Άρθρο του Νικήτα Παπαπαντελή με αφορμή την αναβολή των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Έβρου

Ο καθηγητής φυσικής αγωγής και μέλος του προπονητικού τιμ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Νικήτας Παπαπαντελής, έγραψε ένα άρθρο με αφορμή την αναβολή των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Έβρου.

Το άρθρο του Νικήτα Παπαπαντελή έχει ως εξής:

Τις τελευταίες ημέρες η ΕΠΣ Έβρου προχώρησε στην αναβολή όλων των ποδοσφαιρικών της διοργανώσεων λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού. Μια απόφαση που πάρθηκε προφανώς εκτιμώντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο. Η έμφαση στην πρόληψη και τη θωράκιση της υγείας των αθλητών είναι μία κρίσιμη παράμετρος που πρέπει να διαφυλαχθεί από όλους και πολύ περισσότερο από τα αθλητικά σωματεία και τους θεσμικούς αθλητικούς φορείς.

Τη δεδομένη στιγμή προέχει η ανάπτυξη όλων εκείνων των μηχανισμών πρόληψης και της σωστής ενημέρωσης των αθλητικών σωματείων, των αθλητών και των προπονητών τους, ώστε ΟΛΟΙ να συμβάλλουν στη μη εξάπλωση του επικίνδυνου και θανατηφόρου αυτού ιού. Τώρα είναι η στιγμή που η ατομική και κοινωνική ευθύνη πρέπει ή επιβάλλεται να συνυπάρξουν και να αποτελέσουν στάση ζωής. Τα αθλητικά σωματεία έχουν την ευθύνη, με τη στήριξη της πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας, να ενημερώσουν αθλητές, προπονητές και όλους τους εμπλεκόμενους για τα μέτρα πρόληψης και για την ενδεδειγμένη ατομική τους συμπεριφορά, βάσει των υγειονομικών συστάσεων, εντός και εκτός των αθλητικών χώρων (στο γήπεδο, στην εργασία, στο σχολείο, στην κοινότητα).

Η εφαρμογή ενός πλαισίου που θα προστατεύει και θα προάγει την υγεία των αθλητών δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση για τη λειτουργία και την δραστηριότητα αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων. Η συστηματική απολύμανση, η καθαριότητα και ο αερισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων και η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής (υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς αθλητικούς χώρους, αποστάσεις, υγιεινή χεριών, θερμομέτρηση, αποχή από την προπόνηση σε συμπτώματα συμβατά ή ύποπτα με τον ιό, τήρηση λίστας με τα ονόματα αθλητών, προπονητών και λοιπών που εισέρχονται στο χώρο προπόνησης, προσαρμογή, εάν αυτό είναι εφικτό, των προπονήσεων σε μικρά γκρουπ κ.ά.) είναι επιβεβλημένα μέτρα πρόληψης για την προστασία αθλητών, αθλουμένων, θεατών και εργαζομένων. Τα αθλητικά σωματεία οφείλουν να επιδεικνύουν το κοινωνικό τους περιεχόμενο, αποσκοπώντας στην καλή υγεία και αναψυχή των συμμετεχόντων αθλητών, στην παρότρυνση για υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, παράλληλα με την εκμάθηση της τεχνικής και τακτικής του αθλήματος.

Σε αυτόν τον αγώνα ας μείνουμε ενωμένοι, ας δουλέψουμε με υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, σαν αθλητική ομάδα με σεβασμό και συνέπεια για την υγεία του λαού μας, των παιδιών μας και της πατρίδας μας. Θετική η απόφαση της ΕΠΣ Έβρου.. Αρκεί να αξιοποιηθεί και να ερμηνευτεί σωστά από όλους μας.

Παπαπαντελής Νικήτας,

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

Μέλος Επιτροπής Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αλεξ/πολης