Γκάφα των XanthiFans με δημοσίευση ρητού του υπουργού Προπαγάνδας των Ναζί Γιόζεφ Γκέμπελς

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες με την μεγάλη γκάφα των διαχειριστών της επίσημης σελίδας των XanthiFans να ανεβάσουν ένα ρητό που αποδίδεται στον Γιόζεφ Γκέμπελς.

Πιο συγκεκριμένα οι «Xanthi Fans Official» ανέβασαν μια φωτογραφία με λεζάντα «θα επιστρέψουμε και η Γη τρέμει!». Πρόκειται για κάτι που είχε πει ο υπουργός προπαγάνδας των Ναζί και μάλιστα ήταν τα τελευταία του λόγια!

Για την ακρίβεια, η φράση που αποδίδεται στον Γκέμπελς είναι το «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη» και σύμφωνα με τους απανταχού νεοναζί φέρεται να την είπε πριν αυτοκτονήσει οικογενειακώς στο καταφύγιο του πολιορκημένου Βερολίνου το 1945.

Το συγκεκριμένο σύνθημα ήταν ως γνωστόν και από τα βασικά των νεοναζιστών στην Ελλάδα. «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή, Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Με μίνι παραφρασμένο αυτό το σύνθημα, λοιπόν, επέλεξαν να συνοδεύσουν μια φωτογραφία που ανήρτησαν οι XanthiFans και δεν άργησε να προκληθεί σάλος.

Μάλιστα το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη νεώτερη ανακοίνωσή τους. Οι XanthiFans οταν έγινε αντιληπτή το πρωί η γκάφα τους, έσπευσαν να κατεβάσουν το σύνθημα και να αφήσουν μόνη την εικόνα. Για κακή τους τύχη όμως, ο θόρυβος είχε προκληθεί και είχε ξεπεράσει τα όρια της Θράκης.

Πλεόν, το απόγευμα της Κυριακής αποφάσισαν να απαντήσου. Ωστόσο με τη νέα ανάρτηση, στην οποία αρνούνται κάθε σχέση με νεοναζιστικές ομάδες και ιδέες, αποφεύγουν να ζητήσουν συγνώμη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε αριστερές κυρίως ιστοσελίδες να δίνεται συνέχεια για αυτό τους το φάουλ, παρόλο που είναι προφανές ότι πρόκειται για γκάφα που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι, αφού έσπευσαν να κατεβάσουν το ρητό του Γκέμπελς από την αρχική ανάρτηση.

Οι XanthFans έγραψαν:
Τις τελευταίες ώρες γίναμε αποδέκτες σχολίων για μια φράση-περιγραφή σε προηγούμενη ανάρτησή μας, η οποία λέγετε καθημερινά από πολλούς ανθρώπους, προερχόμενη από τον Γιοζέφ Γκέμπελς. Οι κωλοφυλλάδες έτρεξαν να ”καταδικάσουν” το γεγονός και πολλοί μας χαρακτήρισαν σαν ”νεοναζί”.
Παπαγαλάκια που δεν έψαξαν ΠΟΤΕ και δεν ασχολήθηκαν ΠΟΤΕ με τον ρόλο και τις δράσεις της οργανωμένης κερκίδας του ΑΟΞ. Τυχάρπαστοι που διαμορφώνουν συνειδήσεις διαστρεβλώνοντας λόγια.
Στην πιο πολυπολιτισμική κερκίδα της Ελλάδας που αποτελείται από Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, Εβραίους κτλ χωρίς ίχνος αντιπαλότητας, όχι μονο στις κερκίδες αλλά και στην πόλη της Ξάνθης, ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ.
Ο Αντιφασισμός και ο αντιναζισμός φαίνεται στις πράξεις, στους δρόμους και στις κερκίδες και όχι με λόγια πίσω από τα πληκτρολόγια.
Οι χρόνιες δράσεις μας στα 19 χρόνια ύπαρξης των XanthiFans είναι η απάντησή μας σε κάθε κομπλεξικό.

Το περιοδικό «Κατιούσα» από την πλευρά του έγραψε:
Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας ανταπάντησαν βρίζοντας όσους ανέδειξαν το θέμα, χαρακτηρίζοντας το ναζιστικό τσιτάτο μια “φράση που λέγεται καθημερινά από πολλούς ανθρώπους”.
(…) Όταν λέμε πασίγνωστη, εννοούμε πασίγνωστη σε όλους εκτός προφανώς από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας, οι οποίοι, αφού έσβησαν το σύνθημα μετά την κατακραυγή που δικαιολογημένα προκλήθηκε, αντεπιτέθηκαν πριν λίγη ώρα, με νέα ανάρτηση όπου βάλλουν ενάντια στις “κωλοφυλλάδες” και τα “παπαγαλάκια” που ενοχλήθηκαν από μια φράση “η οποία λέγετε (sic) καθημερινά από πολλούς ανθρώπους”. Δεν ξέρουμε αν εσείς στην καθημερινότητά σας μνημονεύετε τσιτάτα του Γκέμπελς, εμείς τον μόνο που θα είχαμε υπόψη είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ως γνωστόν σε συγκέντρωση του ΛΑΟΣ πριν κάποια χρόνια, τραγουδούσε ρυθμικά το σύνθημα, για να ισχυριστεί αργότερα αρχικά ότι το βίντεο ήταν πειραγμένο και στη συνέχεια ότι πρόκειται για πατροπαράδοτο ρητό των Βορειοηπειρωτών. Στη συνέχεια, η ανάρτηση επικαλείται τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των οπαδών της ομάδας και της Ξάνθης γενικότερα, αλλά και τις δράσεις του συνδέσμου με συλλογή τροφίμων υπέρ των προσφύγων πριν τέσσερα χρόνια.
Γεγονότα τα οποία δεν έχουμε λόγο ή άλλου είδους πληροφόρηση για να τα αμφισβητήσουμε. Ίσα – Ίσα όμως αποτελούν ένα λόγο παραπάνω για να ψάχνουν οι διαχειριστές της επίσημης ιστοσελίδας των οπαδών λίγο καλύτερα ποιες είναι οι “καθημερινές εκφράσεις” που χρησιμοποιούν για να δηλώσουν στήριξη της ομάδας τους. Πολλώ δε μάλλον να επιτίθενται αγοραία σε εκείνους που τους επισημαίνουν ένα μεμονωμένο (;) στραβοπάτημα, αντί να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για την – ακούσια όπως υποστηρίζουν – αναπαραγωγή ενός από τα χαρακτηριστικότερα ναζιστικά συνθήματα. Στην τελική, υπάρχουν και οι μηχανές αναζήτησης.

Δείτε την φωτογραφία: