Με Θρακιώτικη υπογραφή η μία από τις πέντε μεγαλύτερες αθλητικές νίκες της Ελλάδας επί της Ιταλίας μετά το έπος του 1940

Μέρα εθνική υπερηφάνιας η σημερινή, με το μεγαλοπρεπές «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά και του ελληνικού λαού απέναντι στο τελεσίγραφο των Ιταλών. Ακολούθησαν οι μεγάλες νίκες των στρατιωτών μας στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας και η απόκρουση της ιταλικής επίθεσης.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Έλληνες και Ιταλοί δεν αναμετρήθηκαν ποτέ ξανά στο πεδίο της μάχης. Ποτέ; Όχι βέβαια! Στον αθλητισμό, λόγω γεωγραφικών κριτηρίων, παρόμοιας ιδιοσυγκρασίας, αλλά και ικανότητας στα ίδια πάνω-κάτω σπορ, έχουν γίνει ομηρικές μάχες, που άλλοτε κερδίζουν οι Έλληνες και άλλοτε (τις περισσότερες για να είμαστε ειλικρινείς) οι Ιταλοί. Κι αυτό γιατί, πολλές φορές, θεωρούμε ότι τους «έχουμε», ειδικά όταν νωρίτερα έχουνε αποκλείσει κάποιο μεγαθήριο.

Μέρα που είναι ο Βασίλης Γεωργιώτης επικεντρώθηκε σε ένα ωραίο αφιέρωμά του στο Sports3 στις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές νίκες επί των Ιταλών, όπως της κατέγραψε η ιστορία, με χρονολογική σειρά. Μία από αυτές έχει μάλιστα φαρδιά πλατιά και θρακιώτικη υπογραφή, χάρη στον Αντώνη Αντωνιάδη.

Ολυμπιακοί Αγώνες
Νάπολι, 7/9/1960
Κατηγορία Dragon: Χρυσό μετάλλιο, Διάδοχος Κωνσταντίνος / Οδυσσέας Εσκιτζόγλου / Γεώργιος Ζαΐμης

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 τα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας έλαβαν χώρα στον όρμο μπροστά από τη Νάπολι. Ο τότε Διάδοχος Κωνσταντίνος, δεινός ιστιοπλόος, με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γεώργιο Ζαΐμη (αναπληρωματική η Πριγκίπισσα Σοφία) είχαν να αντιμετωπίσουν 27 σκάφη, μεταξύ των οποίων τον ντόπιο Αντόνιο Κοσεντίνο και το πλήρωμά του, το μεγάλο φαβορί. Πράγματι οι Ιταλοί κρατούσαν άνετα το προβάδισμα μετά τέσσερις ιστιοδρομίες, όμως στις τρεις τελευταίες το ελληνικό σκάφος κάλυψε τη διαφορά και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο για την Ελλάδα μετά το 1912 .

Ποδόσφαιρο Φιλικό
Πειραιάς, 4/3/1972
Ελλάδα – Ιταλία 2-1

Η Ιταλία προέρχεται από τη δεύτερη θέση στο Μουντιάλ του 1970 και ετοιμάζεται για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών (σ.σ. το σημερινό Euro), απέναντι στο Βέλγιο. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της δίνει φιλικό με την Ελλάδα στο στάδιο Καραϊσκάκη. Οι Ιταλοί παρατάσσονται με όλα τους τα αστέρια: ΤζοφΦακέτιΝτε ΣίστιΜατσόλα, ΜπονισένιαΡίβα. Η Ελλάδα του Μπίλι Μπίγκαμ αιφνιδιάζει την Ιταλία και προηγείται με γκολ του «ψηλού», του Ξανθιώτη Αντώνη  Αντωνιάδη στο 12’, όμως εφτά λεπτά αργότερα ο Μπονισένια ισοφαρίζει. Στο 55’ ο Σπύρος Πομώνης της ΑΕΚ πετυχαίνει με σουτ από τη μικρή περιοχή το μοναδικό του γκολ με τη φανέλα της Εθνικής και η Ελλάδα κερδίζει με 2-1 την πολύ μεγάλη αντίπαλό της.
Η σύνθεση της Εθνικής: Χρηστίδης, ∆ηµητρίου, Συνετόπουλος, Τόσκας, Αγγελής, Σαράφης (70′ Ελευθεράκης), Κούδας, ∆οµάζος, Αντωνιάδης, Παπαϊωάννου (67′ Παρίδης), Ποµώνης (79′ Κ. Παπαϊωάννου)

Μπάσκετ Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1987 – Προημιτελικός
Στάδειο Ειρήνης και Φιλίας, Φάληρο 10/6/1987
Ελλάδα – Ιταλία 90-78

Η Ελλάδα ζει στο μεθύσι του Ευρωμπάσκετ και μετά τις μεγάλες εμφανίσεις στον όμιλο έρχεται ο προημιτελικός απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1983, Ιταλία. Η Εθνική δεν έχει κερδίσει ποτέ στο παρελθόν τους Ιταλούς, αλλά το 1987 οι παραδόσεις έσπαγαν η μία μετά την άλλη. Ο Νίκος Γκάλης φορτώνει το καλάθι των αντιπάλων με 38 πόντους, βάζει μέχρι και τρίποντο, που πάντα το απέφευγε, και η ομάδα του Κώστα Πολίτη κόβει την όρεξη των Ιταλών, που είχαν πετύχει μόνο νίκες στην πρώτη φάση (5-0). Τότε ήταν που ακούστηκε από τον Γκάλη η ιστορική πια φράση «η μεγαλύτερη νίκη μέχρι την επόμενη».
Οι πόντοι της Εθνικής: Γκάλης 38 (1), Γιαννάκης 22 (4), Καμπούρης 14, Φασούλας 9, Ιωάννου 4, Χριστοδούλου 3 (1)

Πόλο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – Προημιτελικός
Μόντρεαλ, 26/7/2005
Ελλάδα – Ιταλία 13-9

Μετά τρεις νίκες στον όμιλο, η Ελλάδα, καλείται να αντιμετωπίσει στα προημιτελικά την δευτεραθλήτρια κόσμου Ιταλία. Η εθνική που έχει στον πάγκο της έναν Ιταλό, τον Σάντρο Καμπάνια, πρώην εκλέκτορα της σετεμπέλο, μπαίνει νωχελικά στο παιχνίδι και στην πρώτη περίοδο βρίσκεται πίσω στο σκορ με 3-2, αλλά η συνέχεια είναι τελείως διαφορετική. Στις υπόλοιπες τρεις περιόδους η Ελλάδα επικρατεί με 4-2, 4-3 και 3-1 και φτάνει στην άνετη νίκη με 13-9 που της δίνει το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, για δεύτερη φορά στην ιστορία της.
Η σύνθεση της Ελλάδας: Ρέππας, Σχίζας, Μάζης, Μυλωνάκης, Χατζηθεοδώρου, Θεοδωρόπουλος, Χρ. Αφρουδάκης, Ντόσκας, Γ. Αφρουδάκης, Σάντα, Βλοντάκης, Βουλγαράκης, Δεληγιάννης.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – Μικρός Τελικός
Καζάν, 8/8/2015
Ελλάδα – Ιταλία 11-9 πεν.

Με τέσσερις σερί νίκες η εθνική ομάδα των ανδρών έχει φτάσει στα ημιτελικά, αλλά εκεί χάνει στα πέναλτι από την Κροατία. Παρ’ ότι απογοητευμένοι, οι διεθνείς του Θοδωρή Βλάχου βρίσκουν τα ψυχικά αποθέματα και επιβάλουν το παιχνίδι τους στο μικρό τελικό, αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους Ιταλούς. Στην τελευταία περίοδο, σπάνε καρδιές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σκοράρει, οι Ιταλοί βάζουν ένα γκολ 4:26 πριν από τη λήξη, και μέχρι το φινάλε γίνεται ένα ματς γκραν-γκινιόλ, αλλά το 7-7 μένει μέχρι το τέλος. Το παιχνίδι οδηγείται στα πέναλτι. Οι Ελληνες ευστοχούν σε όλα τα σουτ, οι Ιταλοί αστοχούν σε δύο (το δεύτερο αποκρουση του Φλέγκα σε σουτ του Ντι Φούλβιο) και η Εθνική κερδίζει στα πέναλτι το χάλκινο μετάλλιο.
Η σύνθεση της Ελλάδας: Φλέγκας, Δερβίσης, Γενηδουνιάς, Μυλωνάκης (1), Φουντούλης, Ποντικέας, Χρ. Αφρουδάκης (1), Δελακάς, Μουρίκης (1), Κολόμβος, Γούνας (1), Βλαχόπουλος (3), Γαλανόπουλος.