«Πείραμα η Ξάνθη για τη δημιουργία ενός φυτωρίου Αυστραλών παικτών για την Ευρώπη» σύμφωνα με τον Μπιλ Πάπας

Ως ένα «νέο πείραμα» για τη δημιουργία ενός φυτωρίου Αυστραλών παικτών που θα ανοίξει δρόμους για την Ευρώπη, ώστε αυτοί σε ένα προστατευμένο περιβάλλον να αναπτυχθούν, να φτιάξουν όνομα και να μετακομίσουν σε πιο μεγάλους συλλόγους, παρουσιάζεται η Ξάνθη από τον Μπιλ Πάπας σε δημοσίευμα εφημερίδας της Αυστραλίας.

Το δημοσίευμα της Syndey Morning Herald δείχνει να βασίζεται σε λόγια του νέου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη, που αναλύει το σκεπτικό της επένδυσής του στην Θράκη, η οποία όπως δείχνει αποτελεί συνολικά μια επένδυση στο υποβαθμισμένο λόγω ταυτότητας ποδόσφαιρο της Αυστραλίας.

Ο Πάπας υποστηρίζει ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στην Αυστραλία που χάνεται απλά και μόνο επειδή όταν οι παίκτες βγαίνουν από τα σύνορα της χώρας αντιμετωπίζουν έναν ιδιότυπο ρατσισμό εξαιτίας του διαβατηρίου τους, χωρίς να λαμβάνεται πραγματικά υπόψιν η παικτική τους αξία.

Για αυτό προσπαθησε να φτιάξει έναν σύνδεσμο ώστε οι παίκτες αυτοί να έρθουν σε μια ομάδα με Αυστραλό ιδιοκτήτη και Αυστραλό προπονητή και τεχνικό τιμ, να τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν, να αναπτυχθούν αλλά και να γινουν ευκολότερα γνωστοί στην Ευρώπη.

Στόχος είναι να αναπτυχθούν υπεραξίες και έτσι να ακολουθήσουν μεταγραφές που θα φέρουν έσοδα στα ταμεία του συλλόγου της Ξάνθης, καθώς είναι φανερό από τα λεγομενά του ότι το πλάνο του είναι επιχειρηματικό και οφείλει να είναι βιώσιμο φέρνοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανταποδοτικά οφέλη στην ομάδα και τον ίδιο ως επιχειρηματία.

Το αναλυτικό δημοσίευμα του μοντέλου που οραματίζεται ο Μπιλ Παπας για την ΠΑΕ Ξάνθη σε ελεύθερη μετάγραφη στα ελληνικά έχει ως εξής:

Ο επιχειρηματίας του Σίδνεϊ που κρύβεται πίσω από την εξαγορά της ΠΑΕ Ξάνθη θέλει ο ελληνικός σύλλογος υπό την ηγεσία του Τόνι Πόποβιτς να γίνει γραμμή παραγωγής για παίκτες της Αυστραλίας που φιλοδοξούν να αναδειχθούν και να προωθηθούν ψηλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Ο επιχειρηματίας Μπιλ Πάπας, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της ομάδας Σιντνεϊ Ολίμπικ, ανέλαβε την Ξάνθη τον Αύγουστο και σε αυτόν τον λίγο χρόνο «πλημμύρισε» τις τάξεις του συλλόγου με προπονητές και παίκτες από την Αυστραλία.

Οι πρώην Socceroos Τζος Μπριλάντε και Μπατ Γιουρμαν, ο πρώην τερματοφύλακας της Αδελαϊδας Γιουνάιτεντ Πολ Ιζο και ο πρώην της Ουελιγκτον Φινιξ Κάλαν Έλιοτ έχουν μετακομίσει στην Ελλάδα για να ενταχθούν υπό τον Πόποβιτς σε αυτό που διαμορφώνεται ως ένα νέο πείραμα για το αυστραλιανό ποδόσφαιρο.

Εχοντας δίπλα του τον πρώην γκουρού των ακαδημιών της Γουεστερν Σίντνεϊ Γουόντερερς Αρθουρ Ντιλες και τον υπέροχο τερματοφύλακα Ζέλικο Κάλατς, ο Πόποβιτς έλαβε την ξεκάθαρη στήριξη και ένα σημαντικό μπάτζερ από τον Πάπας, ο οποίος σκοπεύει να γίνει η Ξάνθη “φυτώριο” για τις εξαγωγές της Αυστραλίας προς την Ευρώπη που επιδιώκουν να εκμεταλλευτουν τη μεγάλη ευκαιρία.

Η σκέψη είναι απλή: Ο Πάπας πιστεύει ότι οι Αυστραλοί υποτιμούνται και δεν εκτιμώντα όπως πρέπει από ξένους συλλόγους και συχνά κρίνονται από το διαβατήριό τους παρά από την πραγματική τους ικανότητα. Εγκαθιστώντας ένα αυστραλιανό τιμ προπονητών με γνώση σε βάθος των δυνατοτήτων τους, αυτοί οι παίκτες γνωρίζουν ότι θα υποστηριχθούν με τρόπο που δεν θα μπορούσαν να βρουν αλλού στην Ευρώπη.

Και με έναν Αυστραλό ιδιοκτήτη όπως ο Πάπας να απορροφά τους όποιους κραδασμούς στην διοίκηση και να αποτελεί εγγύηση, οι προπονητές γνωρίζουν ότι θα τους δοθεί ο χρόνος και οι πόροι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου τους.

Η Ξάνθη υποβιβάστηκε στην ελληνική δεύτερη κατηγορία λόγω ποινής αφαίρεσης πόντων για παρατυπίες ιδιοκτησίας και είναι παραδοσιακά μια ομάδα της πρώτης κατηγορίας η οποία, στο αποκορύφωμά της, αγωνιζόταν τακτικά στο UEFA Europa League.

Ο Πάπας πιστεύει ότι αυτή η εισροή ταλέντων και εξειδίκευσης της Αυστραλίας μπορεί να τους φέρει κατευθείαν στην ελληνική Super League όπου θα αγωνιστούν διεκδικώντας τίτλους και ευρωπαϊκές θέσεις και αυτό εκτιμά ότι μπορεί να αποφέρει επιπλέον έσοδα μέσω μεταγραφών, εάν αυτοί οι παίκτες μετακινούμενοι στην Ευρωπη γίνουν γνωστοί και μπορούν να προσελκύσουν ενδιαφέρον από άλλους συλλόγους.

«Νομίζω ότι είμαστε πολύ υποτιμημένοι όσον αφορά τα προπονητικά μας αποθέματα … υποτιμούμε τους εαυτούς μας, υποτιμούμε τους δικούς μας παίκτες», δήλωσε ο Παπάς, του οποίου οι δύο εταιρείες – η διαχειριζόμενη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Forum Group και η περιβαλλοντική συμβουλευτική Iugis – έχουν χορηγία και επιχειρηματικούς δεσμούς με την Λίβερπουλ και την Σάλκε.

«Έχουμε μια μεγάλη ομάδα νέων ταλέντων εδώ στην Αυστραλία που είναι χαμένη και δεν ξέρει πού να πάει. Θέλουμε να αποδείξουμε πολύ γρήγορα μέσω της πρόσληψης μερικών παικτών της Λίγκας της Αυστραλίας και της προόδου μερικών νέων στο εξωτερικό, και σίγουρα τώρα έχουμε τα μέσα και το όχημα στην Ξάνθη για να μπορέσουμε να το αποδείξουμε αυτό».

Ο Πόποβιτς, ο οποίος έχει από καιρό όνειρα να κάνει καριέρα στην Ευρώπη ως προπονητής, ήταν ο προφανής πιλότος για το πείραμα της Ξάνθης και έφερε και τους γιους του, Γκάμπριελ και Κρίστιαν, στην ομάδα της Ξάνθης.

Η ιδέα θυμίζει την Αυστραλιανή Κοινοπραξία Ποδοσφαίρου, η οποία συμμετείχε σε μακροχρόνιες, αλλά τελικά αποτυχημένες συνομιλίες για να αγοράσει τον αγγλικό σύλλογο Τσάρλτον Αθλέτικ με σκοπό να γίνει η «πρώτη ομάδα της Αυστραλίας στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ».

Ο Πάπας είπε ότι η ιδέα ήταν μια από τις πολλές ευκαιρίες ποδοσφαίρου που είχαν έρθει στο γραφείο του – συμπεριλαμβανομένης της A-League (Αυστραλιανής Λιγκας), όπου αυτός και ο συνάδελφος του στην Σιντεϊ Ολιμπικ Νρέιμον Χάνλιν κάποτε σκέφτηκαν να αγοράσουν τους Νιουκαστρ Τζετς.

Ο Πάπας τελικά οδηγήθηκε στο εξωτερικό από «απογοήτευση» για την ύπαρξη «σπασμένων αναπτυξιακών μονοπατιών στην Αυστραλία», κάτι που έχει δει από πρώτο χέρι σε επίπεδο NPL, και είπε ότι ήταν «πολύ πιο εύκολο» να αγοράσει ένα ελληνικό κλαμπ και περίπου στην ίδια τιμή.

«Μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», είπε. «Είσαι στην Ευρώπη, παίζεις για υψηλότερο επίπεδο, κατηγορίες, διακυβεύματα (σε σχέση με την Αυστραλία). Μπορείς να έχεις τον έλεγχο της μοίρας σου. Νομίζω ότι η A-League πρέπει πρώτα να αποκτήσει το σπίτι της προκειμένου οι άνθρωποι να αισθάνονται άνετα να κάνουν την βουτιά και να επενδύσουν. Υπάρχουν πάρα πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά την αύξηση των εσόδων και την ανάπτυξη των παικτών».

Ο Πάπας βλέπει την Ξάνθη ως έναν πεσμένο γίγαντα, ώριμο για αποκατάσταση. Τοποθετημένη σε μια κυρίως γεωργική περιοχή στα βορειοανατολικά της Ελλάδας, η πόλη φιλοξενεί μόνο 70.000 κατοίκους αλλά έχει περήφανη ποδοσφαιρική παράδοση, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μακριά γεωγραφικά από τη βάση ισχύος της Super League στο νότο.

Ο Πάπας προσελκύθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι έχει κορυφαίες εγκαταστάσεις η συγκεκριμένη ομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός σταδίου που χτίστηκε το 2004, και ενός προπονητικού κέντρου και ενός συνδεδεμένου ξενοδοχείου – που χρησιμεύουν ως μια ισχυρή βάση για να μπορέσει να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη σε αυτήν την επένδυση.

Ο Πάπας σκοπεύει να δημιουργήσει έναν επίσημο σύνδεσμο μεταξύ της Ξάνθης και της Σιντεϊ Ολιμπικ, κάτι που θα σήμαινε έναν άμεσο αγωγό προώθησης νέων Αυστραλών παικτών στην Ευρώπη. «Προφανώς, είμαστε πολύ μικρότεροι από το City Group. Αλλά η αρχή είναι η ίδια», λέει ο Πάπας.

Όσον αφορά την Ολιμπικ, ο Πάπας δεν έχει καμία πρόθεση να μειώσει την οικονομική του υποστήριξη και είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι θα αποτελεί μέρος της δεύτερης κατηγορίας της A-League – αρκεί να μπορεί να συνδυαστεί ένα βιώσιμο μοντέλο.

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν αρκετοί σύλλογοι NPL με αρκετούς πόρους για να κάνουν μια δεύτερη βαθμίδα δουλειάς, ο Πάπας είπε: «Δεν το πιστεύω. Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι σύλλογοι στο NPL συνειδητοποιούν ακριβώς τι σημαίνει να γίνουν μέρος της A-League ή ενός κορυφαίου εθνικού ανταγωνισμού και να γίνουν βιώσιμοι».

«Είναι αρκετά εύκολο να έχεις την επιθυμία να είσαι εκεί, αλλά πρόκειται να χτίσεις κάτι που να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα; Σίγουρα, σε αυτά τα πρώτα στάδια, δεν έχουμε γνώσεις σε αυτό το μέτωπο».

«Μπορούμε να φτάσουμε εκεί; Νομίζω ότι μπορούμε… [αλλά] αυτό μένει να δούμε. Απλώς κοιτάζοντας τους συναδέλφους μας στο NPL στο NSW, νομίζω ότι υπάρχουν μόνο λίγες ομάδες που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Μόλις η ομοσπονδία θέσει τη σωστή δομή για να υποστηρίξει εμπορικά και βιώσιμα το όλο εγχείρημα, θα είμαι ο πρώτος που θα τρέξει για αυτό».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ SIDNEY MORNING HERALD ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ