Κλειστό παραμένει το τελωνείο Καστανεών: Είσοδος από Τουρκία «μόνο για ουσιώδεις λόγους»

Πολύς λόγος έγινε τα τελευταία εικοσιτετράωρα για το  άνοιγμα του τελωνείου των Καστανεών καθώς από σήμερα  «ανοίγει» ο τουρισμός στην Ελλάδα και πλέον επιτρέπονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας αλλά και οι διελεύσεις από τα χερσαία σύνορα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σύνορα.

Τα σημεία διέλευσης στην Τουρκία θα παραμείνουν κλειστά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διελεύσεις θα επιτρέπονται μόνο «για ουσιώδεις λόγους».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ισχύουν τα εξής:

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της Ε.Ε.+. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών. «Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται», αναφερεται στην ανακοίνωση.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα. Σημειώνεται ότι προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνον από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνον οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνον οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Στους συνοριακούς σταθμούς θα γίνονται πλέον στοχεύμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ οι οποίοι θα βασίζονται στο σύστημα που υποδεικνύει το πρωτόκολλο αφίξεων. Όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 48 ώρες πριν το passenger locator form (PLF) (Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών) προκειμένου να λάβουν το QR Code είτε στο κινητό τους είτε εκτυπωμένο, το οποίο θα επιδεικνύουν και θα σκανάρεται κατά τον έλεγχο. Ανάλογα με την περίπτωση, όποιος υποβληθεί σε τεστ θα λάβει τις απαραίτητες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Πηγή: https://www.e-evros.gr