Ο Λεύκιππος Ξάνθης και η ΑΕ Κομοτηνής για τον θρίαμβο του 87′!

Σαν σήμερα το 1987, η Ελλάδα τρέλαινε την Ευρώπη και κατακτούσε το Eurobasket κόντρα στους πανίσχυρους Σοβιετικούς με 101-103, γράφοντας την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και αθλητισμού.

Το πως εξελίχθηκε το παιχνίδι για την Ελλάδα του Γκάλη, του Γιαννάκη και των υπολοίπων «ηρώων» έιναι περιττό να το αναλύσουμε, αφού οι παλιότεροι τα έζησαν ενώ οι νεότεροι τα έχουν δει δεκάδες φορές στο διαδίκτυο.

Δείτε την δημοίευση του Λέυκιππου για την επέτειο των 33 χρόνων:

«Εκείνες τις ημέρες του Ιουνίου βλέπαμε ΕΡΤ, ακούγαμε τον αείμνηστο Φίλιππο Συρίγο, κάναμε “μπασκετικό ύμνο” το “Final Countdown” των Europe και η παρέα του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα, του Χριστοδούλου, του Καμπούρη και των άλλων παιδιών έδινε… έμπνευση στον Νίκο Πορτοκάλογλου να γράψει το “Είμαστε πια πρωταθλητές”. Ήταν σαν σήμερα, 14 Ιουνίου 1987, πλέον 33 χρόνια πριν… το χρυσό μετάλλιο, η μέρα-σταθμός στο ελληνικό μπάσκετ.Με 36 δευτερόλεπτα να απομένουν ξεκινάει η τελευταία επίθεση. Ο Γκάλης παγιδεύεται, πασάρει στον Ιωάννου που παίρνει το τελευταίο σουτ. Αστοχεί. Όμως, ο Αργύρης Καμπούρης παίρνει το ριμπάουντ. «Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα» φωνάζει στο μικρόφωνο ο Φίλιππος Συρίγος – συνεπαρμένος και αυτός από τα πρωτόγνωρα συναισθήματα – αν και ήταν τελικός.Ο Καμπούρης ευστόχησε και στις δύο βολές..»

Η ΑΕ Κομοτηνής κοινοποίησε το παρακάτω άλμπουμ:

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα