Βρέθηκε ο Βρύζας και ήδη κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας! Όλα όσα ανέφερε κατά Μαρινάκη

Συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η εκδίκαση της υπόθεσης της επονομαζόμενης “Συμμορίας” από την Επιτροπή Δεοντολογίας στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Για την υπόθεση της αλλοίωσης αποτελεσμάτων κατηγορούνται 15 φυσικά πρόσωπα και δύο ΠΑΕ, ο Ολυμπιακός και ο Ατρόμητος, με την ερευνήτρια της Επιτροπής Παναγιώτα Σπανού να έχει εισηγηθεί τον υποβιβασμό τους και πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ευρώ σε κάθε μια.

Για το απόγευμα της Πέμπτης είχαν κληθεί να καταθέσουν ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Γιάννης Αλαφούζος, πιο πριν όμως πρώτος κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, ύστερα από αίτημά του, ο Ζήσης Βρύζας (ο οποίος μέχρι τις αρχές της εβδομάδας θεωρούνταν… αγνοούμενος, όπως είχε ειπωθεί, καθώς δεν είχε βρεθεί για να του επιδοθεί η κλήση για να καταθέσει).

Αναλυτικά η κατάθεση του Ζήση Βρύζα σε σχέση με την εποχή που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των δικαστών της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, η οποία ξεκίνησε με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΚ να αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ τον Μάρτιο του 2014 που καταφερόταν κατά Μαρινάκη, Σαρρή και Μώραλη.

«Δεν είχα κάποια στοιχεία τότε, η ανακοίνωση ήταν της ΠΑΕ, αναφέρονταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σαρρής, ο κ. Μώραλης, πρόεδρος της Λίγκας και ο κ. Μαρινακης.
Το μήνυμα ήταν ότι τα όρια του ποδοσφαίρου δεν ήταν καθαρά.  Όπως επίσης και η πληροφορία ότι ο μετέπειτα πρόεδρος της ΕΠΟ, κύριος Σαρρής είχε ραντεβού με τον Μαρινάκη τότε.

Η αίσθηση ήταν αυτή που κατέθεσα στον ανακριτή και στην οποία εμμένω και σήμερα. Στην αντίληψη μου είναι ότι υπήρχε ένας έλεγχος από την πλευρά του Ολυμπιακού πάνω σε αυτά τα πράγματα. Δεν μπορώ να πω με ποιο τρόπο γίνονταν. Νομίζω ότι υπήρχε δίαυλος με κάποιους  διαιτητές, δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα. Σίγουρα όχι όλοι. Δεν ξέρω αν υπήρχε επιρροή πάνω στον Δούρο και τον Μπριάκο. Δεν το γνωρίζω.

Δεν ξέρω αν ισχύει η συνάντηση στο Χιλτον, δεν υπάρχει λόγος ένας υποψήψιος πρόεδρος Ομοσπονδίας να κάνει συνάντηση με πρόεδρο ομάδων. Δεν ξέρω αν έγινε και που έγινε. Δεν ήταν μια συνάντηση επίσημη. Θεωρώ ότι ίσως να υπέκρυβε και πονηρές σκέψεις. Θα μπορούσε και όχι…

Δεν γνωρίζω πρόσωπα και περιστατικά, αν γνώριζα κάτι περισσότερο θα το έλεγα».

Σε ερώτηση για συναντήσεις Σαββίδη και Μελισσανίδη με προέδρους ΕΠΣ, πριν την εκλογή Γραμμένου στην ΕΠΟ, απάντησε: «Κλήθηκα να καταθέσω για ένα συγκεκριμένο θέμα σε μια περίοδο. Με ρωτάτε για κάτι που δεν ξέρω». Οι δικηγόροι του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη ρώτησαν αν η συνάντηση στο Χίλτον ήταν επιλήψιμη και του έδειξαν δημοσιεύματα για συναντήσεις του Ιβάν Σαββίδη με τον Βαγγέλη Γραμμένο και για ΕΠΣ του Μελισσανίδη που δήλωναν υπέρ Γραμμένου. «Η συνάντηση στο Χίλτον δεν ήταν επίσημη συνάντηση, επίσημων φορέων», απάντησε ο Ζήσης Βρύζας.

Ρωτήθηκε επίσης: «Με τις ανακοινώσεις αυτές δεν ασκείτε εσείς πίεση στους διαιτητές;», για να απαντήσει: «Δεν είχε τέτοιο νόημα η ανακοίνωση».

Τέλος, του αναφέρθηκαν από τους συνηγόρους του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη, οι δανεικοί ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ σε Βόλο και Ξάνθη και ρωτήθηκε «αν υπάρχει εξάρτηση αυτών των ομάδων από τον ΠΑΟΚ».

«Δεν είναι παράνομο. Εγώ κατέθεσα στον ανακριτή την αίσθηση για το τι συνέβαινε τότε. Ο ΠΑΟΚ επί των ημερών μου είχε κάνει προτάσεις για περιορισμό των δανεισμών», κατέληξε ο Ζήσης Βρύζας. «Η αίσθηση που έχω για τους δανεισμούς ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ είχε ζητήσει να περιοριστούν οι δανεισμοί ποδοσφαιριστών αλλά δεν έγινε δεκτή», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Κομίνη και τη διαιτησία του στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ σχολίασε: «Τα λάθη των διαιτητών είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Δεν ξέρω αν ο ΠΑΟΚ ζήτησε να σταματήσει να διαιτητεύει ο Κομίνης. Μίλησα στον ανακριτή για μια εκτίμηση και αισθηση που είχα τότε. Δεν είχε κανένα στόχο η ανακοίνωση μας τότε, ως προς τους διαιτητές.

Για τον Σπάθα ειδικότερα ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τίποτα για τον αγώνα Αστέρα Τρίπολης – Ολυμπιακός (σ.σ. όχι τον τελικό Κυπέλλου). Σαν άνθρωπο δεν τον ξέρω, σαν διαιτητής θα μου επιτρέψετε να έχω επιφυλάξεις για την ποιότητα του, ως διαιτητή, έχω τη δική μου άποψη. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να πω εις βάρος του. Δεν γνωρίζω τον Χιου Ντάλας. Είναι ένας από τους εκπροσώπους της ΦΙΦΑ στην Ελλάδα; Εχω φύγει 5 χρόνια από τον ΠΑΟΚ, δεν ασχολιόμουν με τη διαιτησία. Δεν ξέρω τίποτα για τον Ντάλας».

Οταν ρωτήθηκε «Αναφέρεστε σε Μώραλη, Μαρινάκη, Σαρρή, σε κανέναν άλλον;», απάντησε:  «Υπήρχε ένας τρόπος λειτουργίας. Εκφράζω προσωπική μου άποψη, πρόσωπα που να ξέρω ότι έχουν κάνει κάτι, δεν έχω κάτι. Ο τρόπος λειτουργίας ΚΕΔ, πειθαρχικά όργανα, η τιμωρία κάποιων, δεν γινόταν με αξιοκρατικό τρόπο. Η άποψη μου είναι ότι η λειτουργία της ΚΕΔ τότε δεν γινόταν με ορθολογικό τρόπο.
Δεν μπορώ να πω κάτι για διαιτητές συγκεκριμένα, ούτε για τον Σπάθα. Δεν έχω κάτι συγκεκριμενο για τον αγώνα της Τρίπολης με τον Ολυμπιακό που διαιτήτευσε ο Σπάθας».