Συνδέει Εχίνο Ξάνθης με… Λέστερ και Νάπολι το Bloomberg με αφορμή την έξαρση του κορονοϊού

Καθώς το πρώτο κύμα της  νέας αυτής πανδημίας έπληξε ιδιαίτερα τις πιο εύπορες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, την Μαδρίτη και το Μιλάνο, πολλοί αναφερόντουσαν αρχικώς στον κορονοϊό ως έναν «μεγάλο ισοπεδωτή» οικονομικών ανισοτήτων, που καταργούσε τα ταξικά πρόσημα  επί της ουσίας αποδεικνύοντας την ισότητα των υποκειμένων. 

Ωστόσο, η τελευταία πορεία «εξάρσεων»  κρουσμάτων  του ιού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με το Bloomberg  οι περισσότερες πλήττουν τώρα πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Ευρώπης, που κατοικούνται από μειονότητες ή μετανάστες που εργάζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομίας.

Το εν λόγω μοτίβο εγείρει το ερώτημα εάν οι κυβερνήσεις έχουν κάνει αρκετά για να διασφαλίσουν πως όλοι οι πολίτες κατανοούν τις βασικές προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν για να προστατευθούν και εάν βέβαια έχουν τα μέσα για να το πράξουν. Το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει επίσης, τις αδυναμίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών να διασφαλίσουν πως ακόμη και τα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση και επωφελούνται από την ασφάλεια της εργασίας. Η κατάσταση μάλιστα θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξαρση κοινωνικών και φυλετικών εντάσεων, εάν οι κοινότητες μεταναστών κατηγορηθούν πως είναι φορείς του ιού, όπως αναφέρει.

 Είναι ενδεικτικό ότι πέντε διαφορετικά κρούσματα σε όλη την Ευρώπη διηγούνται μια πολύ παρόμοια ιστορία. Στη Γερμανία, οι αρχές έκλεισαν τον δήμο  Guetersloh, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ευρώπης βρέθηκαν θετικοί τον ιό. Συγκεκριμένα η εν λόγω ομάδα αποτελούταν σε μεγάλο βαθμό από φτωχά αμειβόμενους μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι ζούσαν σε καταλύματα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο πάλι,καθώς η χώρα άρει σταδιακά τους περιορισμούς, το Λέστερ, μια πόλη στα Ανατολικά Μίντλαντς, ορισμένα σχολεία και καταστήματα, θα παραμείνουν κλειστά για δύο ακόμη εβδομάδες. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Λέστερ, το 37% του πληθυσμού είναι Ασιάτες και εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως και στις ΗΠΑ, η επιδημία του κορονοϊού έχει κάνει διακρίσεις, με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας να επισημαίνει πως ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό είναι υψηλότερος στις φτωχότερες περιοχές και συγκεκριμένα πιο υψηλός στις ομάδες των μαύρων, των Ασιατών και άλλων μειονοτήτων.

Στην Ιταλία επίσηςη πανδημία του κορονοϊού είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Λομβαρδία, μία από τις πλουσιότερες περιοχές του βιομηχανικού βορρά της χώρας. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, η πόλη Μοντραγκόνε, κοντά στην Νάπολη, έχει δει μια αύξηση των κρουσμάτων σε ένα κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί μια ομάδα Βουλγάρων μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται σε εποχιακές γεωργικές εργασίες. Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει νέο lockdown στην πόλη, αλλά έστειλε στρατό για να θέσει το συγκρότημα υπό αυστηρή παρακολούθηση. Το Μοντραγκόνε κατατάσσεται στο τοπ 10% των ιταλικών πόλεων με το μεγαλύτερο μερίδιο μεταναστών και στο κατώτατο 10% αυτών με το υψηλότερο κατά κεφαλήν δηλωμένο εισόδημα.

Αντίστοιχες εξάρσεις εμφανίστηκαν επίσης στη χώρα μας και την Πορτογαλία, χώρες που σημείωσαν αξιοσημείωτη επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ένα τοπικό lockdown στην βόρεια πόλη του Εχίνου, η οποία φιλοξενεί πολλούς από την μουσουλμανική μειονότητα της χώρας, ενώ στην Πορτογαλία το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε 19 γειτονιές στην περιοχή της Λισαβόνας, Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν ομάδες πολύ φτωχών μεταναστών, ειδικά από την Αφρική.

Πώς εξηγούνται αυτές οι νέες εξάρσεις κορονοϊού

Αυτές οι νέες εστίες κορονοϊού έχουν διάφορες εύλογες εξηγήσεις. Ενδεχομένως ορισμένοι μετανάστες να έχουν μεταφέρει τον ιό από χώρες όπου ακόμη δεν έχει περιοριστεί η εξάπλωση. Επίσης οι φτωχότερες κοινότητες μπορεί να έχουν χειρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μια κακή κατανόηση της σοβαρότητας του ιού και του τρόπου προστασίας από αυτόν. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι πιθανώς να αποφεύγουν να εξεταστούν ή να αναζητήσουν θεραπεία εξαιτίας του φόβου πως μπορεί να μπουν σε καραντίνα και να χάσουν την δουλειά τους.

Σε καραντίνα παραμένουν οι κάτοικοι στην πόλη Λέστερ της Βρετανίας

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, πληρώνουν ένα απότομο τίμημα για την χρόνια παραμέληση αυτών των κοινοτήτων, οι οποίες συχνά παρέχουν μια πολύ φθηνή πηγή εργασίας, Αυτό επέτρεψε να δημιουργηθούν πολλές ανισότητες όσον αφορά την εκπαίδευση, τις ευκαιρίες απασχόλησης και την πρόσβαση στην στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη που ήταν πάντα άλλωστε απειλή για την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Ο κορονοϊός  μάλιστα φέρνει ξανά στην επιφάνεια τέτοιες ανισότητες, αυτή την φορά δείχνοντας πώς τα τρωτά σημεία αυτών των ομάδων μπορούν να αποτελέσουν απειλή και για την δημόσια υγεία.

Επιπροσθέτως, υπάρχει,  ο κίνδυνος αυτές οι επιδημίες να προκαλέσουν βαθιές διαιρέσεις στο σύνολο του πληθυσμού. Στο Μοντραγκόνε για παράδειγμα εντάσεις προέκυψαν όταν μερικοί κατηγόρησαν τους μετανάστες πως δεν ακολούθησαν τους κανόνες και διέδωσαν τον κορονοϊό. Σε μια προσπάθεια να επωφεληθεί από την πολιτική κατάσταση, ο Ματέο Σαλβίνι, ο αρχηγός του κόμματος της Λίγκας, πήγε στην περιοχή αυτή για μια συγκέντρωση, αλλά έπρεπε να την λήξει απότομα όταν διακόπηκε από ένα αντίπαλο πλήθος αριστερών διαδηλωτών.

Το δύσκολο έργο των κυβερνήσεων

Οι κυβερνήσεις πρέπει να πετύχουν μια δύσκολη ισορροπία, όπως επισημαίνει το γνωστό ειδησεογραφικό πρακτορείο στην έρευνά του. Πρέπει να ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με το πού κυκλοφορεί ο ιός, αλλά πρέπει να το κάνουν χωρίς να απειλούν την ιδιωτικότητα των ατόμων ή να κατηγοριοποιούν ολόκληρες ομάδες, ειδικά των πιο ευάλωτων πολιτών. Και  φυσικά πρέπει να παρέχουν γρήγορα υγειονομική περίθαλψη και υποστήριξη όπου κρίνεται απαραίτητο, για να μένουν απομονωμένες αυτές οι εστίες προτού μετατραπούν σε χιονοστιβάδα.
Αυτή η κρίση, κλείνει το εν λόγω δημοσίευμα, αποτελεί μια αναγκαία υπενθύμιση των πολλών αποτυχιών στην οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα σε μια εποχή βαθιάς και εκτεταμένης ανασφάλειας, όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. 

Πηγή: https://www.liberal.gr