Επέτειος: Οι ιστορικοί αγώνες των αθλητών του Έβρου Σουφλίου στις 18 Οκτωβρίου του 1925

Μετά την απελευθέρωση της 14ης Μαΐου του 1920, ο αθλητισμός είχε ισχυρή παρουσία και δράση στην απελευθερωμένη Θράκη και ιδιαίτερα στο χωριό του Σουφλίου, όπου από τα πρώτα ελληνικά χρόνια του λειτούργησε το αθλητικό σωματείο Έβρος με πρόεδρο τον Χαράλαμπο Καλπάκα.

Μάλιστα, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 1925 το Σωματείο “Εβρος”, οργάνωσε αθλητικούς αγώνες μεταξύ των μελών του στο γήπεδο Σουφλίου. Μια διοργάνωση που αποτέλεσε κορυφαίο γεγονός όχι μόνο εκείνης της ημέρας αλλά ενδεχομένως και της χρονιάς για την συγκεκριμένη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ντοκουμέντα και μαρτυρίες που έχουν μεταφερθεί προφορικά από γενιά σε γενιά, καθότι πέρασαν 95 χρόνια από τότε, μία ώρα πριν την έναρξη των αγώνων το γήπεδο είχε γεμίσει από Σουφλιώτες και κατοίκους των γύρω χωριών για να απολαύσουν τις προσπάθειες των αθλητών.

Τους αγώνες παρακολούθησαν και όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της εποχής, όπως ο δήμαρχος Απόστολος Καλπάκας, ο υποδιοικητής, ο φρούραρχος, ο οικονομικός έφορος και πολλοί άλλοι. Οι αθλητές διαγωνίστηκαν σε διάφορα αγωνίσματα του στίβου ενώ μετά το πέρας τους ακολούθησε και ποδοσφαιρική αναμέτρηση μεταξύ δύο ομάδων του συλλόγου, που έληξε ισόπαλος 1-1.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι λίγους μήνες πριν οι αθλητές του Έβρου Σουφλίου δεν είχαν λάβει μέρος στους Γ’ Πανθρακικούς Αγώνες που είχαν φιλοξενηθεί στην Κομοτηνή, σε αντίθεση με την άλλη σημαντική ομάδα του Σουφλίου εκείνη την εποχή, τον Κεραυνό (η φωτο εποχής είναι από εκείνους τους Πανθρακικούς Αγώνες αφού δεν διασώζεται κάποια από τους αγώνες στο Σουφλί).

Τα αποτελέσματα των αγώνων της 18ης Οκτωβρίου 1925 που έχουν διασωθεί:

**ΔΡΟΜΟΣ 80μ.ΕΦΗΒΩΝ
1ος ΦΥΛΛΑΡΙΔΗΣ Ηλίας 10δ/ω
2ος ΠΑΝΤΑΣ Αλέξανδρος 10,50δ/ω
3ος ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Αθανάσιος με διαφορά στήθους με τον 2ο.

**ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΑΠΛΟΥΝ ΜΕΤΑ ΦΟΡΑΣ ΕΦΗΒΩΝ
1ος ΦΥΛΛΑΡΙΔΗΣ Ηλίας 6μ. (πανθρακικό και παμμακεδονικό ρεκόρ)
2ος ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Αθανάσιος 5,50 μ.
3ος ΤΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Αλέξανδρος

**ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΦΗΒΩΝ
1ος ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Λεωνίδας 47,30 μ.
2ος ΓΚΙΟΥΡΔΑΣ 36,50 μ.
3ος ΓΛΥΣΤΡΑΣ Σωκράτης 35 μ.

**ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ ΕΦΗΒΩΝ
1ος ΠΑΝΤΑΣ Αλέξανδρος 33,50 μ.
2ος ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ Χρήστος 31,10 μ.
3ος ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Λεωνίδας 30 μ.

** ΛΙΘΟΒΟΛΙΑ ΕΦΗΒΩΝ 
1ος ΤΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Αλέξανδρος 16,58μ.
2ος ΠΑΝΤΑΣ Αλέξανδρος 16,40 μ.
3ος ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Λεωνίδας 15,85 μ.

** ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΕΦΗΒΩΝ 
1ος ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Λεωνίδας 2,4 μ.