Και τώρα Χρήστο Πανόπουλε τι κάνουμε, έτσι όπως τα κατάφερες;

Ο Χρήστος Πανόπουλος ειχε το μαχαίρι, είχε και το πεπόνι και καλούνταν να λάβει τις αποφάσεις. Όχι σημερα-αύριο, που εκπνέει το τελεσίγραφο που ο ίδιος έδωσε στον εαυτό του. Είχε απλετο χρόνο αλλά το τελευταίο διάστημα αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι διαρκώς στην λάθος πλευρά. Και παίρνει τις λάθος αποφάσεις.

Είτε τον εγκατέλειψε το αδιαμφισβήτητο ένστικτό του, είτε είχε λάθος συμβουλάτορες που τον οδήγησαν σε λάθος μονοπάτια, η ουσία είναι ότι παρασύρθηκε σε μια σειρά από λάθος αποφάσεις. Που ξεκίνησαν από το περσινό καλοκαίρι, με το χτίσιμο της ομάδας και τις επιλογές των προσώπων που την στελέχωσαν. Και συνεχίστηκαν όλη την σεζόν, με αποκορύφωμα την διαχειριση του όλου ζητήματος της πολυϊδιοκτησίας.

Φτάσαν οι Ξανθιώτες να πληροφορούνται τα νέα της ομάδας τους από τα μέσα ενημέρωσης του Ολυμπιακού, τα οποία φρόντιζαν φυσικά να διανθίζουν τις όποιες αποκλειστικές πληροφορίες τους με την απαραίτητη προπαγάνδα. Όσο όμως οι πληροφορίες εν τέλει επιβεβαιώνονταν, τόσο πιο ισχυρή γινόταν και η προπαγάνδα. Και έτσι τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα για την μικρή Ξάνθη. Που βρέθηκε ως μικρό βατραχάκι στη μέση ενός πολέμου βουβαλιών, χωρίς όμως να είναι άμοιρη η ιδιοκτησία της για αυτήν την θέση.

Από τα μέσα του Μαρινάκη έμαθαν οι Ξανθιώτες ότι πουλήθηκε το Σαλέ στον Καλπαζίδη. Από αυτά πληροφορήθηκαν το πρόβλημα με το μετοχολόγιο που αποδείχθηκε ότι υπήρχε και στοίχισε τους πέντε από τους δώδεκα βαθμούς στην ομάδα. Από αυτά έμαθαν στην συνέχεια ότι είχε πουληθεί στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη μέχρι και ο… Φασίδης και ειχε δοθεί δανεικός πίσω στην Ξάνθη. Κανείς δεν ήξερε το αντιθετο, μέχρι που τα φιλοολυμπιακά μέσα έβγαλαν τα έγγραφα και έστηναν στον τοίχο την Ξάνθη, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα στην Αθήνα, εκεί όπου λαμβάνονται (και για την Ξάνθη) οι όποιες αποφάσεις.

Νωρίτερα, από τα μέσα του Μαρινάκη έμαθαν οι ξανθιώτες φίλαθλοι και αμιγώς αγωνιστικά θέματα, όπως το όνομα του Κίκο Ραμίρεθ ως προπονητή της ομάδας. Από αυτά έγιναν γνωστές οι πιο πολλές μεταγραφικές κινήσεις του συλλόγου. Και τώρα από αυτά (και τον… Κουγια) φέρονται να μαθαίνουν το όνομα του νέου Ελληνοαυστραλού ιδιοκτήτη και του νέου CEO της εταιρείας. Μια πληροφορία που μπορεί τελικά να μην επιβεβαιωθεί, αλλά όταν έχουν επιβεβαιωθεί τόσα, δημιουργείται η… βεβαιότητα στους οπαδούς ότι θα επιβεβαιωθεί και αυτό, που σε πρώτη ανάγνωση φάνηκε ότι θα ήταν για καλό. Αλλά είχε μια αίρεση για να είναι καλύτερο το deal. Να αγωνίζεται η ομάδα στην Α’ Εθνική.

Η διαρροή ήρθε ΠΡΙΝ την απόφαση του Διαιτητικού. Όταν το γενικό αίσθημα ήταν ότι η Ξάνθη θα δικαιωθεί. Αλλά ΔΕΝ δικαιώθηκε, έστω και με οριακή πλειοψηφία. Όπως ΔΕΝ δικαιώθηκε μέχρι στιγμής, στις όποιες εκδικάσεις έχουν γίνει στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της Super League, στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Δεν εξετάζεται αν ήταν σωστές ή όχι αυτές οι αποφάσεις. Εξετάζεται απλά το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής η Ξάνθη και ο Πανόπουλος (και από κοντά και ο Συγγελίδης) να δέχονται το ένα χαστούκι πισω από το άλλο. Με ελάχιστες αναλαμπές.

Υπήρχε περιθώριο η Ξάνθη να πάει στο CAS για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας. Δεν πήγε και με μια πρωτοφανή απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Λωζάννης, το ίδιο το CAS χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος να το διευκρινίσει, ανέφερε ότι «ενώ επιτρέφονται οι επτά βαθμοί στον ΠΑΟΚ δεν θα συμβεί το ίδιο με την Ξάνθη». Το καμπανάκι για όσους ήξεραν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις ήταν ηχηρό. Πολύ ηχηρό. Αλλά ο ήχος του ηχηρού αυτού αρνητικού για την Ξάνθη μηνύματος καλύφθηκε από τις κραυγές περί «δικαίωσης», έστω και αν αυτή στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν ήρθε ποτέ.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια δικαίωσης; Σαφώς και υπάρχουν. Οσο είναι σε εκρεμότητα δικαστικές μάχες, για παράδειγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Διοικητικό Εφετείο, αλλά και η επανεκδίκαση της Εφέσεων, υπάρχουν και ελπίδες. Ωστόσο ο ίδιος ο Πανόπουλος αποφάσισε να βάλει ένα τέλος. Και τώρα είναι δέσμιος της δημόσιας αυτής δήλωσής του. Ότι η 14η Αυγούστου θα είναι η τελευταία μέρα του ως ιδιοκτήτης μαζί με τον Συγγελίδη της ομάδας της Ξάνθης. Την επομένη, της Παναγίας, είτε θα την έχει πουλήσει είτε θα την έχει διαλύσει. Το είπε ξεκάθαρα, πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε.

Όταν το έλεγε, ουσιαστικά το ποδοσφαιρικό τμήμα είχε ήδη διαλυθεί. Είχε δώσει το ok να φύγουν όλοι οι παίκτες, ο τεχνικός διευθυντής, οι πάντες. Υπήρχε η βεβαιότητα ότι αφήνει την ομάδα στην Α’ Εθνική. Οταν όμως έχεις τόσα ανοιχτά μέτωπα, όταν υπάρχουν εν ισχύ προκηρύξεις και αστάθμητοι παράγοντες, ΠΟΤΕ δεν κάνεις το λάθος να έχεις βεβαιότητα με τέτοια πράγματα. Η δήλωση περί πιθανής διάλυσης άνοιξε ακόμα περισσότερες ορέξεις σε αρκετούς. Και τα αποτελέσματα τα είδαμε, με τελευταία την απόφαση του Διαιτητικου Δικαστηρίου που αποτελεί ταφόπλακα για την ομάδα. Γιατί ξεκάθαρα, ακόμα και αν ΔΕΝ πέσει φέτος (που εφόσον αγωνιστει το πιο πιθανό είναι να ΜΗΝ πέσει, καθως ακόμα και με τα πιτσιρικια θα διαθέτει καλυτερο ρόστερ από τον Απόλλωνα), με τόσο σύντομο χρονικό διάστημα διαμόρφωσης ρόστερ για τη νέα σεζόν, θα είναι ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΟ ότι θα πέσει του χρόνου.

Είναι αστείο να πιστέψει κάποιος ότι ΔΕΝ υπήρχε υποψήφιος αγοραστής την ημέρα που ο Πανόπουλος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί στις 14 Αυγούστου. Τρία χρόνια τον ψάχνει και θα τον εύρισκε μέσα σε τρεις εβδομάδες; Και στο διάστημα αυτό θα έκανε και τον σχετικό έλεγχο για να διαπιστώσει ότι αυτός ο αγοραστής ΔΕΝ είναι λαμόγιο, όπως είπε; Αλήθεια, έκανε τέτοιον έλεγχο όταν αποφάσισε να δώσει το Σαλέ στον Καλπαζίδη; Δεν διαπίστωσε ότι με εκείνη την πώληση σε τόσο στενό συγγενή του Ιβάν Σαββίδη, σύμφωνα με τα καταγγελόμενα, θα έθετε αργά ή γρήγορα σε κίνδυνο την ομάδα του, την Ξάνθη;

Αλήθεια, η ΠΑΕ Ξάνθη έχει κάτι να πει για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου; Ή απαντά πάλι με την σιωπή της; Ο Χρήστος Πανόπουλος, που βάσει δικής του δήλωσης θα πρέπει να έχει αποχωρήσει από την ΠΑΕ μέχρι τις 14 Αυγούστου, γιατί έχει πιει το αμίλητο νερό; Δεν πρέπει να βγει ΧΘΕΣ ΚΙΟΛΑΣ να ενημερώσει τον κόσμο της Ξάνθης, τον όποιο λίγο κόσμο της Ξάνθης, για την επόμενη μέρα; Όλοι ξέρουμε ότι και να ανακοινωθεί αύριο ο Μπιλ Πάπας και ο όποιος Μπιλ Πάπας, πρέπει να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα για να εγκριθεί από την ΕΕΑ και να γίνουν με κάθε επισημότητα οι μεταβιβάσεις, ώστε να μην έχουμε τα ίδια παρατράγουδα με την μεταβίβαση της ΠΑΕ Ξάνθη από την Βιαμάρ στην Insports έναντι 150.000 ευρώ. Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα; Θα παύσει να υπάρχει η ομάδα; Εκτός αν έχει ήδη λάβει μια τέτοια απόφαση και δεν μας το λέει. Διαφορετικά, γιατί δεν δίνει μιαν ώρα αρχύτερα τα κλειδιά, να τρέξει επιτέλους ο όποιος σχεδιασμός της νέας εποχής;

Πέντε ώρες μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Διαιτητικού για το μπαράζ, η ΠΑΕ Ξάνθη και ο ίδιος ο λαλίστατος στο παρελθόν Χρήστος Πανόπουλος ΔΕΝ έχουν προβεί σε καμία αντίδραση. Ενα 24ωρο πριν ο Πανόπουλος, που μόνος του με τις επιλογές του το τελευταίο διάστημα οδήγησε τον σύλλογο σε αυτήν την κατάσταση, αποχωρήσει οριστικά από την ομάδα. Εκτός και αν οι τελευταίες εξελίξεις τον έκαναν να αλλάξει γνώμη, αντιλαμβανόμενος ότι ΔΕΝ μπορεί να την αφήσει έτσι απροστάτευτη. Αλλά είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, δεν πρεπει να βγει και να μιλήσει; Να σχολιάσει; Να απαντήσει; Να δώσει σημάδια του αν θα υπάρχει συνέχεια ή όχι;

Ο κόσμος αγωνιά. Οι ώρες περνούν βασανιστικά για τους φίλους της Ξάνθης και το ερώτημα προς τον μεγαλομέτοχο, που χρεώνεται τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών αλλά και την αποτυχία του τελευταίου διαστήματος, είναι ένα, με την ελπίδα να βγάλει στο τέλος τον λαγό από το καπέλο: Χρήστο, τώρα, βράδυ 13ης Αυγούστου, παραμονής της δηλωμένης αποχώρησής σου «από την αγαπημένη σου Ξάνθη» και γενικά το ποδόσφαιρο, εμείς, οι φίλοι του ΑΟΞ και γενικά οι Θρακιώτες φίλαθλοι, ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ, έτσι όπως τα κατάφερες;