Μαρτυρία του Εβρίτη ποδοσφαιριστή Κώστα Ανδρεάδη από την εμπόλεμη Αρμενία για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στην Αρμενία και στο Ερεβάν βρισκεται ο Εβρίτης μέσος μέχρι προ μηνός του Νέστου Χρυσούπολης Κώστας Ανδρεάδης, που ζει έστω και από σχετικά μακριά (400χλμ) την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Μέρα με τη μέρα η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, από τη στιγμή που η προεδρία της αυτονομιστικής περιφέρειας του Αζερμπαϊτζάν Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία υποστηρίζεται από την Αρμενία, κήρυξε «γενική επιστράτευση».

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ διοικείται από εθνικά Αρμένιους και υποστηρίζεται από την Αρμενία, μολονότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Από το τελευταίο αποσχίστηκε μετά από πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα στον κόσμο ως ανεξάρτητη δημοκρατία. Έκτοτε οι συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων είναι ανεπάλληλες, με τις τελευταίες ωστόσο να είναι οι σκληρότερες από το 2016.

Ο Κώστας Ανδρεάδης που εδώ και ένα μηνα ανήκει στην ομάδα Δυτική Αρμενία (West Armenia) και αγωνίστηκε σε ένα αγώνα κυπελλου, συνεργάζεται και πάλι με τον βοηθό της ομάδας και πρώην μέσο Έβρου Σουφλίου, Νέστου, ΑΕΔ και Ορέστη Ορεστιάδας Καρέν Αβογιάν επικοινώνησε με το ThrakisportS και με το sportsaddict μιλώντας σχετικά για την έκρυθμη κατάσταση.

Στο ThrakiSportS ανέφερε: «Είμαστε μακριά 400 χιλιόμετρα από τα γεγονότα. Την Τεταρτη είχαμε αγώνα κυπελλου που αναβλήθηκε και περιμένουμα από την Ομοσπονδία να μας ενημερώσει τι θα συμβεί. Περιμένω λίγες μέρες για εξελίξεις .. εαν πάει να χειροτερεύσει η κατάσταση θα φύγω μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα».

Στο sportsaddict για την κατάσταση εκεί τόνισε: «Ο κόσμος εδώ είναι εμφανώς αναστατωμένος, θλιμμένος και επηρεασμένος από την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα. Όμως είναι και περήφανος. Περιμένουμε όλοι μας τις εξελίξεις».

Για την κατάσταση των συμπαικτών του και το τι γίνεται με το ποδόσφαιρο εκεί: «Ο αθλητισμός και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο αυτή την στιγμή βρίσκεται σε δεύτερη, τρίτη μοίρα. Έχει σταματήσει το πρωτάθλημα και το κύπελλο μέχρι νεοτέρας. Αυτή την στιγμή δεν σκεφτόμαστε καθόλου το αθλητικό κομμάτι. Είναι δύσκολο όταν έχεις συμπαίκτες που έχουν μέλη της οικογένειας τους στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αγωνιούμε όλοι μαζί, δίνοντας και λίγη ψυχολογική υποστήριξη». 

Το μήνυμα που στέλνει προς την Ελλάδα: «Να είμαστε ευγνώμονες που ζούμε ειρηνικές εποχές. Η ιστορία έχει δείξει ότι ένας πόλεμος φέρνει μόνο συντρίμμια και καταστροφή. Βλέποντας μόνο τις αντιδράσεις των ανθρώπων εδώ, στη σκέψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, μου βγαίνουν πρωτόγνωρα συναισθήματα».