Πιέζει και η FIFA την ΕΠΟ για τη διεξαγωγή του μπαράζ Απόλλων – Ξάνθη! Τα 10 δεδομένα και τα τρία πιθανά σενάρια…

Πολλά και διάφορα ακούγονται για το περίφημο μπαράζ της Ξάνθης με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Αν θα γίνει, πότε θα γίνει, πώς θα οριστεί και λοιπές λεπτομέρεις που οδηγούν άπαντες τους εμπλεκόμενους σε… νευρικό κλονισμό.

Παρακάτω το ThrakiSportS προσπαθεί να ξεδιαλύνει το τοπίο, να γράψει επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα και να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Δεδομένο 1ο: Η Super League 1 με ευρεία πλειοψηφία 13 προς 1 αποφάσισε να μην τροποποιηθεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος και άρα να μην γίνει αναδιάρθρωση. Άρα να υποβιβαστεί ο τελευταίος (Πανιώνιος) και να παίζει μπαράζ με τον 2ο της SL2 ο προτελευταίος. Βάσει της ισχύουσας αυτή τη στιγμή βαμολογίας με την τιμωρία των -12 βαθνών, προτελευταία είναι η Ξάνθη.

Δεδομένο 2ο: Την πιστή τήρηση της προκήρυξης την ψήφισε και η ΠΑΕ Ξάνθη, δια του μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ Κωνσταντίνου Γεωργούλα που παρέστη στο ΔΣ της Λίγκας την Δευτέρα. Άρα επισήμως και η Ξάνθη ζητά να μην γίνει αναδιάρθρωση, να μείνουν 14 οι ομάδες στο μεγάλο πρωτάθλημα και ουσιαστικά ζητάτει και να γίνει κανονικά το μπαράζ παραμονής/ανόδου.

Δεδομένο 3ο: Η βαθμολογία της Super League 1 δεν έχει επικυρωθεί, ώστε να δηλωθεί επίσημα η ομάδα που θα λάβει μέρος στο μπαράζ. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην… Ξάνθη, που έχει στείλει επιστολή ζητώντας να μην υπάρξει καμία επικύρωση πριν ξεκαθαρίσει από την Επιτροπή Εφέσεων ην υποθεση της πολυϊδιοκτησίας. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας επικυρώθηκε μεν η βαθμολογία για τις θέσεις 1-6 που δίνουν ευρωπαϊκά εισιτήρια, αλλά δεν επικυρώθηκε αυτή για τις θέσεις 7-14. Φανατικά ζήτησαν να επικυρωθεί Παναθηναϊκός και Βόλος, η Ξάνθη ήταν ανάμεσα στις ομάδες που διακριτικά επιδίωξε να μην γίνει τέτοια επικύρωση. Οσο δεν υπάρχει επικύρωση, μπαράζ δεν μπορεί να οριστεί. Αλλά πλέον γνωρίζουμε ότι συζήτηση στην Εφέσεων δεν θα γίνει πριν τον… Οκτώβριο, άρα με τον έναν ή άλλον τρόπο, παρά το αίτημα της Ξάνθης, η επικύρωση της βαθμολογίας θα γίνει.

Δεδομένο 4ο: Η βαθμολογία της Super League 2 έχει επικυρωθεί κανονικά με τον ΠΑΣ Γιάννινα να αναδεικνύεται πρωταθλητής και τον Απόλλωνα Σμύρνης να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση. Μπορεί το πρωτάθλημα να μην ολοκληρώθηκε ούτε καν στην κανονική του διάρκεια και να μην έγιναν ποτέ τα πλέι οφ, ωστόσο θεωρείται κανονικά τυπικά περαιωμένο. Και μάλιστα η πρόωρη λήξη του και η επικύρωση της βαθμολογίας πήραν και σφραγίδα από το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, στο οποίο προσέφυγε ο Λεβαδειακός. Το ζήτημα είναι ότι με τροποποίηση της προκήρυξης, η SL2 έλεγε ότι θα ανέβουν οι 4 πρώτοι, κάτι που ωστόσο δεν πέρασε από την SL1 και δύσκολα πλέον θα περάσει από την ΕΠΟ.

Δεδομένο 5ο: Ο Απόλλων Σμύρνης έχει πάνω τέσσερις μήνες να παίξει ποδόσφαιρο, από τις αρχές Μαρτίου. Οι παίκτες του βρίσκονται σε… παρατεταμένες διακοπές. Βασικά δεν έχει καν 11άδα ενεργών συμβολαίων για να μπορεί να παίξει αγώνα αυτή τη στιγμή. Επίσης, το γήπεδό του έχει βάλει επίσημα λουκέτο όπως διαπιστώθηκε με έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος που αρχικά είχε οριστεί σε αυτό.

Δεδομένο 6ο: Η Ξάνθη επίσης μετά τη νίκη στην Λάρισα και την συνέντευξη Πανόπουλου, βρίσκεται σε… διακοπές. Στην πράξη, η παράταση των συμβολαίων που έγινε για ένα μήνα, λήγει στο τέλος της εβδομάδας. Όμως όλοι σχεδόν οι παίκτες είναι πλέον ουσιαστικά ελευθεροι. Οσοι δεν είναι, κλήθηκαν την Τρίτη καλού κακού να επιστρέψουν σε προπονήσεις. Περισσότερο για να δίνεται η εικονα ότι ακόμα και αν οριστεί μπαράζ, η Ξάνθη θα μπορεί να το παίξει (σε αντίθεση προφανώς με τον Απόλλωνα).

Δεδομένο 7ο: Βάσει των προκηρύξεων, τα μπαράζ οφείλουν να είναι δύο και όχι ένα. Στις έδρες των δύο αντιπάλων. Αρα δεν ψάχνουμε για μια ημερομηνία αλλά για δύο.

Δεδομένο 8ο: Δεν υπαρχει περίπτωση απευθείας υποβιβασμού του προτελευταιου της Super League 1 (εν προκειμένω της Ξάνθης) αλλά και δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοθεί έστω η ευκαιρία ανόδου στον δεύτερο της Super League 2, όπως προέβλεπε η προκήρυξη (εν προκειμένω ο Απόλλων). Η λογική λύση θα ήταν η αναδιάρθρωση, αλλά μετά το ηχηρό όχι της SL1, το ενδεχόμενο να αποφασίσει κάτι τέτοιο η ΕΕ της ΕΠΟ την ερχόμενη Δευτέρα χλωμιάζει υπερβολικά.

Δεδομένο 9ο: Οι υπερεθνικές ομοσπονδίες UEFA και FIFA μέσω του Χούμπελ έχουν χαιρετίσει «την απόφαση της Super League 1, με ευρύτατη πλειοψηφία, για την απόλυτη τήρηση της προκήρυξης της αγωνιστικής περιόδου 2019-20, γεγονός που αποτελεί αυτονόητη εξέλιξη, αναφορικά με την διεξαγωγή του νέου πρωταθλήματος». Εκφράζουν μάλιστα την ελπίδα «και οι υπόλοιποι φορείς διοργάνωσης των πρωταθλημάτων και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ θα προσεγγίσουν το όλο ζήτημα στο ίδιο ακριβώς πνεύμα». Συνεπώς, UEFA και FIFA θέλουν ξεκάθαρα μόνο 14 ομάδες στην Super League 1 και απόλυτη τήρηση της προκήρυξης, που μεταξύ άλλων προβλέπει το μπαράζ.

Δεδομένο 10ο: Στην ίδια δήλωση Χούμπελ αναφέρεται ότι «η FIFA και η UEFA υποστηρίζουν και συστήνουν σθεναρά την ολοκλήρωση όλων των εθνικών διοργανώσεων (…) προ της ολοκλήρωσης της τρέχουσας περιόδου και πριν από την 3η Αυγούστου». Προσθέτει ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεταγραφική περίοδος της σεζόν 2020-21 αρχίζει στην Ελλάδα στις 3 Αυγούστου, κάθε παιχνίδι της περιόδου 2019-20, το οποίο θα διεξαχθεί μετά από αυτή την ημερομηνία, θα μπορούσε να εκληφθεί ως αγώνας στον οποίο οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συνθέσεις που δημιουργούν για τη νέα περίοδο.  Αυτό θα απαιτήσει αλλαγές στους κανονισμούς της τρέχουσας περιόδου, γεγονός το οποίο, σε επίπεδο Αρχών, δεν επιτρέπεται». Συνεπώς οι διεθνείς ομοσπονδίες θα ηθελαν το μπαράζ να διεξαχθεί μέχρι και τις 3 Αυγούστου.

Με όλα αυτά τα δεδομένα λοιπόν, τι μέλει γενέσθαι; Τα σενάρια είναι τρία, αλλά κανένα από αυτά δεν προβλέπει μπαράζ ως τις 3 Αυγούστου.

Σενάριο 1ο: Η ΕΠΟ γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις UEFA και FIFA και προχωρά σε αναδιάρθρωση ορίζοντας 16 τις ομάδες της SL1 με το επιχείρημα ότι λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό και των έκτακτων συνθηκών οφείλουν να ληφθούν έκτακτες αποφάσεις. Στην περίπτωση αυτή ακολουθεί μπάχαλο. Οι ομάδες της SL1 έχουν εκφράσει πρόθεση να καταθέσουν δελτία και να μην ξεκινήσουν πρωτάθλημα σε αυτό το ενδεχόμενο. Επιπλέον, δεν αποκλείονται προσφυγές σε δικαστήρια και CAS και φυσικά στις υπερεθνικές ομοσπονδίες. Το σενάριο αυτό θα άφηνε την Ξάνθη αλλά θα ανέβαζε και τον Απόλλωνα χωρίς μπαράζ στην Super League 1. Βολικό και για τους δύο. Αλλά πλέον θα πρεπει να θεωρείται από χλωμό ως απίθανο, ενώ μέχρι πριν μια εβδομάδα όχι απλά πολλοί εκτιμούσαν ότι είναι το επικρατέστερο αλλά υπερθεμάτιζαν και για 18 ομάδες στην Α’ Εθνική.

Σενάριο 2ο: Η ΕΠΟ δεν προχωρά σε ορισμό μπαράζ με ευθύνη μιας από τις δυο ομάδες ή το ορίζει μεν αλλά κάποια ομάδα δεν κατεβαίνει να αγωνιστεί και αυτονόητα κερδίζει το μπαράζ η άλλη. Η περίπτωση αυτή υποκρύπτει το ενδεχόμενο διάλυσης της Ξάνθης βασει της γνωστής δήλωσης Πανόπουλου (ειδικά στην περίπτωση που το μπαράζ γίνει μετά τις 14/8) ή το ενδεχόμενο για κάποιον λόγο ο Απόλλων να δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για άνοδο στην SL1, οπότε δεν θα υπάρχει προφανώς και λόγος διεξαγωγής μπαράζ. Επίσης, δεν θα υπάρχει λόγος διεξαγωγής μπαράζ αν υπάρξει απόσυρση άλλης ομάδας της SL1, οπότε θα υπάρχει θέση και για τις δυο ομάδες. Εξαιρετικά χλωμό σενάριο επίσης, με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Σενάριο 3ο: Η ΕΠΟ με βάση τις δύο προκηρύξεις και εφόσον πρώτα έχει επικυρωμένες βαθμολογίες και στα δύο πρωταθλήματα (κάτι που δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή), ορίζει διπλούς αγώνες μπαράζ ή προχωρά σε τροποποίηση και ορίζει ως μονό τον συγκεκριμένο αγώνα. Μεγάλο ερωτηματικό σε αυτήν την περίπτωση θα αποτελέσει η ημερομηνία. Όπως αναλύθηκε νωρίτερα, τέτοιο μπαράζ πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι θα οριστεί ως τις 3 Αυγουστου που λήγει τυπικά η σεζόν. Δεν υπάρχει άλλωστε στον ορίζοντα ΔΣ της SL1 ώστε να επικυρωθεί η βαθμολογία. Στην περίπτωση αυτή μπορεί η ΕΠΟ να αιτηθεί μια μικρή παράταση και να το ορίσει λίγο αργότερα ρίχνοντας την ευθύνη στις λίγκες που δε δήλωσαν έγκαιρα τις ομάδες, μπορεί όμως ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυπέλλου να ορίσει το μπαράζ πριν την έναρξη της επόμενης σεζόν με τροποποίηση στους κανονισμούς δίνοντας ευκαιρία στις ομάδες να αγωνιστούν με τα νέα ρόστερ που θα έχουν πλέον σχηματίσει. Οσο περνούν οι ώρες, φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο, αφού όσοι ερμηνεύουν τις προθέσεις των διεθνών ομοσπονδιών, καταλαβαίνουν ότι δεν αφήνονται περιθώρια για να καταστρατηγηθεί η προκήρυξη και να μην γίνει το μπαράζ, αφήνονται όμως περιθώρια παραβίασης της ισχυρής σύστασης να έχει αυτό διεξαχθεί ως τις 3 Αυγούστου – ειδικά αν η ευθύνη για το ότι δεν θα έχει διεξαχθεί ως τότε πέσει στις ομάδες (επειδή δεν είχαν ρόστερ ή έλειπαν σε διακοπές κλπ) ή στις λίγκες (επειδή δεν επικύρωσαν έγκαιρα τις βαθμολογιες για να δηλώσουν ποιος συμμετέχει). Άλλωστε αφού το «μεγάλο έγκλημα» έχει ήδη γίνει για τον τελικό στο Κύπελλο Ελλάδος, θα φαντάζει «πταίσμα» αυτό που θα γίνει για τον ορισμό του/των μπαράζ.

Το πρόβλημα είναι ότι αν συμβεί αυτό, τόσο η Ξάνθη όσο και ο Απόλλων θα έχουν πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά για τους Θρακιώτες θα αποτελεί καταστροφή στην προσπάθεια που γίνεται για εύρεση νέου επενδυτή-ιδιοκτήτη της ομάδας. Ποιος θα έρθει σε έναν σύλλογο όταν δεν θα ξέρει σε ποια κατηγορία θα αγωνίζεται την σεζόν που έρχεται; Αλλά και ακόμα κι αν έρθει, τι ρόστερ θα φτιάξει; Επιπέδου Α’ ή Β’ Εθνικής; Τι έσοδα θα προϋπολογίζει για να φτιάξει αυτό το ρόστερ; Τηλεοπτικό συμβόλαιο Α’ ή Β’ Εθνικής; Γενικά, ένα τέτοιο σενάριο μόνο καταστροφικό μπορεί να είναι και για την Ξάνθη και για τον Απόλλωνα. Και συνήθως τέτοιου είδους λύσεις ακόμα και αν δεν επιφέρουν τον υποβιβασμό στην αρχη της σεζόν, τον φέρνουν στο τέλος. Πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα στα μέρη μας αυτό της τελευταίας παρουσίας της Δόξας Δράμας στην Α’ Εθνική και μοναδικής στην Super League, δέκα χρονια πριν. Η ομάδα δεν ήξερε για μήνες σε ποιο πρωτάθλημα θα αγωνιστεί και όταν αποφασίστηκε η άνοδος της, έγινε σάκος του μποξ και έπεσε αύτανδρη. Και δεν ξανασηκώθηκε ποτέ…