Ιστορικό ντοκουμέντο: Βράδυ 14ης Ιουνίου του 1987 το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής πανηγυρίζει στο ΣΕΦ!!!

Βράδυ 14ης Ιουνίου, η ΕΡΤ Sports μεταδίδει ξανά την αξέχαστη περιγραφή του Φίλιππα Συρίγου από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του ’87, όταν η Ελλάδα νίκησε την Σοβιετική Ένωση και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Πέρασαν 33 χρόνια από εκείνη την ιστορική στιγμή, στην οποία είχε την δική του συμβολή το Δημοκρίτειο Πανεστήμιο Θράκης καθώς ένας καθηγητής του, ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, ήταν ο βοηθός του Κώστα Πολίτη στον πάγκο της θρυλικής Εθνικής του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα, του Χριστοδούλου και του «τίμιου γίγαντα» Αργύρη Καμπούρη.

Ωστόσο το ΔΠΘ και συγκεκριμένα το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής είχε παρουσία και εκτός αγωνιστικού χώρου, την εξέδρα. Φρέσκια τότε η Γυμναστική Ακαδημία του ΔΠΘ και όλοι μαζί είχαν πάρει το τρένο από την Κομοτηνή για την Αθήνα, δάσκαλοι και φοιτητές της ειδικότητας μπάσκετ, για να πραγματοποιήσουν την πρώτη εκπαιδευτική εκδρομή στην ιστορία του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

«Τελικά ζήσαμε την ιστορικότερη επιτυχία όχι μόνο του ελληνικού μπάσκετ αλλά κα ενδεχομένως μέχρι τότε του ελληνικού αθλητισμού», θυμάται ο Βαγγέλης Τσαμουρτζής. «Σπάνιο επίτευγμα για την Ελλάδα η πρωτιά στην Ευρώπη και μάλιστα σε ομαδικό άθλημα. Μια επιτυχία που ήταν αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας μιας ομάδας ανθρώπων με κοινό στόχο», προσθέτει ο ίδιος.

Στην φωτογραφία από την εξέδρα του ΣΕΦ μπορεί κανείς να διακρίνει δεξιά τον Κούλη Ταξιλδάρη, τον αείμνηστο Αλέκο Καρυπίδη που έφυγε πριν τρία χρόνια από κοντά μας και κάτω τους τον Βαγγέλη Τσαμουρτζή. Επίσης, άλλοι καθηγητές του τμήματος αλλά και φοιτητές τότε, συνάδελφοί τους σήμερα, όπως οι Λάζαρος Κυριακού και Μιχάλης Μερτζιανίδης (στους οποίους ανήκουν και τα… πνευματικά δικαιώματα αυτής της ιστορικής φωτογραφίας).

Στο κέντρο της φωτογραφίας μάλιστα εικονίζεται ένα ιδιαίτερο μέλος εκείνης της ξεχωριστής παρέας του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, ο προπονητής τότε των Φιλαδέλφεια 76ερς Τζιμ Λάιναμ. «Είδε το παιχνίδι μαζί μας και πανηγύριζε…περισσότερο από μας!», θυμάται ο Μιχάλης Μερτζιανίδης.

Η πρώτη κύρια ειδικότητα μπάσκετ έμελλε να φοιτήσει στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής την περίοδο 1986-1987 και αυτή η φωτογραφία αποκαλύπτει μία από τις πολλές υπέροχες στιγμές που έζησε εκείνον τον Ιούνιο του 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Να πηγαίνεις για εκπαιδευτική εκδρομή και σεμινάριο και να γίνεται μέρος της ιστορίας είναι αξία ανεκτίμητη.

Άλλωστε όσα χρόνια κι αν περάσουν, η 14η Ιουνίου του 1987 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για όσους είναι σήμερα 40 ετών και άνω. Σίγουρα θυμούνται με ποιους ήταν μαζί εκείνο το βράδυ και παρακολουθούσαν αυτόν τον ιστορικό αγώνα. Εσείς θυμάστε; Αν όχι,να το κοιτάξετε. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα…