ότι η Ξάνθη και οι υπόλοιπες 11 ομάδες του πρωταθλήματος θα ενταχθούν στην εξαίρεση και θα ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα την άλλη εβδομάδα, αν φυσικά δεν υπάρξουν άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα αυτά με το τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Αν από την άλλη τελικά στην κυβερνητική απαγόρευση εντάσσεται και η Super League 2, τότε γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Με δεδομένο μάλιστα ότι όπως διευκρινισε ο Χαρδαλιάς, «θα επιτρέπεται ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και άσκηση σε συγκεκριμένα αθλήματα σε εξωτερικό χώρο», αυτό δύναται να «μεταφραστεί» ότι θα απαγορεύονται όχι μόνο οι αγώνες αλλά ακόμα και οι ομαδικές προπονήσεις.  

Βλέποντας τον χάρτη παρατηρεί κανείς ότι στη Super League 2 οι ομάδες στις «κόκκινες» περιοχές είναι πέρα από την Ξάνθη, η Δόξα Δράμας, ο Απόλλων Λάρισας, ο Ιωνικός, ο Λεβαδειακός και τα Τρίκαλα. Επίσης, στη Football League που δεδομένα με βαση τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά θα πρέπει να θεωρείται από τα πρωταθλήματα που δεν θα διεξαγονται αγώνες στις κόκκινες περιοχές, οι ομάδες σε αυτές είναι η Καβάλα, ο Πανσερραϊκός, η Τρίγλια, ο Απόλλων Πόντου, η Βέροια, ο Πιερικός, ο Αλμωπός Αριδαίας, το Αιγάλεω, ο Ασπρόπυργος, η Καλλιθέα και η Σαντορίνη.

Με δεδομένο ότι τα μέτρα θα κρατήσουν, βάσει της εξαγγελίας του πρωθυπουργου, τουλάχιστον ένα μήνα, γίνεται αντιληπτό ότι αυτά τα πρωταθλήματα δεν θα ξεκινήσουν εφόσον εμπίπτουν στην απαγόρευση πριν τις αρχές Δεκεμβρίου. Κανείς ωστόσο δεν εγγυάται οτι το λοκνταουν θα κρατήσει μόνο ένα μήνα. Αλλά ακόμα και στο θετικό σενάριο που θα κρατήσει μόνο ένα μήνα, εφόσον όμως απαγορεύονται ακόμα και οι προπονήσεις, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να γυρίσει ένα διακόπτης και να ξεκινήσει το πρωτάθλημα στις 3 Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει να ξεκινήσουν προπονήσεις και προετοιμασίες. Και επειδή πλησιάζουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα πρεπει να θεωρείται δεδομένο ότι το νέο πρωτάθλημα σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ξεκινήσει, αν ξεκινήσει, πριν την έλευση του 2021…